Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Gagarin sa zrazil so sondou, tvrdia vyšetrovatelia

Juraji Gagarin
Juraji Gagarin

MOSKVA - Prvý kozmonaut sveta Jurij Gagarin zahynul údajne preto, že prudko manévroval so svojím lietadlom, aby sa vyhol zrážke s balónovou sondou. Vyplýva to z odtajnenej správy o vyšetrovaní jeho smrti pri páde cvičného lietadla MiG-15 v okolí Moskvy v marci 1968.

"Komisia pri analýze okolností nehody a poznatkov z vyšetrovania dospela k záveru, že najpravdepodobnejšou príčinou katastrofy bol prudký manéver pri vyhýbaní sa balónovej sonde. Alebo, čo je menej pravdepodobné, pri vyhýbaní sa hornej vrstve oblačnosti," uviedol dnes Alexander Stepanov z prezidentovho archívu s odvolaním sa na doteraz utajovanú správu štátnej komisie.

Podľa nej "prudký manéver viedol k nasledujúcemu prepadnutiu letúna do vývrtky a pádu v podmienkach zložitej meteorologickej situácie".

Moskva k 50. výročiu Gagarinovho letu do vesmíru, ktorý sa uskutočnil 12. apríla 1961, odtajnila viac ako dve stovky dokumentov vrátane spomínanej správy.

Gagarin zahynul vo veku iba 34 rokov počas rutinného letu v cvičnej stíhačke. V minulosti sa o nehode objavilo mnoho teórií. Podľa niektorých sa letún zrazil s kŕdľom vtákov alebo s iným lietadlom, podľa iných bol Gagarin opitý alebo sa pohádal so sovietskym vedením a musel zmiznúť.  

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu