Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Korupčný škandál v EP, poslanci podplácali novinárov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRUSEL/ LONDÝN/ BUKUREŠŤ - Európskym parlamentom otriasa korupčný škandál. Britský denník The Sunday Times dnes priniesol obvinenia, že traja europoslanci novinárom vydávajúcim sa za lobistov sľúbili, že im pomôžu výmenou za vysoké sumy peňazí presadzovať ich záujmy.

Za "prenájom svojich služieb" pri presadzovaní dodatkov k európskym normám mali získať zamestnanie u firmy s ročným platom 100 tisíc eur.

Traja europoslanci na ponuku prikývli. Bol medzi nimi bývalý rakúsky konzervatívny minister vnútra Ernst Strasser. Ten už kvôli tomu podal demisiu. Ďalšími sú bývalý rumunský vicepremiér Adrian Severin a niekdajší slovinský minister zahraničia Zoran Thaler, ktorí obaja patria k európskym socialistom.

Agentúra AFP tiež citovala rumunské médiá, podľa ktorých Severin všetky obvinenia z korupcie odmieta. Žiada navyše, aby predseda EP Jerzy Buzek zvážil prípadné právne kroky proti britskému denníku. "Celé je to nekončená hanebnosť," povedal. Pripustil, že dostal ponuku na poradenskú prácu. Podľa neho išlo ale o legálny kontrakt.

"Máme právo ... pôsobiť ako politickí poradcovia," povedal Severin s tým, že nie je ale možné odovzdávať dôverné informácie.

"Obvinenia the Sunday Times sú závažné a Európsky parlament ich berie vážne," povedal agentúre AFP hovorca zákonodarného zboru Jaume Duch. Podľa neho parlament už začal vec vyšetrovať. Konkrétne malo ísť o normu týkajúcu sa reformy bankového sektora. Severin dokonca novinárom poslal e-mail, v ktorom im oznamuje, že požadovaný dodatok už bol predložený. Vzápätí potom poslal faktúru na 12 tisíc eur.

Šéf socialistov v Európskom parlamente Martin Schulz vo vyhlásení zaslanom novinárom povedal, že jeho frakcia oboch členov vyzvala, aby záležitosť vysvetlili. Obvinenie Schulz označil za "mimoriadne vážne". "Som zdesený sumami peňazí, ktoré sú v tom novinovom článku spomenuté," povedal s tým, že podľa neho pracovať ako konzultant a využívať pri tom image člena Európskeho parlamentu je nezlučiteľné s pôsobením v parlamentnej frakcii socialistov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu