Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Dvojitý smutný návrat z Afganistanu: Smrť vojaka i jeho psa

Liam s Theom slúžili spolu v Afganistane Zobraziť galériu (3)
Liam s Theom slúžili spolu v Afganistane

LONDÝN - Z Afganistanu do Británie sa dnes vrátilo telo britského vojaka, ktorého zabili povstalci a aj popol jeho psa, ktorý niekoľko hodín po smrti svojho pána podľahol srdcovému záchvatu. Uviedla to agentúra AP.

Dvadsaťšesťročný psovod Liam Tasker a jeho pes Theo strávili v Afganistane pol roka. Theo pod pánovým vedením vyhľadával v provincii Hílmand bomby nastražené povstalcami. Našiel ich štrnásť a zachránil tak veľa životov. Veliteľka Taskerovej jednotky majorka Caroline Emmettová povedala, že to bol v danom ohľade najúspešnejší tím, aký Briti zatiaľ v Afganistane mali.

Vo februári britské ministerstvo obrany oznámilo, že bol tak úspešný, že jeho misia o mesiac predĺžili. Minulý týždeň však Taskera pri prestrelke s povstalcami zabili. O niekoľko hodín neskôr dostal Theo na základni britskej armády srdcový záchvat, ktorý mu bol osudný. Ministerstvo teraz uviedlo, že Theov popol na súkromnej ceremónii odovzdajú mladíkovej rodine.

Tasker bol podľa AP 358. britský vojak a Theo šiesty britský vojenský pes, ktorí prišli v Afganistane o život od konca roku 2001, kedy bola Američanmi vedená intervencia v tejto krajine zahájená.



Mŕtvy vojak a pes
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu