Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Vojaci sa smiali, novinárom nachystali simulovanú popravu

Jeden zo zbitých novinárov BBC
Jeden zo zbitých novinárov BBC

LONDÝN - Troch novinárov z BBC zatkli v Líbyi prorežimní vojaci a zbili ich. Žurnalisti zažili aj simulovanú popravu.

Britská spravodajská stanica v stredu večer informovala, že ich kolegov zadržali v pondelok, keď sa snažili dostať do obliehaného mesta Záwíja.

Chris Cobb-Smith, britský novinár a člen spravodajského tímu, uviedol, že ich presúvali z miesta na miesto - niekedy aj so zatknutými civilistami, ktorí mali viditeľné zranenia po surovej bitke. V tíme boli ešte turecký kameraman Goktay Koraltan a spravodajca Feras Killani, pôvodom Palestínčan.

Obvinili ich zo špionáže a ohrozovali na živote počas 21 hodín, keď ich zadržiavali vojaci a tajní policajti lojálni líbyjskému vodcovi Muammarovi Kaddáfímu. Novinárov bili podľa ich vlastných slov päsťami, zbraňami a palicami. Nasadili im kapucne a ruky mali zviazané.

Cobb-Smith uviedol, že v jednom momente ich postavili k stene a muž v civile prikladal poloautomatickú zbraň každému k hlave. Keď prišiel ku Cobbovi-Smithovi, dvakrát vystrelil a guľky mu presvišťali okolo ucha.

"Vojaci sa iba smiali," dodal britský novinár. Z Líbye odleteli hneď po prepustení. BBC oznámila, že aj napriek útoku na jej tím bude aj naďalej pokrývať konflikt v Líbyi.

Spravodajská stanica ostro odsúdila "surové zaobchádzanie" a vyzvala líbyjskú vládu, aby zaručila všetkým médiám, že môžu slobodne pracovať a nebudú perzekvovaní.

Vláda v Tripolise obmedzuje pohyb zahraničných novinárov pôsobiacich v Tripolise s tým, že cestovať môžu iba s oficiálnou eskortou.



Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu