Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Suspendovali 21 kňazov podozrivých z pedofílie

Ilustračné foto
Ilustračné foto

WASHINGTON - Filadelfská arcidiecéza suspendovala v utorok 21 rímskokatolíckych kňazov, ktorí sú podozriví zo sexuálneho zneužívania detí.Podľa kardinála Justina Rigaliho sa pri tomto rozhodnutí vychádzalo z februárovej správy veľkej poroty Pensylvánie, ktorá zhrnula výsledky vyšetrovania 37 ľudí.

Kňazi boli odvolaní z úradu do doby, než budú ich prípady preverené, povedal kardinál Justin Rigali. Mená kňazov podľa hovorcu arcidiecézy nezverejnili.
    
"Boli to ťažké týždne od vydania správy veľkej poroty," povedal Rigali. "Ťažké hlavne pre všetky obete sexuálneho zneužívania, ale aj pre všetkých katolíkov a pre každého člena našej komunity."
    

Okrem 21 suspendovaných kňazov boli vo februári traja ďalší kňazi poslaní na dovolenku, päť ich z rôznych dôvodov nevykonáva svoju funkciu a osem bolo oslobodených od obvinenia.
    
Kardinál Rigali vyjadril bolesť nad sexuálnym zneužívaním mladistvých, ktoré spáchali členovia cirkvi.
    
"Od roku 2005 arcidiecéza pracovala tvrdo a urobili sme výrazný pokrok v ochrane detí a vo vyšetrovaní údajného zneužívania detí a obvinenia zo znásilnenia," uviedol kardinál a dodal, že bude seriózne usilovať o ďalšie reformy cirkvi.
    
Suspendovanie neznamená podľa kardinála odsúdenie alebo definitívny rozsudok, ale je to len provizórne opatrenie po dobu vyšetrovania.
    
Katolíckou cirkvou už niekoľko rokov otriasajú škandály spojené s pedofíliou v rôznych štátoch sveta, napríklad v Rakúsku, Belgicku, Írsku, Nemecku a Spojených štátoch.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu