Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Gorbačov má 80, Putinovi odporučil, aby už nekandidoval

Michail Gorbačov
Michail Gorbačov

MOSKVA - Bývalý sovietsky prezident Michail Gorbačov odporúča premiérovi Vladimirovi Putinovi, aby sa na budúci rok nevracal do funkcie prezidenta krajiny.

Povedal to v rozhovore, ktorý s ním pri príležitosti jeho 80. narodenín publikoval dnes týždenník Argumenty i fakty. Najvyšších predstaviteľov Ruska v ňom obvinil z obmedzovania demokracie.

"Vladimir Vladimirovič (Putin) si už odslúžil dve funkčné obdobia a ďalšie ako premiér. Ja by som nekandidoval (znova) na prezidenta, ak by som bol na jeho mieste," povedal Gorbačov v uvedenom rozhovore.

Premiér Putin naznačil, že v budúcoročných prezidentských voľbách bude buď znova kandidovať, alebo podporí kandidatúru prezidenta Dmitrija Medvedeva na druhé funkčné obdobie.

Gorbačov sa rok pred voľbami vyjadril, že sa mu páčia obaja členovia vládnuceho "tandemu" ako ľudia, "ale obaja musia pochopiť: ich čas (vlády) je časovo ohraničený".

Gorbačovove reformy v 80. rokoch uvoľnili dlhoročný útlak v Sovietskom zväze, súčasne však urýchlili rozpad veľmoci z čias studenej vojny, ku ktorému došlo v roku 1991.

Po ôsmich rokoch vo funkcii prezidenta pomohol Putin v roku 2008 do Kremľa Medvedevovi, keďže sám už podľa ústavy nemohol funkciu zastávať tretíkrát po sebe.

Ak by sa Putin vrátil po voľbách v marci 2012 do kresla prezidenta, kandidoval by zrejme v roku 2018 aj na druhý prezidentský mandát.

"Ľudia... nechcú byť masa, stádo vedené po desaťročia tými istými pastiermi," citovala dnes Gorbačova tlačová agentúra Reuters.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu