Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Klaun-poslanec si pri hlasovaní pomýlil tlačidlá

V minulosti sa poslanec venoval pouličnému klaunovaniu
V minulosti sa poslanec venoval pouličnému klaunovaniu

RIO DE JANEIRO - Klaun, ktorý v minuloročných parlamentných voľbách získal poslanecké kreslo v brazílskom Kongrese, zostal verný svojmu predchádzajúcemu povolaniu: spackal svoje prvé hlasovanie.

Chcel síce podporiť úsporný návrh vlády na minimálnu mzdu, ale nakoniec podľa agentúry Reuters omylom hlasoval pre opozíciu.

Francisco Everardo Oliveira Silva, ktorý je v Brazílii známy skôr pod svojim umeleckým menom Tiririca z dôb pouličného klaunovánia, stlačil zlé tlačidlo. Podporil tak opozičný návrh na oveľa väčšie zvýšenie minimálnych miezd, než aké chcela vláda.

Vodcu opozičnej Brazílskej sociálnodemokratickej strany (PSDB) v parlamente nečakaná podpora potešila napriek tomu, že vládna koalícia nakoniec hlasovanie vyhrala. "Išiel som mu poďakovať - koniec koncov ide o podporu poslanca, ktorý (vo voľbách) v Brazílii dostal najviac hlasov," pripomenul Duarte Nogueira.

Tiririca v októbrových voľbách na seba strhol pozornosť sklamaných voličov svojím sloganom "Horšie to už byť nemôže". Zároveň sľúbil, že nebude v parlamente robiť nič iného ako podávať správy o tom, ako politici trávia svoj čas.

Tiririca dostal viac ako 1,3 milióna hlasov. Avšak predtým, než mohol zasadnúť v dolnej komore Kongresu, musel volebnému tribunálu dokázať, že nie je analfabet. Musel absolvovať testy z čítania a písania. Gramotnosť ako podmienku pre vykonávanie poslaneckej funkcie ustanovuje brazílsky zákon.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu