Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Kotleba má na konte ďalšie klamstvo: Biskupi vyvrátili jeho "fakty" ohľadom kňaza Kuffu

Marián Kuffa Zobraziť galériu (3)
Marián Kuffa (Zdroj: SITA/Radoslav Maťaš)

BRATISLAVA - Predseda extrémistickej strany Kotlebovci - Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS) sa opäť dostal do problémov. Konferencia biskupov Slovenska (KBS) ho kritizuje za to, že v živom vysielaní počas televíznej diskusie klamal. Ide o populárneho kňaza Mariána Kuffu, ktorý má podľa neho oprávnenie od KBS, aby verejne riešil tému gender.

Stanovisko, ktoré nám poskytla KBS hovorí o tom, že predseda ĽSNS nemal v živom prenose hovoriť pravdu. Kotleba sa totiž v nedeľnej politickej diskusii RTVS O 5 minút 12 vyjadril, že: „Kňaza Mariana Kuffu vnímame ako odvážneho človeka, ktorý má ako jediný od KBS-ky povolenie na to, aby riešil verejne tému gender ideológie na Slovensku.“ 

Kotleba mal v televíznej debate podľa KBS klamať
Zobraziť galériu (3)
Kotleba mal v televíznej debate podľa KBS klamať  (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Biskupi tvrdia, že Kotleba klamal

KBS sa okamžite ohradila. "V odpovedi na vašu otázku môžem povedať, že KBS nevydala žiadne jedinečné povolenie pre Mariána Kuffu, "aby riešil verejne tému gender"," píše sa v stanovisku Biskupov.

Tému považujú za užitočnú, no sú tu podľa nich prítomné pravidlá, ktoré je nutné dodržiavať. "Pre vysvetlenie. Keďže sa na biskupov v minulosti obrátilo viacero veriacich s upozornením, že kázanie otca Kuffu pri podujatiach, na ktorých spolupracoval Slovenský dohovor za rodinu, nadobúda politický charakter, na 91. plenárnom zasadaní KBS (v novembri 2018 v Šaštíne) slovenskí biskupi otcovi Mariánovi Kuffovi zdôraznili, že nemá používať homíliu na zdieľanie informácii o tom, koho konkrétne voliť alebo nevoliť," pokračujú.

Kotleba podľa KBS nehovoril pravdu
Zobraziť galériu (3)
Kotleba podľa KBS nehovoril pravdu  (Zdroj: SITA/Peter Rusko)

KBS na konci stanoviska tvrdí, že Kotleba vo vysielaní verejne klamal. "Otec Kuffa pri tej príležitosti prisľúbil, že sa nebude spájať so vznikom žiadnej politickej strany. Biskupi následne jemu aj prítomným predstaviteľom Slovenského dohovoru za rodinu ozrejmili, že senzibilizáciu veriacich v téme gender a tzv. Istanbulského dohovoru síce považujú za užitočnú, ale je nevyhnutné zachovať princíp dobrovoľnosti u klerikov aj veriacich. Dôrazne ich požiadali, aby sa táto náboženská aktivita za žiadnych okolností nespájala s podporou akejkoľvek politickej strany. Uzatvárať z tohoto stretnutia, že "otec Kuffa má ako jediný od KBS-ky povolenie na to, aby riešil verejne tému gender ideológie" je interpretácia, ktorá nezodpovedá skutočnosti," uzatvárajú v stanovisku.

Viac o téme: Konferencia biskupov SlovenskaKňaz Marián Kuffa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu