Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Most-Híd odvolanie Glváča nepodporí: Smskovanie s Kočnerom Bugár vníma ako morálne zlyhanie

Béla Bugár a Martin Glváč Zobraziť galériu (5)
Béla Bugár a Martin Glváč (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák, topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Odvolanie Martina Glváča z postu podpredsedu Národnej rady SR nepodporíme, ale morálne zlyhanie tu vidíme. V diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy to vyhlásil podpredseda parlamentu Béla Bugár z Most-Híd. Reagoval tak na časť zverejnenej údajnej komunikácie medzi Glváčom s Marianom Kočnerom i na iniciatívu opozície, ktorá sa pokúsi na mimoriadnej schôdzi parlamentu Glváča odvolať.

Kočner je obžalovaný v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka. Bugár tiež podotkol, že ak polícia potvrdí autenticitu spomínanej komunikácie, Glváč musí z funkcie odísť. "Celá situácia ohľadne zverejnených správ má dve roviny. Jedna je morálna. Ak sa dokáže, že nehovoril pravdu, z morálneho hľadiska zlyhal. Druhá rovina je, či všetko to, čo je tam napísané, sa aj stalo," povedal šéf Mosta-Híd. Podotkol, že nie všetky informácie z tejto časti zverejnenej údajnej komunikácie sú pravdivé.

Martin Glváč
Zobraziť galériu (5)
Martin Glváč  (Zdroj: TASR/Pavel Neubauer)

Prečítajte si aj: Zotrvanie Glváča na poste podpredsedu parlamentu je výsmechom, myslí si politológ

Podľa Kollára je komunikácia toxická

V relácii to potvrdil aj predseda hnutia Sme rodina Boris Kollár, ktorý však nepochybuje, že komunikácia je toxická. "Marian K. si nielen vymýšľal, ale svoje predstavy a prognózy prezentoval ako obecnú pravdu. Za Glváčovo odvolanie však hovorí samotný fakt, že s týmto človekom vôbec komunikoval, nech o čomkoľvek. Je zlé, že bol s ním v takom tesnom spojení," vyhlásil.

Boris Kollár
Zobraziť galériu (5)
Boris Kollár  (Zdroj: Topky/Maarty)

To, že sa z celej komunikácie zverejňujú len časti, nepovažuje Bugár za správne. "Je dobré, keď ľudia vedia o všetkom. Otázne však je, či vedia o pravde a o tom, že niekto chcel niekoho ovplyvniť, alebo sa cielene dávajú von takéto informácie a niektoré skupiny chcú ovplyvniť voličov," skonštatoval.

Padni komu padni

Je za to, aby sa ak tak vo verejnom záujme zverejnila celá komunikácia, a potom "padni komu padni". Podľa Kollára sa tu odhaľuje desivá pravda, že právny štát bol na Slovensku ukradnutý a samotný štát "unesený". "Ľudia vedia, že drvivá väčšina politikov nezastupuje ich záujmy. Len štyri percentá ľudí verí podľa prieskumu justícii," povedal predseda Sme rodina.

Prečítajte si aj: Bugár odhalil ďalšie tajomstvo z mysterióznej dovolenky: V zahraničí mal byť s vplyvným oligarchom

Bugár v relácii odmietol, aby ho spájali s Marianom Kočnerom len preto, že sa s ním náhodne stretol na dovolenke. "Nestretával, nepísal a nerokoval som s ním," povedal. Podľa neho však médiá mlčia o tom, že sa s Marianom K. stretávali predstavitelia opozície Richard Sulík (SaS) a Igor Matovič (OĽaNO). Po 30 rokoch sa podľa lídra Mosta-Híd dozvedáme, že systém nedával pozor na ľudí, ktorí si vybudovali vo vnútri polície, prokuratúry a súdov také vzťahy, že mohli všetko. "Práve preto je dôležité, že sme zmenili zákon o voľbe prezidenta Policajného zboru," skonštatoval s tým, že na stole sú teraz návrhy aj na očistu justície. Kollár deklaroval, že Sme rodina podporí každý "rozumný návrh zákona".

Marian Kočner
Zobraziť galériu (5)
Marian Kočner  (Zdroj: Jan Zemiar)

Za návrh predĺžiť moratórium na predvolebné prieskumy zo súčasných 14 dní na 50 dní podľa Bugára nebude zrejme väčšina poslaneckého klubu Mosta-Híd hlasovať, lebo sa tým nič nevyrieši. Súhlasí s tým aj Kollár. Rokovanie o spolupráci maďarských strán na Slovensku sa podľa Bugára začína podobať na brexit, debatu na budúci týždeň, nech dopadne akokoľvek, však považuje za definitívnu.

Viac o téme: OdvolanieBéla BugárMartin Glváč
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu