Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

OĽaNO vyzýva premiéra, aby Národný bezpečnostný úrad nedal Slovenskej národnej strane

Politická strana OĽANO na tlačovej konferencii
Politická strana OĽANO na tlačovej konferencii (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) vyzýva premiéra Petra Pellegriniho, aby Národný bezpečnostný úrad (NBÚ) nepustil Slovenskej národnej strane (SNS).

Podľa hnutia je riaditeľ NBÚ z hľadiska bezpečnostných a obranných záujmov Slovenska jednou z najdôležitejších pozícií. "Je doslova šokujúce, že vládna koalícia ju v Koaličnej zmluve pridelila SNS, ktorá sa prejavuje prorusky a protizápadne. Strana Andreja Danka tak už ovláda rezort obrany, Slovenskú informačnú službu a čoskoro by mala prevziať aj NBÚ".

Tieňový minister obrany hnutia OĽaNO Jaroslav Naď verí, že predseda vlády Peter Pellegrini a ďalší členovia koalície si na základe mimoriadne problematických skúseností s národniarmi v otázkach obrany, bezpečnosti a zahraničnej politiky uvedomia, že ďalšia neodborná politická nominácia SNS by bola zásadným problémom pre bezpečnostný systém Slovenska, jeho euroatlantické ukotvenie a dôveru voči Slovensku zo strany našich spojencov v EÚ a NATO. Stanovisko agentúre SITA poskytol hovorca hnutia OĽaNO Matúš Bystriansky.

Ako ďalej hnutie uviedlo, prípadná nominácia Jána Hoľka (súčasný generálny tajomník služobného úradu Ministerstva obrany SR, pozn.) by už bola "absolútnou odbornou, ale najmä bezpečnostnou katastrofou s ďalekosiahlymi následkami". "Ide o bývalého politruka, presadzujúceho marxizmus - leninizmus v komunistickej armáde ČSSR, údajného spravodajského dôstojníka pôsobiaceho za bývalého režimu, neskôr obchodného spoločníka posledného generála ŠtB Alojza Lorenca a človeka, ktorý realizoval netransparentné a pre štát nevýhodné obchody s rezortom obrany za minulej vlády, pričom dnes ich kryje na ministerstve ako vysoký úradník," vysvetľuje Naď.

Podľa jeho slov sa už v súčasnosti v rezorte obrany, kde Ján Hoľko pôsobí, preukazujú jeho bočné záujmy. Ministerstvo obrany je pod jeho faktických riadením plné netransparentnosti a zvláštnych personálnych, modernizačných rozhodnutí. "V štandardnej demokratickej krajine by po množstve káuz, ktoré za ním sú, už dávno v bezpečnostných zložkách pracovať nemohol," uzavrelo hnutie OĽaNO v stanovisku.

Viac o téme: Igor MatovičSNSPeter PellegriniOĽANONárodný bezpečnostný úrad
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu