Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Výsmech spravodlivosti? Prokurátora Trnku v Kočnerovej kauze podržala kamarátka sudkyňa

Dobroslav Trnka a Marian Kočner Zobraziť galériu (2)
Dobroslav Trnka a Marian Kočner (Zdroj: TASR - Martin Baumann, SITA / Michal Svítok)

BRATISLAVA - Bývalý generálny prokurátor Dobroslav Trnka si v apríli mohol vydýchnuť - aj naďalej zostal prokurátorom. Teraz však vyšli na povrch zaujímavé skutočnosti. O tom, či skončí vo funkcii alebo nie, totiž rozhodovala jeho kamarátka.

Trnku zbavila disciplinárna komisia funkcie prokurátora v apríli 2015, on sa však odvolal na súd. Ten verdikt zrušil a komisia tak musela prípad riešiť odznova. Ako informuje portál sme.sk, o prípade rozhodovala sudkyňa Beáta Jurgošová, ktorá je Trnkovou kamarátkou.

Komisia uložila Trnkovi najprísnejší trest pre kauzu Glance House. Listom totiž mal umožniť prevod bytovky na ľudí blízkych jeho kamarátovi, podnikateľovi Mariánovi Kočnerovi, hoci to špeciálna prokuratúra zakázala. Trnka sa s podnikateľom, ktorý je momentálne vo väzbe kvôli kauze zmeniek TV Markíza, spoznal na vojne.

Kamarát so sudkyňou

Podľa disciplinárnej komisie Trnka tak hrubo zneužil svoje právomoci. Prokurátor sa následne odvolal na Krajský súd v Bratislave, pričom jeho sudkyňa Jurgošová podala na seba námietku zaujatosti - s Trnkom sú totiž kamaráti.

„Je môj spolužiak, už ako študenti sme boli kamaráti a aj po ukončení štúdia sa na tomto stave doteraz nič nezmenilo," napísala podľa sme.sk Jurgošová a navrhla, aby prípad prevzal iný sudca.

Podľa predsedu súdu Ľuboša Sádovského však nebol dôvod spochybniť nezávislosť Jurgošovej. Podobne sa vyjadril aj Najvyšší súd, ktorý prvého júla rozhodol, že sudkyňa nie je zaujatá aj napriek kamarátskemu vzťahu s Trnkom.

Rušenie trestu pre procesnú chybu

Krajský súd v Bratislave v apríli rozhodol, že trest pre Trnku sa ruší pre procesnú chybu. „Dôvodom rozhodnutia je, že v konaní správneho orgánu bola zistená taká vada, ktorá mohla mať vplyv na zákonnosť napadnutého rozhodnutia," povedal hovorca Pavol Adamčiak.

Jurgošová sa podstatou veci ani nezaoberala. Ako uviedla hovorkyňa generálnej prokuratúry Andrea Predajňová, o tom, či bude prokuratúra vo veci znovu konať, nemá žiadne bližšie informácie. 

Problém má však aj Jurgošová. Sádovský ju totiž navrhol potrestať kvôli tomu, že o Trnkovi rozhodovala neprimerane dlho. O jej potrestaní by sa malo rozhodovať v októbri.

Viac o téme: Dobroslav Trnka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu