Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Klamal Robert Fico? Prezidentovi vraj ponúkol predčasné voľby, drsný odkaz Kisku

Robert Fico a Andrej Kiska Zobraziť galériu (2)
Robert Fico a Andrej Kiska (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

BRATISLAVA - Tvrdenie, ktoré k upokojeniu situácie zrejme neprispeje. Robert Fico si včerajším vyjadrením o stretnutí s prezidentom Andrejom Kiskom vôbec nepomohol.

Rozbuškou ďalšieho konfliktu sa môže stať pondelková tlačovka Roberta Fica a Petra Pellegriniho. Odchádzajúci premiér totiž tvrdí, že počas toho, ako v stredu večer navštívil prezidenta Kisku spolu s Dankom a Bugárom, mu ponúkol tri alternatívy - a medzi nimi aj predčasné voľby.

„Voľby 7. júla, voľby 29. septembra alebo riešenie, ktoré bude znamenať pokračovanie štandardnej vlády. Toto je štandardná vláda zo strán, ktoré sú plne rešpektované. Padlo rozhodnutie, že sa prijíma tretí variant a ja som tento variant akceptoval a na druhý deň som doniesol pánovi prezidentovi demisiu," vysvetlil Fico.

Vyjadrenie Roberta Fica

Nič také sa nestalo, tvrdí prezident

Prezidentská kancelária však prekvapujúce slová Fica razantne poprela. „Žiadne alternatívy neboli predmetom diskusie, predsedovia koaličných strán prezidenta informovali, že vláda je pripravená podať demisiu, ale zároveň má koalícia stále väčšinu v Národnej rade, a preto navrhne nového predsedu vlády," uviedol pre HNonline prezidentov hovorca Roman Krpelan.

Pre predsedu Smeru zároveň pripojil aj jasné odporučenie, aby sa zdržal nekorektných vyjadrení: „Prezident Kiska by preto privítal, keby sa pán premiér v demisii zdržal nekorektných vyjadrení, ktoré neprispievajú k upokojeniu atmosféry na Slovensku a nechal Petra Pellegriniho rokovať samostatne."

Peter Pellegrini a Andrej
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Peter Pellegrini a Andrej Kiska

Nová Pellegriniho vláda

Robert Fico v stredu oznámil, že spoločne s celou svojou vládou podá demisiu, ktorú prezidentovi priniesol v nasledujúci deň. Jeho náhradou je podpredseda vlády pre investície a informatizáciu, ktorý následne včera oznámil plánované zloženie novej vlády. 

Tá prinesie niekoľko zmien. Roberta Kaliňáka vo funkcii šéfa rezortu vnútra má nahradiť Jozef Ráž, novou ministerkou kultúry by sa mala stať Ľubica Laššáková. Luciu Žitňanskú ako ministerku spravodlivosti nahradí Gábor Gál, podpredsedom vlády sa má stať Gábor Gál.

K návrhu sa dnes o 11:45 vyjadrí aj prezident Kiska.

Viac o téme: Robert FicoAndrej Kiska
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu