Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Olympijské hry vo Vysokých Tatrách: Podľa Danka by to Slováci s Poliakmi zvládli

Marek Kuchciński a Andrej Danko Zobraziť galériu (2)
Marek Kuchciński a Andrej Danko (Zdroj: SITA/Ľudovít Vaniher)

BRATISLAVA – Predseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS) chce s Poliakmi začať opäť snívať sen o organizovaní olympijských hier vo Vysokých Tatrách. Ako povedal dnes na tlačovej besede po rokovaní s predsedom Sejmu Poľskej republiky Marekom Kuchcińským, obdivuje Poliakov, že dokážu snívať.

Zimnú olympiádu na slovenskej a poľskej strane Tatier označil Danko za sen, ktorý netreba prestať snívať. "Veľmi v tejto súvislosti oceňujem, že pán maršalek sa sám iniciatívne podujal prispieť k tomu, aby boli všetky legislatívne problémy na poľskej strane odstránené," uviedol Danko a zároveň deklaroval pripravenosť angažovať sa v tom, aby táto téma rezonovala i na pôde slovenského parlamentu a jeho výborov. "Som presvedčený, že Slováci a Poliaci by olympiádu určite zvládli," zdôraznil predseda NR SR.

Vychádza z presvedčenia o kvalite vzájomných slovensko-poľských vzťahov i intenzite vzájomnej spolupráce. "Poliaci sú pre nás strategický partner, nielen v rámci V4, ale aj v celej Európskej únii," uviedol Danko.

Marek Kuchciński a Andrej
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Ľudovít Vaniher)

Danko sa netajil obdivom k poľským reformám, pretože sú podľa neho pokusom o zadefinovanie štátu v súčasnej EÚ. Partneri hovorili aj o spolupráci oboch parlamentov. Predseda Sejmu pozval všetkých poslancov NR SR do Poľska. Má záujem na tom, aby obe krajiny spolupracovali pri spomienkových oslavách historických udalostí, akými sú vznik Československa či obnovenie Poľska.

Vzťahy Slovenska a Poľska považuje Danko za najlepšie v histórii. „Aj z našej parlamentnej úrovne chceme i naďalej robiť všetko pre to, aby sa tento trend zachoval,“ skonštatoval predseda parlamentu Andrej Danko. Zároveň zdôraznil, že parlamentná dimenzia má v našej bilaterálnej relácii osobitné miesto a môže prinášať osobitnú pridanú hodnotu. „Pre Slovensko je veľmi dôležité pokračovať v aktívnej regionálnej spolupráci v rámci Visegrádskej skupiny. Je prirodzeným záujmom V4, aby náš hlas bolo počuť v EÚ, pretože len v silnej Európe budeme silní aj my,“ povedal.

Viac o téme: PoľskoVysoké TatryAndrej Danko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu