Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Fico zavelil do útoku, pustil sa do opozície: Kollára nazval presláveným pedofilom

Robert Fico Zobraziť galériu (3)
Robert Fico (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

BRATISLAVA - Nikto dnes nemôže spochybniť, že strana Smer-SD je najúspešnejšia strana v histórii Slovenska. V diskusnej relácii Sobotné dialógy na RTVS to vyhlásil predseda vlády Robert Fico.

„Štyrikrát po sebe sme vyhrali parlamentné voľby, trikrát sme zostavili vládu a máme ambíciu vyhrať aj ďalšie voľby,“ vymenoval a doplnil, že po devätnástich rokoch už v minulosti neexistovala žiadna politická strana.

Ako dodal, v strane v súčasnosti riešia, ako ďalej so Smerom-SD, aby neskončila ako bývalé HZDS alebo SDKÚ-DS. „Ja viem čo mám robiť a presne viem, čo treba urobiť,“ dodal s tým, že sa spolieha na vlastnú intuíciu.

Preslávený pedofil Kollár

Podľa neho sú ľudia, ktorí hovoria, že by strana nemala byť razantná v rétorike. „Ak na mňa bude kričať Boris Kollár, preslávený pedofil, podozrivý z obchodovania s drogami a odfotografovaný so všetkými mafiánmi, ak bude na mňa kričať Igor Matovič, potvrdený daňový podvodník,“ hovoril Fico na RTVS.

„Ak títo ľudia budú na nás útočiť, ako útočia, bez dôkazov, má prvá Smer-SD sa ohradiť voči týmto ľuďom? Prečo by som nemal mať právo tieto veci hovoriť?“ pýtal sa v relácii. Podľa Fica sú však v jeho strane ľudia, ktorí hovoria, že Smer-SD by takéto veci nemal hovoriť.

Robert Fico
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky.sk / Vlado Anjel)

Robert Fico - Foto: Vlado Anjel

„Ja tvrdím, že pri zachovaní elementárnej slušnosti tieto fakty treba hovoriť,“ dodal premiér. „Na nikoho nič nehľadám, len musíme pripomínať verejnosti, že Smer-SD nebude panák,“ ukončil predseda vlády.

Dane nechce zvyšovať ani znižovať

Premiér sa vyjadril aj k ďalším témam. V súčasnosti vraj netreba na Slovensku dane ani znižovať, ani zvyšovať. „Bol by som rád, keby zostali v tej polohe, ako sú," uviedol.

Do budúcnosti pripúšťa ešte zníženie dane z príjmu firiem o  jedno percento. "Poďme hlavne dane poriadne vyberať, a v tomto urobil (minister financií Peter) Kažimír obrovský kus roboty, lebo sa nám darí vyberať viac," zdôraznil predseda vlády.

Historický najnižší deficit

Pripomenul, že schválený rozpočet na budúci rok počíta s historicky najnižším deficitom 0,8 % a nesúhlasí s tým, že by mala vláda viac šetriť. "Ak sa štátu darí, odmietam škrtiť, šetriť a vytvárať nejaké rezervy. Treba sa správať zodpovedne, nastaviť rozpočet tak, aby bol udržateľný. A ten rozpočet je udržateľný," podčiarkol.

Ak sa ekonomike darí, vláda musí podľa neho vytvárať aj silné sociálne programy, udržateľné do budúcnosti, ktoré ľuďom pomôžu. "Som veľmi rád, že Peter Kažimír pri príprave tohto rozpočtu zakomponoval do neho aj výdavky na takmer štvrťmiliardový tretí sociálny balíček," konštatoval Fico.

Peter Kažimír
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

Vláda sa však podľa neho správa racionálne a ak na jednej strane chce dať viac ľuďom, na druhej strane sa pozerá aj na potreby zamestnávateľov. Chce preto riešiť aj také problémy ako akútny nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily alebo podnikové nájomné bývanie.

"Napriek tomu, že sme ľavicovo orientovaní, to neznamená, že sme hlúpi. Nemôžeme robiť opatrenia, ktoré pôjdu proti konkurencieschopnosti tohto štátu. Ja to viem, preto všetko vyvažujeme tak, aby sme udržali rast," dodal Fico.

Sprísnenie kritérií

Fico sa zároveň nebráni sprísneniu kritérií pri výbere sudcov Ústavného súdu (ÚS) SR. Zároveň je však pesimistický, pokiaľ ide o kvórum pri ich voľbe v Národnej rade (NR) SR. 

„Nebránim sa tomu, aby sme sprísnili kritériá pri výbere sudcov súdu, pokiaľ ide o vek, kvalifikačné predpoklady, toto všetko môžeme urobiť. Ale ak si niekto myslí, že v stave, v akom je Národná rada, v stave, kedy opozícia bezhlavo útočí na vládnu koalíciu, bezhlavo, bez dôkazov, môže dôjsť k dohode na voľbe kandidátov Ústavného súdu medzi opozíciou a vládnou koalíciou, tak je to úplný nezmysel,“ povedal Fico s tým, že minimálne sú schopní sprísniť kritériá pri výbere, ale je „racionálny a pesimistický,“ pokiaľ ide o kvórum.

Premiér sa vyjadril aj k sudcom Ústavného súdu SR, ktorých do funkcií tento týždeň vymenoval prezident Andrej Kiska. „Prezident odmietol vymenovať sudcov, ktorých navolila Národná rada, a vymyslel si vlastné kritériá, lebo tam jednoducho nechcel dať kandidátov, ktorí boli zvolení stranou Smer, keď Smer bol sám vo vláde v rokoch 2012 až 2016. Títo ľudia podali ústavnú sťažnosť a prezident prehral tento spor, lebo ÚS povedal, že prezident porušil práva týchto ľudí,“ skonštatoval Fico.

Kiska odmietol rešpektovať rozhodnutie

Podľa neho Kiska odmietol rešpektovať rozhodnutie Ústavného súdu. „Sám si vymyslel Benátsku komisiu a povedal, že sa bude ňou riadiť. Benátska komisia mu povedala, že musí vymenovať, a zase to odignoroval,“ doplnil Fico.

Tvrdil, že prezident dlhodobo nekonal a porušoval článok Ústavy SR, ktorý hovorí o tom, že má povinnosť udržiavať riadny chod ústavných orgánov. „Prezident porušoval ústavu, Ústavný súd mu dal po nose a celá vec je vyriešená,“ dodal premiér.

Viac o téme: DaneRobert Fico
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu