Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

FOTO Prezident Kiska prijal Betlehemské svetlo: Odovzdala mu ho skautská delegácia

Andrej Kiska pri preberaní Betlehemského svetla. Zobraziť galériu (3)
Andrej Kiska pri preberaní Betlehemského svetla. (Zdroj: SITA/Radoslav Maťaš)

BRATISLAVA - Prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska dnes krátko popoludní prijal Betlehemské svetlo. Plamienok Betlehemského svetla prevzal od skautskej delegácie na čele s náčelníkom Slovenského skautingu Petrom Linekom a koordinátorom Betlehemského svetla Mariánom Suvákom.

Ako informoval koordinátor Betlehemského svetla , Betlehemské svetlo, ktoré slovenskí skauti prevzali od rakúskych skautov počas slávnostnej ceremónie vo Viedni priviezli na Slovensko v sobotu večer. Ešte v ten deň v noci odovzdali svetlo počas svätej omše v Zakopanom poľským skautom a dnes ho v Poprade prijal prezident SR.

Svetlo bude aj vďaka slovenským skautom tradične putovať cez celé Poľsko, pobaltské krajiny a Rusko až na Sibír. „Odovzdávanie Betlehemského svetla poľským skautom sa od vstupu Slovenska a Poľska do Európskej únie organizuje každoročne vždy na inej strane hranice. V minulom roku odovzdávali naši skauti svetlo vo Svite," povedal Marián Suvák.

FOTO Prezident Kiska prijal
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Radoslav Maťaš)

V sobotu, 23. decembra budú už od skorého rána skautské posádky roznášať svetlo vlakmi po celom Slovensku a doručia ho do viac ako 330 miest a obcí a všade tam, kde nie je vlakové spojenie. Betlehemské svetlo zažiari aj na najvyššie položenom obývanom mieste na Slovensku, na Lomnickom štíte.

Betlehemské svetlo dievčatá a chlapci zo Slovenského skautingu postupne prinesú do domácností, nemocníc, azylových domov, domovov sociálnej a opatrovateľskej starostlivosti a kostolov, aby mohlo dotvárať atmosféru Vianoc. Distribúcie svetla sa každý rok dobrovoľne zúčastňujú stovky skautov a ich počet neustále rastie.

FOTO Prezident Kiska prijal
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Radoslav Maťaš)

Svetlo nesie posolstvo pokoja, lásky, mieru a jednoty – spoločných univerzálnych hodnôt vlastných ľuďom bez ohľadu na to, akého sú vierovyznania, ku ktorej cirkvi sa hlásia alebo či sú bez vyznania.

Viac o téme: SkautiAndrej KiskaBetlehemské svetlo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu