Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Začína sa boj o prezidentské kreslo: Špekuluje sa o prvých menách, kto nahradí Kisku?

Andrej Kiska Zobraziť galériu (6)
Andrej Kiska (Zdroj: Foto: SITA/Branislav Bibel, Diana Černáková, Ľudovít Vaniher)

BRATISLAVA - Andrej Kiska začal s prezidentskou kampaňou takmer dva roky pred voľbami. Ďalšie prezidentské voľby sa na Slovensku uskutočnia v roku 2019. Zatiaľ sa hovorí o niekoľkých menách. Súčasný prezident Andrej Kiska sa k jeho ďalšej kandidatúre zatiaľ nevyjadril. Jediný, kto v tom má jasno je Robert Fico.

Ďalšie prezidentské voľby čakajú Slovensko na jar 2019. Do volieb ostáva rok aj štvrť a v súčasnosti sa o prezidentských kandidátoch objavujú len špekulácie. Jediný, kto sa vyjadril jasne, je predseda vlády Robert Fico. Ten kandidatúru na prezidenta v nadchádzajúcich voľbách jasne vylúčil.

"Ja som urobil chybu, že som kandidoval prvýkrát. Stretávam sa v teréne s ľuďmi, ktorí sú voličmi Smeru, a mnohí mi hovoria, že ma nevolili, lebo uprednostňovali moje zotrvanie na pozícii predsedu vlády," povedal Fico. Je presvedčený, že Smer má potenciál vyhrať ďalšie parlamentné voľby. "Urobím všetko pre to, aby ich vyhral," dodal. 

Nicholsonová prezidentkou?

Už dlho však kolujú špekulácie o možných kandidátoch na prezidenta. Jedným z prvých mien poslankyňa NR SR za stranu SaS Lucia Ďuriš Nicholsonová. Tá v debate Denníka N povedala, že by kandidatúru zvážila v prípade, ak by sa o post prezidenta ďalej nechcel uchádzať Andrej Kiska. "Ak by som bola oslovená opozičnými stranami, tak by som sa k tomu určite postavila čelom."

Začína sa boj o
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Foto: SITA/Branislav Bibel, Diana Černáková, Ľudovít Vaniher)

Galko však túto možnosť poprel. "Osobne si myslím, že to ani nepríde na pretras," povedal a na Facebooku zverejnil svoju reakciu na túto informáciu. "Pravidlo čislo 1 je, ak bude kandidovať pán prezident Kiska, podporíme jeho, lebo je to najlepší prezident, akého kedy Slovensko malo. No a pravidlo číslo 2 je, že ak by pán prezident už nekandidoval, čo by nám bolo mimoriadne ľúto, náš kandidát bude musieť spĺňať tri kritériá," napísal Galko. 

"Radšej to nechajte na nás a nemotajte ľuďom hlavu, lebo im ju zbytočne zamotáte a viac im poškodíte ako pomôžete. Ešte sme o tejto veci vo vedení SaS vôbec nehovorili, ale budeme sa jej venovať a určite ľuďom na Slovensku v pravý čas ponúkneme kvalitného kandidáta." Katarína Svrčeková, hovorkyňa strany SaS, sa vyjadrila, že tieto debaty sú predčasné. "Diskusiu o prezidentských voľbách, ktoré sa budú konať v marci 2019, považujeme v roku 2017 za predčasnú."

Opozícia chce predstaviť jedného kandidáta

Čoraz viac sa skloňuje meno Veroniky Remišovej. Podľa Eriky Jurinovej bude opozícia hľadať jedného silného kandidáta. Vhodnou kandidátkou by bola práve Veronika Remišová. Líder OĽaNO Igor Matovič však nechce predbiehať. "Naše hnutie k dnešnému dňu eviduje troch vážnych kandidátov do prípadných prezidentských volieb, ktorí prejavili záujem o našu podporu. Prioritným cieľom hnutia OĽANO v prezidentských voľbách je, rovnako ako vo VÚC voľbách, dosiahnuť spoločný postup demokratickej opozície. Preto akékoľvek predháňanie sa, odkazovanie partnerom či hodnotenie prípadných kandidátov považujeme v tejto chvíli za kontraproduktívne. Prosím o pochopenie, že z tohto dôvodu sa budeme o potencionálnych kandidátoch najprv rozprávať s predstaviteľmi opozičných strán," povedal pre Topky Igor Matovič. 

Začína sa boj o
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Foto: SITA/Branislav Bibel, Diana Černáková, Ľudovít Vaniher)

Kiska stále mlčí

Andrej Kiska naďalej o svojej kandidatúre mlčí. Zatiaľ sa nevyjadril, či sa kandidovať chystá, alebo nie. Kým v predchádzajúcich voľbách oslovoval voličov už dva roky pred voľbami, tentoraz sa do toho nehrnie. Kiska čelil v poslednej dobe niekoľkým kauzám, z ktorých najdiskutovanejšie boli údajné súkromné lety vládnym lietadlom a vymenovanie sudcov Ústavného súdu. "Platí to, čo prezident povedal, že najneskôr do septembra budúceho roku sa vyjadrí," potvrdil hovorca prezidenta Roman Krpelan.

Začína sa boj o
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Foto: SITA/Branislav Bibel, Diana Černáková, Ľudovít Vaniher)

Podľa našich informácií mal kandidatúru na prezidenta zvažovať aj predseda predstavenstva Prvej stavebnej sporiteľne Imrich Béreš. Ten však informácie zatiaľ nepotvrdil. "Prezidentská kandidatúra nie je pre mňa momentálne na programe dňa. V súčasnosti sa venujem najmä spoločnosti, ktorú vediem. Za svoju hlavnú prioritu považujem úspešné ukončenie roka 2017 z pohľadu jej obchodných výsledkov. Zároveň stanovujeme ciele a plány na rok 2018. V rámci svojho mimofiremného života sa zaoberám viacerými projektmi  charitatívneho a kultúrneho charakteru."

Lajčák ešte ponuku nedostal

V rámci debaty o možných kandidátoch padlo aj meno Miroslava Lajčáka ako kandidáta za stranu Smer-SD. Minister zahraničných vecí SR a aktuálne aj predseda Valného zhromaždenia OSN nateraz nerieši otázku svojej prípadnej kandidatúry v prezidentských voľbách. Uviedol to v reakcii na slová premiéra Fica, ktorý povedal, že Smer by mohol Lajčáka podporiť ako prezidentského kandidáta.

"Tá ponuka nie je na stole, neriešim to a je vôbec predčasné o niečom takom hovoriť, ale v každom prípade si vážim názor každého človeka, ktorý si ma vie v takej funkcii predstaviť, lebo je to, samozrejme, najvyššia ústavná funkcia," reagoval šéf slovenskej diplomacie. S premiérom podľa jeho slov túto otázku nepreberal. Tlačové oddelenie Smeru pre Topky potvrdilo, že diskusiu ešte takisto vo vnútri strany neotvorili. "Otázka týkajúca sa prezidentského kandidáta je predčasná, v politickej strane Smer-SD ešte neprebehla vnútrostranícka diskusia."

Padlo aj meno Šefčoviča

Okrem spomínaných mien sa medzi možnými menami objavilo aj meno podpredsedu Európskej komisie pre Energetickú úniu Maroša Šefčoviča. Ten však priznal, že je zaskočený fámami o jeho kandidatúre. S odkazom na budúce prezidentské voľby SR uviedol, že v prípade jeho osoby ide o "mediálne špekulácie", lebo žiadnu oficiálnu ponuku nedostal. "Bol som prekvapený, že moje meno sa v tomto kontexte začalo spomínať," dodal v závere.

Začína sa boj o
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Foto: SITA/Branislav Bibel, Diana Černáková, Ľudovít Vaniher)

"Na túto tému som sa s nikým nerozprával a navyše musím povedať, že som v polovici môjho mandátu podpredsedu Európskej komisie a teraz prechádzame do tej absolútne kľúčovej etapy, kde musíme všetky návrhy, ktoré sme dali na stôl, pretaviť do reálnej podoby a pripraviť celú Európu vrátane Slovenska na novú dekádu, kde by sme mali fungovať podľa systému zreformovanej energetiky a transformovaného priemyslu," uviedol slovenský eurokomisár.

Ak by kandidoval Kiska, poznáme prezidenta už teraz

Politológ Radoslav Štefančík si myslí, že v súčasnosti je ešte predčasné hovoriť o prezidentských voľbách. "Ešte stále nepoznáme odpoveď, či na hlavu štátu bude kandidovať aj úradujúci prezident. Ak áno, pravdepodobne by sme poznali už teraz meno nového prezidenta."

Každopádne Smer bude podľa Štefančíka hľadať takého kandidáta, ktorý nie je úzko viazaný na stranu. "Výsledky regionálnych volieb v Bratislave a prepad kandidáta podporeného Smerom totiž predstaviteľov straníckeho vedenia strašia dodnes. V Smere sa teraz možno bude diskutovať či Šefčovič, alebo Lajčák," uviedol politológ s tým, že Lajčákovi nehrajú do karát korupčné aféry v jeho rezorte zahraničných vecí. "Šefčovič  by sa tak v porovnaní s Lajčákom mohol javiť ako kandidát s vyšším volebných potenciálom."

Andrej Kiska
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

Opozícia bude zrejme hrať o najväčšie ego

Na opozičnej strane nemožno vylúčiť hru súťaž o najväčšie ego. "Dôkazom tohto predpokladu sú už dnes neuvážené výroky niektorých opozičných politikov, resp. političiek. Kandidatúra Lucie Nicholsonovej je však skôr zo sféry sci-fi," povedal Štefančík. 

"Na Slovensku sa síce dejú zázraky, napokon pôvodne politická nula porazila najväčšieho sociálneho demokrata v histórii Slovenska, ale za úspechom Andreja Kisku je pozitívny príbeh, ktorý sa dobre predáva. Za Luciou Nicholsonovou zatiaľ žiadny príbeh nevidieť," uviedol politológ, podľa ktorého nemožno vylúčiť, že prezidentské voľby budú v opozičných stranách využité na vnútrostranícke zápasy.

"Matovič môže Remišovú podporovať ako kandidátku na hlavu štátu, aby sa jej zbavil vo vnútri jeho patologickej straníckej formácie. Matovičovi totiž nemohlo uniknúť, že po jeho stiahnutí sa do úzadia sa strane a jej predstaviteľom začalo dariť," dodal Štefančík. Podľa neho sa s ústupom OĽaNO zvýšil aj jeho prípadný koaličný potenciál.

Viac o téme: Robert FicoAndrej KiskaVeronika RemišováLucia Ďuriš Nicholsonová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu