Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Most-Híd bude hovoriť o rozpočte, Jankovskej a zrejme aj o zmrazovaní platov

Lucia Žitňanská a Monika Jankovská
Lucia Žitňanská a Monika Jankovská (Zdroj: SITA, minv.sk)

BRATISLAVA - Štátny rozpočet, aktuálna politická situácia, hodnotenie nedávnych volieb do vyšších územných celkov či začiatky príprav budúcoročných komunálnych volieb. To sú témy, o ktorých bude rokovať Republiková rada Mosta-Híd v Šamoríne.

Strana má hovoriť aj o tom, ako sa zachovajú poslanci pri voľbe člena Súdnej rady SR. Ministerka spravodlivosti a podpredsedníčka strany Lucia Žitňanská odmieta nomináciu štátnej tajomníčky jej rezortu Moniky Jankovskej.

Kým Žitňanská trvá na svojom, poslanci Mosta-Híd nemôžu za Jankovskú hlasovať, priznal predseda Béla Bugár, ktorý na tohtotýždňovej tlačovej konferencii potvrdil aj to, že sa tým bude strana v sobotu zaoberať.

Poslanci Národnej rady SR už niekoľkokrát voľbu člena Súdnej rady odložili, keďže v koalícii sa nedohodli. Snemovňa má voľbu na stole aj na aktuálnej schôdzi. Žitňanská trvá na tom, že v Súdnej rade nemajú sedieť politici ani sudcovia.

Jankovská je sudkyňa a v parlamentných voľbách kandidovala za Smer-SD. Ministerka sa pri svojom postoji odvoláva na programové vyhlásenie vlády, ktoré o tom hovorí. V Smere-SD uvažujú o stiahnutí Jankovskej, údajne je to vysoko pravdepodobné.

Aktuálnou politickou témou je aj zmrazovanie platov ústavných činiteľov. Poslanci odmietli zmrazovanie v zrýchlenom režime, volajú po systémovom riešení platov. Premiér Robert Fico (Smer-SD) vyhlásil, že bude trvať na zmrazení a hovoril aj o možnosti spojiť hlasovanie o platoch s dôverou vláde.

To kritizoval Most-Híd aj SNS. Fico naznačil možnosť presadiť zmrazenie cez nepriamu novelu nejakého zákona. S tým mieni prísť Smer-SD, ktorý ale súčasne zdôrazňuje potrebu čo najskôr pripraviť a prijať komplexnú novú úpravu platov. Systémové riešenie preferuje aj SNS a Most-Híd.

Pokiaľ by sa platy nezmrazili na aktuálnej schôdzi, poslancom by od januára stúpli približne o 1000 eur. Koalícia sa má o platoch rozprávať na budúci týždeň, Bugár navrhoval stretnutie v utorok. Poslanci majú na aktuálnej schôdzi rozhodnúť aj o štátnom rozpočte, o čom bude Republiková rada Mosta-Híd tiež hovoriť.

Viac o téme: Lucia ŽitňanskáMost-Híd
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu