Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Poradenské centrá musíme podporovať a nie likvidovať, myslí si Žitňanská

Lucia Žitňanská
Lucia Žitňanská (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

BRATISLAVA - Súkromným centrám špeciálno-pedagogického poradenstva (CŠPP) hrozí likvidácia. Tvrdí to europoslankyňa Jana Žitňanská. Podľa jej slov je ich potrebné podporovať a nie likvidovať. TASR o tom informovala Barbora Kocianová, asistentka Žitňanskej.

Podľa europoslankyne sú súkromné CŠPP patriace pod rezort školstva v súčasnosti podfinancované. Pri ich práci sa na rozdiel od štátnych centier nezohľadňuje počet a miera náročnosti výkonov, musia si hradiť prevádzkové náklady, kúpu testov či pomôcok a na rozdiel od štátnych nemôžu byť dofinancované podľa potreby štátom. Existuje niekoľko okresov, kde fungujú len súkromné CŠPP a v prípade zníženia koeficientu a ich následného zániku by deti so zdravotným postihnutím dokonca ani nemali možnosť využiť služby poradní z okolitých okresov, nakoľko sú preťažené.

V celom systéme CŠPP podľa Žitňanskej chýbajú odborní zamestnanci. "Mnohé rodiny sa v dôsledku zdravotného postihnutia dieťaťa nie raz dostávajú do ťažkej finančnej situácie a nemajú peniaze navyše, aby cestovali za týmito službami desiatky kilometrov," uviedla europoslankyňa. Ako ďalej doplnila, sieť podporných a poradenských služieb regionálne absentuje a v niektorých okresoch je až alarmujúca.

"Nie je možné pripustiť redukciu zariadení, ktoré už existujú. Znížením normatívu hrozí nielen ich redukcia, ale aj úplná likvidácia. Neštátne CŠPP sú pritom často jediné, ktoré sú k dispozícii a dokážu sa postarať o deti so zdravotným postihnutím," povedala s tým, že sa snažia poskytnúť kvalitnú a profesionálnu starostlivosť často aj v teréne, a to aj napriek dlhodobému poddimenzovanému financovaniu, ktoré pretrváva už dlhšie obdobie. Podľa jej slov detí so zdravotným postihnutím každý rok pribúda, čím rastie aj potreba poskytovania podpory, pomoci a poradenstva. 

Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) v rámci pripomienkového konania žiadalo zníženie koeficientu pre dieťa v súkromných CŠPP z 2 na 1. Objem financií na klienta prechádza v 100-percentnej výške na obec, pričom v súlade s nariadením vlády by obce mali minimálne 88 percent normatívu vyčleniť na dieťa v poradenskom zariadení. Obec môže 12 percent prostriedkov využiť na iný účel. Hoci Ministerstvo financií SR pripomienku neakceptovalo, podľa Žitňanskej nie je vylúčené, že zástupcovia ZMOS-u budú aj naďalej vyvíjať úsilie, aby svoj zámer presadili. 

Viac o téme: Lucia ŽitňanskáBratislavaSlovenskoPoradenské centrá
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu