Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Fico: Migráciu môže zastaviť jedine spolupráca afrických a európskych krajín

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

ABIDJAN - Pokiaľ nebude jasná spolupráca afrických krajín a Európskej únie, tak bude pravdepodobne migrácia naďalej pre EÚ obrovským strašidlom. Uviedol to predseda vlády SR Robert Fico v stredu na 5. summite Africkej únie a Európskej únie (AÚ-EÚ) v Abidjane v Pobreží Slonoviny.

R. Fico: Ide o summit, ktorý má veľký význam pre obe strany

Predseda slovenskej vlády považuje za správne, ak sa lídri EÚ a AÚ rozprávajú spoločne o tom, čo urobiť, aby spoločne zastavili nelegálne toky migrácie. "Jasne si uvedomujeme, že musíme podstatne viac spolupracovať a investovať v tomto priestore, aby krajiny, odkadiaľ dnes odchádzajú migranti smerom do Európy, vedeli ľuďom poskytnúť základné životné podmienky a nedávali im žiadny dôvod na odchod z Afriky smerom do Európskej únie," upozornil.

Premiér vníma aktuálne prebiehajúci summit skôr symbolicky, pre obe strany má však podujatie obrovský význam. Fico pripomenul, že slovenská vláda sa rozhodla okrem doteraz poskytnutých 600.000 eur vyčleniť na Špeciálny fond pre Afriku dodatočný milión eur. Tým sa Slovensko stane "z hľadiska počtu obyvateľov a ekonomiky" významným prispievateľom do tohto fondu.

"Spoločný postup V4, na ktorom teraz spoločne pracujeme a ktorý sa prejaví o chvíľku v Líbyi, bude to, čomu hovoríme efektívna solidarita," dodal premiér. Lídri Africkej únie a Európskej únie sa stretli v Abidjane na dvojdňovom summite o budúcnosti vzťahov medzi EÚ a Afrikou a o otázkach hospodárstva, bezpečnosti a migrácie.

Hlavnou témou a mottom summitu je "Investovanie do mládeže pre udržateľnú budúcnosť". Táto oblasť je kľúčovou prioritou pre oba kontinenty, keďže 60 percent africkej populácie tvoria ľudia mladší ako 25 rokov. Taktiež sa zamerajú na posilnenie postavenia mládeže prostredníctvom vzdelávania, vedy a rozvoja zručností.

V súčasnosti je podľa premiéra najdôležitejšie sa naďalej orientovať na konkrétne krajiny a pracovať na tzv. kompaktoch, dohodách o spolupráci s krajinami, odkiaľ najviac pochádzajú migranti. "Tak to bude pre Európsku úniu stokrát lacnejšie, ak pomôžeme tej krajine, aby vybudovala nejakú základnú infraštruktúru, aby títo ľudia neodchádzali, ako keď dovolíme ďalším státisícom migrantov prekročiť napríklad Stredozemné more a prísť do európskej únie," vysvetlil premiér. Zároveň ale pripustil, že nemá ružové okuliare a neočakáva, že "teraz nejaký summit vyrieši migračné toky".

Pre Slovensko a krajiny V4 je podľa premiéra najdôležitejšia Líbya. Vysvetlil, že V4 veľmi intenzívne pracuje na jednom obrovskom projekte, ktorý chce spoločne s Talianskom realizovať priamo v Líbyi. O tom budú aj zástupcovia týchto štyroch krajín v pondelok rokovať v Bruseli s talianskym premiérom. "Líbya je pre nás krajina, ktorú považujeme v tomto okamihu za najvýznamnejšiu," povedal premiér.

Fico sa aj v tomto duchu chce sústrediť na konkrétne projekty, ako napríklad na spomenutý projekt v Líbyi. V rámci neho pôjde o veľkú sumu, na ktorú sa vyzbierajú krajiny V4. "Chceme tam byť prítomní, chceme trénovať ľudí, ktorí budú chrániť hranice," priblížil s tým, že pôjde o projekt veľmi ojedinelý.

Viac o téme: MigrantiRobert Fico
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu