Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Rusi boli z Danka doslova nadšení: Množstvo médií velebilo jeho prejav

Andrej Danko v Štátnej dume
Andrej Danko v Štátnej dume (Zdroj: FB / Andrej Danko)

BRATISLAVA - Oficiálnej návšteve predsedu Národnej rady SR Andreja Danka v Ruskej federácií sa intenzívne venovali aj ruské médiá. Maratón politických rokovaní slovenskej parlamentnej delegácie mapovali najväčšie ruské tlačové agentúry a niektoré celoštátne mienkotvorné denníky.

Nabitý program v Moskve podrobne monitorovala najmä štátna tlačová agentúra TASS. Jedna z najväčších a najznámejších informačných agentúr sveta priniesla sériu spravodajských materiálov, v ktorých detailne rozoberá jednotlivé témy rokovaní. Veľkú pozornosť venovala slovám Andreja Danka na stretnutiach s predsedami oboch komôr ruského parlamentu o jeho zámere posilniť na Slovensku štúdium ruského jazyka. Tejto téme sa venujú aj Izvestija, jeden z najstarších a najobľúbenejších celoštátnych denníkov v Rusku.

Rozsiahly materiál prinieslo tiež oficiálne parlamentné periodikum Parlamentskaja gazeta. „Chcel by som obnoviť štúdium a vyučovanie ruského jazyka na niekdajšej úrovni. Okrem západných jazykov je potrebné študovať aj slovanské jazyky,“ citujú svorne všetky tri printové médiá Andreja Danka.


Prejav Danka bol celý mimo našej zahraničnej politiky, uviedol Šebej


Veľkú pozornosť venovali ruské denníky vystúpeniu predsedu Národnej rady SR v Štátnej dume – dolnej komore parlamentu. Čitateľom pripomínajú, že to bol historicky prvý prejav slovenského politika v ruskom zákonodarnom zbore a len druhé vystúpenie zahraničného štátnika v tomto roku v pléne Štátnej dumy. Spravodajská agentúra Rossija segodňa zdôrazňuje z prejavu Andreja Danka myšlienku, že slovenský národ môže byť mostom komunikácie medzi Európou a Ruskom.

Parlamentskaja gazeta oceňuje v prejave Andreja Danka aj to, že poďakoval vojakom Červenej armády, ktorí obetovali svoje životy pri oslobodzovaní Slovenska počas druhej svetovej vojny. „Slovensko si vždy vážilo hrdinstvo sovietskych vojakov, ktorí bojovali na území našej krajiny,“ citujú noviny Danka.

Ruské médiá však informujú nielen o politických témach. Neušlo im ani to, že predseda Národnej rady SR pozval na Slovensko jedného z najlepších svetových šachistov histórie Anatolija Karpova. Bývalý majster sveta v tejto kráľovskej hre je teraz podpredsedom Výboru Štátnej dumy pre medzinárodné záležitosti. Do Bratislavy by mal šachový veľmajster prísť už v decembri na vianočný šachový turnaj. Andrej Danko chce aj takýmto spôsobom zvýšiť na Slovensku úroveň šachu, ktorý podľa neho po roku 1989 zaznamenal úpadok, uzatvára Parlamentskaja gazeta.

Viac o téme: Návšteva PrejavRuskoAndrej DankoŠtátna duma
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu