Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Opozícia vyzýva Danka na verejné vysvetlenie prejavu v Štátnej dume

Andrej Danko v Štátnej dume
Andrej Danko v Štátnej dume (Zdroj: FB / Andrej Danko)

BRATISLAVA - Opoziční poslanci vyzývajú predsedu NR SR Andreja Danka (SNS) na verejné vysvetlenie jeho prejavu v ruskej Štátnej dume. K apelu pristúpili potom, ako im Danko prisľúbil stretnutie v ministerskom salóniku. Pod vyhlásenie sa podpísali Zsolt Simon (nezaradený), Lucia Ďuriš Nicholsonová, Martin Klus (obaja SaS), Veronika Remišová (OĽaNO) a Ľudovít Goga (Sme rodina).

Pripomínajú, že Zahraničný výbor NR SR pozval Danka na svoje zasadnutie s cieľom, aby vysvetlil a odôvodnil svoje kontroverzné vystúpenie v ruskej Dume. "V zmysle rokovacieho poriadku má byť takéto rokovanie verejné. Môžu sa na ňom zúčastniť poslanci, ktorí nie sú členmi výboru, verejnosť, ako aj médiá. Predseda parlamentu pozvanie aj prijal a verejne o tom informoval. O čom však už neinformoval je, že sa verejnému rokovaniu chce vyhnúť tým, že stretnutie naplánoval ako neverejné, a to na 15. decembra o 10. hodine v ministerskom salóniku."

"Sme presvedčení, že neexistuje žiadny rozumný dôvod, prečo by toto rokovanie malo byť neverejné," uvádza sa vo vyhlásení s tým, že ak si Danko stojí za svojimi slovami, nemôže s tým mať problém. "Ak si však nevie obhájiť svoje vystúpenie na verejnom rokovaní, pochopíme, že bude trvať na neverejnom rokovaní," dodali.

Danko v reakcii poukázal na utorkové (12.12.) uznesenie Ústavnoprávneho výboru NR SR, ktorý mu potvrdil, že nie je povinný sa zahraničného výboru zúčastniť. "Aj napriek tomu predseda Národnej rady SR nemá problém vysvetliť poslancom svoje vystúpenie v ruskej Dume. Z toho dôvodu ich predseda parlamentu všetkých pozval na stretnutie, ktoré sa uskutoční v piatok a závery budú sprístupnené," odkázal Dankov hovorca Tomáš Kostelník.

Andrej Danko tvrdí, že počas návštevy v Rusku videl štát, v ktorom si podávajú ruky svetoví politici. "Máme všetkých Rusov odsudzovať kvôli tomu, že mali komunizmus? Prestaňme haniť raz Američanov, raz Rusov, prestaňme sa hádať a polarizovať," apeloval s poukázaním na hrozbu, že nám v rámci hospodárskej spolupráce s Ruskom môže utiecť vlak, preto chce iniciovať aj ďalšie návštevy tohto štátu. Podľa šéfa NR SR by nám mohol byť vzorom český prezident Miloš Zeman, lebo ten, keď navštívi USA, prijme ho tamojšia hlava štátu, a to isté platí v Číne či Rusku.

Na margo anexie Krymu Ruskom uviedol, že povojnové usporiadanie Európy by malo ostať zachované. "Ale nie som historikom, aby som povedal áno alebo nie," zdôraznil s dôvetkom, že o tejto téme sa hovorilo aj v Rusku za okrúhlym stolom.

Danko vystúpil v Štátnej dume 15. novembra počas oficiálnej návštevy Ruska. Za to si vyslúžil kritiku opozície, europoslancov aj Františka Šebeja (Most-Híd). Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD) povedal, že s ním prejav nekonzultoval. Danko si za svojím vystúpením stojí a považuje za česť, že mohol rečniť pred ruskými poslancami.

Viac o téme: OpozíciaAndrej DankoRuská Štátna duma
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu