Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Poslanci rozhodli o novom riaditeľovi RTVS: Prvé slová víťaza po zvolení

RTVS má nového šéfa - Jaroslava Rezníka Zobraziť galériu (10)
RTVS má nového šéfa - Jaroslava Rezníka (Zdroj: Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Je rozhodnuté. Poslanci práve zvolili nového riaditeľa RTVS. Vyberali si z dvojice Jaroslav Rezník a Václav Mika. Tesne pred hlasovaním vytiahla opozícia kompromitujúce materiály na Rezníka, ktoré ho spájali s Mariánom Kočnerom.

Novým riaditeľom RTVS sa stáva Jaroslav Rezník, ktorý získal 95 hlasov. Pravdepodobne s drvivou podporou koalície. Václav Mika získal 50 hlasov. Jeho podporila opozícia a niekoľko poslancov koaličného Mostu-Híd. Na zvolenie boli potrebné hlasy nadpolovičnej väčšiny prítomných poslancov. Na tajnom hlasovaní sa zúčastnilo 147 poslancov.

NAŽIVO Opozícia reaguje na víťazstvo Rezníka:

Vyhlásenie výsledkov:

Predseda parlamentného výboru pre kultúru a médiá Dušan Jarjabek (Smer-SD) je veľmi rád, že je zvolený nový generálny riaditeľ. „Ukázalo sa, že koalícia sa vie dohovoriť. Som rád, že tento príbeh sa takto dovŕšil do úspešného konca,“ povedal. Očakáva, že Rezník bude pokračovať v tom dobrom, čo začal Mika, a naopak, zmení to, čo jeho predchodcovi poslanci vyčítali.

Mika reaguje na prehratý súboj s Rezníkom

Prvé slová Rezníka

Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) bude pod mojím vedením národná, kultúrna inštitúcia, ktorá bude plniť dôsledne svoje poslanie verejnej služby. Dnes to uviedol Jaroslav Rezník, ktorý bude od augusta novým generálnym riaditeľom RTVS. Rozhodli o tom dnes v druhom kole tajnej voľby poslanci Národnej rady SR. Od členov snemovne získal v tajnej voľbe 95 hlasov. Rezník nahradí vo funkcii Václava Miku.

"Úprimne ďakujem všetkým poslancom, ktorí mi dali veľmi silný mandát na vykonávanie funkcie generálneho riaditeľa RTVS," povedal Rezník. Prácu súčasného manažmentu Rozhlasu a televízie Slovenska oceňuje a chce na ňu nadviazať. "Budem sa zo všetkých síl snažiť, aby aj pod mojím vedením mohla RTVS hovoriť o období ďalšej kontinuity," skonštatoval. Rezník ako prvé plánuje stretnutie s Václavom Mikom, predsedom Rady RTVS Igorom Gallom a kontaktovať bude aj Ministerstvo kultúry SR.

Odhalenie pred voľbou

Tesne pred hlasovním ukázala poslankyňa Nicholsonová (SaS) dokumenty, ktoré spájajú Rezníka s kontroverzným podnikateľom Mariánom Kočnerom. V roku 2005 totiž podľa nej podpísal Rezník nevýhodnú zmluvu s Kočnerovou firmou Štúdio K.F.A. Zmluva sa týkala doživotného prenájmu pozemku Slovenského rozhlasu, ktorému vtedy šéfoval práve Rezník. Prenajímať ju mal za 30 tisíc vtedajších slovenských korún ročne.

VIDEO z parlamentu, prišiel aj Igor Matovič (OĽaNO)

  

"Len vďaka tejto zmluve s rozhlasom mohol Kočner postaviť Five Star Residence, budovu známu z kauzy Bašternák, pretože dovtedy k pozemku určenému na výstavbu budovy nemal prístup," vyhlásila Nicholsonová. Tento pozemok mal Kočner využiť ako príjazdovú cestu k bytovke Five Star Residence, bez ktorej by podľa Nicholsonovej nedostal stavebné povolenie.

Poslanci rozhodli o novom
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Poslanci rozhodli o novom
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Poslanci rozhodli o novom
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Poslanci rozhodli o novom
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Poslanci rozhodli o novom
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Poslanci rozhodli o novom
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Most-Híd Rezníkovmu zvoleniu mohol zabrániť

Jediný, kto mohol zabrániť zvoleniu Jaroslava Rezníka za šéfa Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) a prispieť k zvoleniu iného kandidáta, bola strana Most-Híd. Zdôraznila to na dnešnej spoločnej tlačovej konferencii predstaviteľov strán SaS, OĽaNO-NOVA a Sme Rodina poslankyňa SaS Jana Kiššová. "Je mi veľmi ľúto, že túto možnosť nevyužili. Berú za to plnú zodpovednosť,“ konštatovala Kiššová na adresu poslancov strany Most-Híd.

Takouto voľbou podľa jej slov vláda odmietla súčasného riaditeľa RTVS Václava Miku, za ktorého jasne hovoria výsledky jeho práce. "Počas jeho pôsobenia sa skvalitnilo spravodajstvo, prispel k zvýšeným číslam sledovanosti, k dôveryhodnosti RTVS ako takej. Toto všetko súčasná vláda odmietla," vymenovala poslankyňa.

Strana sa nezapredala, hovorí Hrnčiar

Most-Híd nezobchodoval podporu pre Jaroslava Rezníka pri voľbe generálneho riaditeľa Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS). Zdôraznil to po vyhlásení Rezníka za víťaza tajnej voľby podpredseda Národnej rady SR a poslanec z klubu Mosta-Híd Andrej Hrnčiar. Rezníkove kroky bude sledovať, vopred ho odsudzovať nemieni, ale pripomína, že tak ako parlament šéfa RTVS volí, môže ho aj odvolávať.

V súvislosti s ústupkami Mosta-Híd naznačil, že strana neustupuje stále. Poukázal na odloženie voľby člena Súdnej rady SR, s ktorou má problém ministerka spravodlivosti za Most-Híd Lucia Žitňanská. Tvrdí však, že odsunutie voľby Most-Híd nevymenil za hlasy pre Rezníka. "Nebol to obchod, ani sa to nespájalo," vyhlásil.

Hoci Rezníka zvolila koalícia aj s podporou ĽSNS, Hrnčiar očakáva, že RTVS pod Rezníkovým vedením bude viac bojovať proti extrémizmu a fašizmu. Vopred nechce špekulovať o tom, či Rezník zabezpečí objektívnosť a vyváženosť spravodajstva. 

"Som presvedčený, že každý poslanec aj médiá budú veľmi podrobne sledovať jeho kroky aj nestrannosť a vyváženosť vysielania. Nikde nie je napísané, že ak budú problémy, že tam musí zostať celých päť rokov. Tak ako parlament šéfa RTVS volí, môže ho aj odvolávať," poznamenal Hrnčiar. Pripomenul, že poslanci Mosta-Híd pri voľbe mali voľnú ruku, František Šebej či Peter Kresák podľa neho nehlasovali.

Podpredseda Smeru-SD Martin Glváč v reakcii uviedol, že Rezníka podporila celá koalícia. "Tak ako pred piatimi rokmi aj tentoraz sme vybrali najlepšieho kandidáta. A teší, že sme na to nepotrebovali Kotlebove hlasy a podporila ho celá koalícia," uviedol.

"Slovenský parlament je ihriskom politických priekupníkov," reaguje na zvolenie Rezníka mimoparlamentná SMK s tým, že počas pár dní sa zámery Mosta-Híd vplyvom niekoľkodňových dohadovaní "totálne zmenili". SMK očakáva posilnenie orgánov dohliadajúcich na fungovanie RTVS.

Čižnárovi v národnej rade ukradli slovo, začali obvinenia

Generálny prokurátor Jaromír Čižnár referuje poslancom Národnej rady SR o činnosti svojho úradu za minulý rok. Diskusia sa však chvíľu uberala iným smerom, ako by Čižnár čakal. Poslanci sa prekárali o voľbe šéfa RTVS, v ktorej zvíťazil súčasný šéf TASR Jaroslav Rezník a vystrieda tak Václava Miku.

Opozícia obviňuje koalíciu z hlasovania s kotlebovcami. Stranu ĽSNS označuje za štvrtého koaličného partnera strán Smer-SD, SNS a Mosta-Híd. Kotlebovci sa podľa opozície teda nemusia báť zrušenia, lebo koalícia ich potrebuje, keď jej chýbajú hlasy. Návrh na zrušenie ĽSNS dal Čižnár. Koalícia obvinenia zo spájania sa s kotlebovcami odmieta. Martin Glváč zo Smeru-SD zdôraznil, že Rezník by bol zvolený aj bez hlasov kotlebovcov, čo podľa jeho slov zabezpečila koalícia. 

Viac o téme: RTVSJaroslav RezníkVáclav Mika
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu