Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Voľba šéfa RTVS: Danko pozná štyroch kandidátov, Sulík prezradil stratégiu opozície

Andrej Danko
Andrej Danko (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Šéf SNS a predseda parlamentu Andrej Danko pozná štyroch kandidátov na post šéfa generálneho riaditeľa RTVS z pôvodných 12 uchádzačov. Povedal to dnes v diskusnej relácii TA3 V politike. V utorok (30.5.) je verejné vypočutie kandidátov, zo zoznamu 12 uchádzačov vypadli mená troch, nesplnili podmienky výberového konania. „Slovensko je malá dedina, ľudia sa tu poznajú, nerobil by som z toho drámu,“ uviedol Danko. Pri rozhodovaní bude pre neho dôležité, ako bude RTVS nakladať s financiami. Inštitúcia je podľa neho v zlom technickom stave. „Bojím sa tam ísť aj na toaletu,“ povedal Danko.

Za šéfa RTVS kandidujú Peter Abrahám, Richard Dírer, Fedor Flašík, Norbert Majer, Václav Mika, Jaroslav Rezník, Michal Ruttkay, Zuzana Ťapáková a Stanislav Velitzky. Danko rešpektuje súčasného generálneho riaditeľa Miku i jeho "etapu v RTVS". Predseda parlamentu nechcel predbiehať, či sa koalícia dokáže zhodnúť na jednom mene. "Je to vec diskusie," povedal Danko. Nepáčila sa mu myšlienka zvyšovania koncesií, on by ich ani nechcel. Danko tvrdí, že pri verejnom vypočúvaní si bude ctiť každého kandidáta, zameria sa na to, ako si chcú uchádzači poradiť s dramaturgiou.

Koaliční lídri majú podľa Danka právo na súkromné stretnutia s osobami, ktoré by mali riadiť dôležité úrady, za ktoré je táto koalícia zodpovedná. „Ak táto vláda a aj my politici máme byť zodpovední za procesy v štáte, máme právo spoznať aj kandidátov osobne,“ vyhlásil.

Podpora jedného koaličného kandidáta na riaditeľa RTVS je podľa Danka stále vecou diskusie. „Budeme ctiť a vypočujeme každého kandidáta. No máme svoje politické požiadavky, ktoré chceme v programe nového riaditeľa,“ zdôraznil. Vyjadril sa aj k nedávno zverejneným platom vedenia RTVS. „Ak zarába manažment RTVS dvakrát viac ako premiér, tak je to naozaj na zamyslenie. Som aj za zrušenie koncesií, keď zodpovednosť za RTVS preberie štát,“ konštatoval šéf parlamentu.

Predseda parlamentu oceňuje, že vláda pristúpila k verejnému vypočúvaniu kandidátov na post šéfa Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO). Nevidí nič zlé na tom, že špičky z Mosta-Híd sa pred verejným vypočúvaním stretli s kandidátom Jurajom Mérym, generálnym riaditeľom sekcie riadenia projektov na Ministerstve dopravy a výstavby SR. Koaliční lídri majú podľa neho právo na súkromné stretnutia. "Keby som tu v tom čase bol, tiež by som sa stretol, nevidím na tom nič neštandardné," povedal Danko.

Zopakoval, že strana SNS pôjde do župných volieb samostatne a výnimkou nebude ani Banskobystrický kraj, na čele ktorého stojí Marián Kotleba. „Chcem otestovať naše regionálne štruktúry, ale čo sa týka Banskej Bystrice, dohodli sme sa v koalícií, že si gentlemansky pozrieme možných kandidátov,“ povedal. V súvislosti s návrhom na zrušenie Kotlebovej Ľudovej strany – Naše Slovensko, Danko považuje za nevyhnutné novelizovať zákon o politických stranách. Inak si podľa neho Kotleba deň po zrušení ĽSNS založí novú stranu.

Šéf SNS objasnil aj jeho vzťah k ministrovi školstva Petrovi Plavčanovi (nominant SNS). "Neberiem kritiku, že ho riadim. Budem ho riadiť, lebo aj ja som zodpovedný za ministerstvo, budem hovoriť, čo tam má robiť," uviedol Danko.

Podľa neho nie je na škodu, že slovenskí hokejisti dostali na majstrovstvách sveta malú facku. Slováci by nemali haniť našich hokejistov, myslí si. V hokejovom zväze treba podľa neho robiť poriadky. Myslí si tiež, že hokejisti, ktorí na majstrovstvách získali medaily, by sa v slovenskom hokeji mali angažovať a odovzdávať skúsenosti.

"V hokeji sa zanedbala príprava mládeže," tvrdí Danko. Už platná novela zákona o športe má podľa neho podporovať športovcov do 18 rokov. Plánuje sa výstavba multifunkčných ihrísk v regiónoch.

Koalícia zatiaľ nemá dohodu o kandidátovi na šéfa RTVS, tvrdí Fico

Strany vládnej koalície sa zatiaľ nedohodli na kandidátovi, ktorého podporia na post riaditeľa verejnoprávnej RTVS. V diskusnej relácie televízie TA3 V politike to dnes povedal premiér Robert Fico. Poprel, že by v tejto otázke boli medzi koaličnými partermi nezhody. „Zatiaľ nemáme dohodu na konkrétnom človeku, každý kandidát má zatiaľ rovnaké šance,“ vyhlásil s tým, že o riaditeľovi RTVS ešte koalícia nerokovala, no v najbližších dňoch, po vypočutí kandidátov, tak urobí. Fico opäť vyjadril svoje výhrady k objektívnosti a verejnoprávnosti spravodajstva RTVS.

Čo sa týka výberu nového riaditeľa Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO), Fico vyzdvihol transparentnosť tohto procesu prostredníctvom verejného vypočutia. "Verejné vypočutie maximálne splnilo účel, pretože tam nemáte čo skryť. Náš záujem je, aby bol proces výberu čo najtransparentnejší," povedal. Keďže šéfa ÚVO sa minulý týždeň nepodarilo vybrať, bude ďalšie verejné vypočutie kandidátov. "V tomto pokračujeme ďalej," vyhlásil. O stretnutí šéfa Mosta-Híd Bélu Bugára s jedným z kandidátov Jurajom Mérym pred verejným vypočutím Fico zdôraznil, že šéf Mostu-Híd sa môže slobodne stretávať s kým chce.

Premiér sa vyjadril aj k návrhu generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára na rozpustenie politickej strany Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko. „Generálny prokurátor mal určite všetky dôvody, aby takéto rozhodnutie prijal," zdôraznil Fico a dodal, že po právnej stránke rešpektuje toto rozhodnutie, ktoré však podľa neho politicky nijako nepomôže a Kotlebovi a jeho strane urobí len reklamu.

Sulík: Pri voľbe šéfa RTVS je v opozícii v hre dohoda alebo zelená karta

Buď sa opozícia dohodne na kandidátovi na post riaditeľa Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS), alebo je v hre zelená karta. Taká je podľa predsedu strany Sloboda a Solidarita (SaS) Richarda Sulíka súčasná stratégia opozície pre blížiace sa voľby nového riaditeľa RTVS. "Jedna možnosť je zelená karta, druhá možnosť je, že sa dohodneme viacero strán alebo my ako strana," uviedol v dnešnej diskusnej relácii TA3 V politike Sulík.

Poslanec pritom nechce predbiehať a hovoriť o konkrétnych menách pred utorkovým (30.5.) vypočúvaním kandidátov na výbore pre kultúru a médiá. "My (opozícia) si ich ideme najprv vypočuť. Máme nejakého kandidáta, ale povieme až po vypočutí. Alebo možno nepovieme vôbec a dáme poslancom zelenú kartu a uvidíme, kto bude zvolený," skonštatoval Sulík. Na margo doterajšieho riaditeľa RTVS Václava Miku, ktorý je tiež jedným z kandidátov, sa vyjadril, že "v porovnaní s velikánmi, ktorí tam boli pred ním, to robil relatívne dobre". Za najúsmevnejšie pritom považuje predstavy predsedu parlamentu Andreja Danka (SNS) o štátnej televízii.

Svojho kandidáta nemá ani parlamentná strana ĽSNS. Tá si chce podľa jej predsedu Mariana Kotlebu rovnako počkať na vypočúvanie kandidátov na výbore. Už teraz je však podľa neho isté, že doterajšieho riaditeľa Miku ako kandidáta nepodporia. "Svojou prácou vo funkcii riaditeľa jasne ukázal, že nemôžeme takéhoto človeka v takejto dôležitej funkcii podporiť," vyhlásil Kotleba. Zároveň zdôraznil, že strana nie je odkázaná ani nútená sa s niekým dohodnúť na stratégii do volieb.

"Vypočujeme si tých ľudí, ich predstavy na výbore a rozhodneme sa sami v rámci klubu a podľa svojho najlepšieho vedomia a svedomia budeme hlasovať," odpovedal Kotleba na otázku, či by bola možná dohoda s koalíciou, alebo pôjde strana do volieb samostatne, alebo chce viesť dialóg v tejto veci s opozíciou.

V diskusii sa Sulík s Kotlebom nevyhli ani ďalším témam, mimo iného aj podanému návrhu na rozpustenie strany ĽSNS označovanú za extrémistickú politickú stranu s fašistickými tendenciami, ktorá svojou činnosťou a programom porušuje Ústavu SR, zákony a medzinárodné zmluvy. Stranu za takú považuje aj Sulík. Poukazuje však na to, že keby mala strana nižšie preferencie, nikto by ju nechcel rozpúšťať. Pre stav v krajine však zúfalosť podľa neho ženie ľudí k tomu, aby sa stávali voličmi tejto strany. Je preto presvedčený, že treba vyriešiť omnoho dôležitejšie a podstatnejšie veci a potom sa "jeho strana rozpustí aj sama," povedal predseda SaS na margo ĽSNS.

S tvrdeniami nesúhlasí strana ĽSNS. Jej predseda argumentuje aj tým, že strana môže byť rozpustená len vtedy, keď sa snaží o nedemokratický prevrat alebo zrušenie ústavy. "Nič také na nás nikto nájsť nemôže," vyhlásil Kotleba, podľa ktorého strana nič neporušuje, ani ústavu. Predseda ĽSNS za fašizmus označuje "vládu politikov, ktorí uprednostňujú finančné skupiny a podnikateľov pred záujmami obyvateľov vlastného štátu". "A to sa dnes na Slovensku, žiaľ, deje a výsledkom toho je veľmi deprimujúca situácia, v ktorej normálni ľudia musia žiť," dodal Kotleba.

Kandidátov na šéfa RTVS parlament vypočuje v utorok

Poslanci národnej rady, ale aj široká verejnosť sa môže bližšie zoznámiť s kandidátmi na šéfa verejnoprávneho Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) a ich zámermi už nadchádzajúci týždeň. Proces výberu generálneho riaditeľa RTVS totiž v utorok 30. mája pokračuje verejným vypočutím kandidátov na šéfa RTVS. To bude rovnako ako v predošlej voľbe v roku 2012 v historickej budove Národnej rady (NR) SR v Bratislave. Vypočutie sa bude vysielať online na webstránke národnej rady na internetovej adrese - http://tv.nrsr.sk/.

Využiť na tento účel je možné aj mobilné telefóny, tzv. smartfóny a tablety, pričom podporované platformy sú Apple a Android, médiá o tom informovala Kancelária NR SR. Podrobne sa s predstavami jednotlivých kandidátov o fungovaní a rozvoji RTVS bude dať zoznámiť aj ďalšie dni. Ako totiž pre agentúru SITA avizoval predseda Výboru NR SR pre kultúru a médiá Dušan Jarjabek (Smer-SD), po verejnom vypočutí výbor zverejní projekty kandidátov na webstránke NR SR a dostupné by mali byť až do dňa tajnej voľby nového šéfa RTVS v parlamente.

Verejné vypočutie kandidátov na post generálneho riaditeľa RTVS sa začne v utorok 30. mája o 9:00 v Sále Ústavy SR historickej budovy NR SR. Na verejné vypočutie bolo pozvaných deväť kandidátov – Peter Abrahám, Richard Dírer, Fedor Flašík, Norbert Majer, Václav Mika, Jaroslav Rezník, Michal Ruttkay, Zuzana Ťapáková a Stanislav Velitzky. Do konkurzu sa prihlásili aj ďalší traja - Margita Bencová, Janka Lastovicová a Aleš Rehák, Výbor NR SR pre kultúru a médiá, ktorý voľbu organizačne zastrešuje ich však vyradil, pretože nesplnili podmienky z výzvy, nepreukázali potrebné vzdelanie (J. Lastovicová a A. Rehák), alebo ich projekt rozvoja a riadenia RTVS na ďalších päť rokov nemal potrebných od 20 do 50 strán (M. Bencová). V záujme vytvorenia rovnosti šancí pre všetkých kandidátov historicky po prvý raz pripravil manažment RTVS pre kandidátov komplexné materiály zo všetkých oblastí a činností RTVS.

Ako ďalej pre SITA uviedol Dušan Jarjabek, pred začiatkom utorkového vypočutia sa zídu členovia výboru a upresnia technický postup vypočutia. Následne si o 9:00 všetci deviati kandidáti vyžrebujú poradie v akom predstavia svoje projekty. Jarjabek navrhne, aby mal každý z kandidátov polhodinu čistého času, pričom za prvých 15 minút by predstavil svoj projekt a druhých 15 minút by venoval odpovediam na otázky poslancov. Tento scenár však nie je definitívny, musí ho potvrdiť ešte pre vypočutím mediálny výbor. Jarjabek zároveň predpokladá, že vypočutie bude rozdelené na dve časti s prestávkou na obed. Taktiež je možné, že výbor už večer po vypočutí prijme uznesenie.

Podľa pravidiel totiž musí výbor predložiť národnej rade do dvoch pracovných dní, teda do štvrtka 1. júna, od verejného vypočutia posledného kandidáta návrh na voľbu generálneho riaditeľa RTVS so svojím stanoviskom. Národná rada by mala nového generálneho riaditeľa RTVS voliť v tajnej voľbe už 22. júna a prípadná opakovaná voľba by mohla byť 29. júna. Ani tieto dátumy nemusia byť definitívne. Voľbu generálneho riaditeľa RTVS zaradí do programu nasledujúcej schôdze parlamentu predseda NR SR, upozornil šéf mediálneho výboru. Schôdza NR SR sa začne 13. júna. Súčasnému šéfovi verejnoprávnej rádiotelevízie Václavovi Mikovi vyprší funkčné obdobie na začiatku augusta.

Súčasného generálneho riaditeľa RTVS Václava Miku zvolila NR SR do funkcie 1. augusta 2012. Poslanci si riaditeľa vyberali spomedzi 11 kandidátov v tajnej voľbe. Mika získal podporu 74 z 95 prítomných poslancov. Na voľbe sa zúčastnili zákonodarcovia za Smer-SD a poslanci klubu OĽaNO. Štyri vtedajšie opozičné strany SDKÚ-DS, SaS, KDH a Most-Híd voľbu bojkotovali, označili ju za politickú frašku. Mikov vtedajší hlavný medializovaný protikandidát Jaroslav Rezník získal od poslancov dva hlasy. Tri hlasy, dostal vo voľbe kandidát Iľja Ruppeldt. Jeden hlas dali poslanci Pavlovi Jaczovi. Funkčné obdobie generálneho riaditeľa RTVS je päť rokov, funkcie sa ujal deň po zvolení, teda 2. augusta 2012.

Viac o téme: SNSRTVSAndrej Danko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu