Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Snaha o zrušenie strany je podľa Kotlebu objednávkou vládnej koalície a oligarchov

Predseda strany ĽSNS Marian Kotleba (uprostred) na brífingu reaguje na podnet Generálnej prokuratúry SR rozpustiť stranu. Zobraziť galériu (3)
Predseda strany ĽSNS Marian Kotleba (uprostred) na brífingu reaguje na podnet Generálnej prokuratúry SR rozpustiť stranu. (Zdroj: SITA/AP/Marko Erd)

BRATISLAVA – Snaha o zrušenie Kotlebovej Ľudovej strany Naše Slovensko je podľa jej predsedu Mariana Kotlebu objednávkou vládnej koalície a oligarchov. Ako povedal Kotleba dnes na tlačovej besede, v strane sú pripravení na všetky alternatívy. Plánov majú viacero.

Návrhom na zrušenie jeho strany sa podľa Kotlebu úroveň demokracie posunula naspäť do 50-tych rokov. „Systém sa nehanbí otvoreným spôsobom zneužívať všetky prostriedky, aby sa zbavil jedinej skutočnej opozičnej strany. Zneužili generálneho prokurátora. Generálna prokuratúra nestíha vyšetrovať rozkrádanie Slovenska, ale stíha sa venovať na politickú objednávku zrealizovaným prípadom. My sme dali 30 oznámení na tunelovanie krajského majetku. Ani jedno nebolo ukončené,“ upozornil. Zároveň odmietol, že by práve vďaka jeho poslancom neprešli niektoré návrhy na potrestanie koaličných politikov.

Predseda strany ĽSNS Marian
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP/Marko Erd)

Kotleba za podaním na najvyšší súd vidí snahu zabrániť Ľudovej strane Naše Slovensko úspešne sa zúčastniť na regionálnych voľbách. „Naše preferencie každý týždeň rastú. Môžeme očakávať mnoho poslaneckých mandátov a možno aj postov predsedov krajov,“ uviedol Kotleba s tým, že podanie generálneho prokurátora môže súvisieť aj so snahou zobrať im možnosť delegovať svojho zástupcu do štátnej volebnej komisie. „Kto nekontroluje komisiu, je odsúdený na milosť a nemilosť tých, ktorí tam sú,“ uviedol.

Kotleba

Kotleba odkázal všetkým občanom, že snaha o rozpustenie je bojom oligarchov proti jedinej skutočnej opozičnej strane. „Oni vládnu cez nastrčené strany, či už koaličné alebo opozičné. Zistili, že nás si nekúpia a ani nezastrašia,“ dodal.

Predseda strany ĽSNS Marian
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP/Marko Erd)

Generálny prokurátor Jaromír Čižnár podal na Najvyšší súd SR návrh na rozpustenie politickej strany Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko. Podľa názoru prokuratúry, cieľom tejto politickej strany je odstránenie súčasného demokratického systému v Slovenskej republike. Generálna prokuratúra týmto uzavrela prešetrovanie vyše 170 evidovaných podaní s požiadavkou podať Najvyššiemu súdu Slovenskej republiky návrh na rozpustenie politickej strany Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko.

„Takáto reakcia sa dala očakávať. Iné argumenty, okrem politizovania postupu generálneho prokurátora, totiž strana Kotleba Ľudová strana Naše Slovensko nemá," uviedla v reakcii na tlačovú besedu ĽS NS hovorkyňa generálnej prokuratúry Andrea Predajňová.

Keby sa táto politická strana správala štandardne a neporušovala Ústavu SR, zákony a medzinárodné zmluvy, generálny prokurátor by návrh na jej zrušenie nedával. Návrh, ktorý predložil Jaromír Čižnár Najvyššiemu súdu SR, vychádzal z relevantných podkladov, ktoré pripravili prokurátori Generálnej prokuratúry SR, zdôraznila hovorkyňa.

Viac o téme: Marián KotlebaĽudová strana Naše Slovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu