Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Exposlanec Brixi má dvojnásobnú radosť: Narodila sa mu dcéra a jeho projekt vyhral v Izraeli

Otto Brixi
Otto Brixi (Zdroj: topky)

KOŠICE – Bývalému poslancovi NR SR Ottovi Brixovi sa po odchode z parlamentu mimoriadne darí. Vysokej politike síce dal zbohom, ale uplatnenie našiel v nových technológiach. So svojím tímom vytvoril unikátnu aplikáciu protiteroristického systému „Helpey“. Taktiež šéfuje nemocnici v Gelnici.

Nezaháľa ani v súkromnom živote. Oženil sa so svojou dlhoročnou priateľkou Silviou a vo februári sa stal šťastným otcom malej Matei. „Mám síce veľa práce, ale dcérka je pre mňa všetko a nabíja má energiou,“ hovorí.

Má tiež obrovskú radosť z toho, že jeho projekt „Helpey“ je úspešný: „Vyhral vedecko výskumnú súťaž o najúspešnejší slovenský startup v Izraeli a získal som naňho grant vo výške 500 tisíc eur. Bol hodnotený najväčšími technologickými kapacitami v Izraeli aj na Slovensku. S vývojom aplikácie sme začali v apríli v Košiciach.“

Brixi plánuje spustiť aplikáciu už na budúci rok súčastne na Slovensku aj v Izraeli a ako dodáva, chcú spolupracovať aj s USA. „Nadväzujú naň ďalšie celosvetové marketingové a produktové aktivity a na svetovej zdravotníckej konferencii v Budapešti, ktorá sa bude konať v júni, plánujeme predstaviť i ďalší rozmer projektu a to medicínske funkcie pre pacientov zdravotníckych zariadení.“ V budúcnosti plánuje predstaviť aj aplikáciu pre gastronomické zariadenia.

Čo vlastne Helpey je

Najlepšie nápady sú tie najjednoduchšie. Otto Brixi už dlhšiu dobu uvažoval nad tým, ako by sme mohli pomôcť ľuďom v núdzi, zvieratám alebo upozorniť na potenciálne nebezpečenstvo. „Vymyslel som a s mojím tímom aj vytvoril „Protiteroristický a záchranný systém,“ ako mobilnú aplikáciu. Užívateľ, jednoduchým ovládaním – jedným prstom, bude môcť poukázať na to, čo uvidí napríklad na ulici. Či už týraného psíka, zúboženého bezdomovca alebo i niečo čo sa mu bude zdať nebezpečné. Pomocou aplikácie sa potom dostane správa na patričné miesta a tie už začnú konať,“ v skratke nám vysvetlil myšlienku Otto Brixi. Ako dodal, jeho systém nemá suplovať štátne záchranné zložky. „Vôbec nie. Ľudia nechcú volať a udávať svoje údaje, a tak by to všetko riešili len pomocou mobilnej aplikácie. Následne by na potrebné miesto prišli špeciálne záchranné tímy,“ objasnil nám.

Viac o téme: Otto Brixi
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu