Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Danko tvrdí, že prezident sa správa papalášsky: Poslanci sa ho zastali, vidia za tým závisť šéfa SNS

Andrej Danko Zobraziť galériu (2)
Andrej Danko (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Prezident SR Andrej Kiska sa správa papalášsky a nehospodárne nakladá s majetkom štátu. Povedal to dnes v pléne predseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS) v reakcii na Kiskove lietanie vládnou letkou domov do Popradu. K tomuto názoru dospel po tom, čo minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) informoval poslancov o letoch ústavných činiteľov za roky 2015 až 2017. Kisku vyzval, aby štátu preplatil svoje súkromné cesty, ak sa suma, ktorú prelietal, blíži k miliónu eur.

 "Nemôže to zostať bez povšimnutia, keď sa niekto správa takto papalášsky. Keď sa niekto správa tak, že pracuje od pondelka do štvrtka a vymýšľa si služobné cesty na východe, aby mohol vládnym špeciálom na východ letieť. Toto musí skončiť, pretože tie lietadlá majú svoju životnosť," povedal Danko, ktorý Kisku kritizuje už dlhšie. Odmieta, aby si niekto myslel, že vládne lietadlá boli nakúpené preto, aby plnili jeho privátne potreby.

"Toto je jasný príklad toho, že niekto sa správa papalášsky. Je to nehospodárne nakladanie s majetkom štátu," vyhlásil Danko. Zdôraznil, že ak sa niekto rozhodol byť prezidentom SR, má tomu prispôsobiť aj svoj osobný život. "Má k dispozícii trvalý pobyt, vilu, má tu vykonávať svoju prácu a neexistuje žiadne obhájenie toho, že si niekto lieta každý štvrtok, aby bol k dispozícii svojej rodine, vymýšľať si služobné cesty a takto nehospodárne nakladá s majetkom štátu," zdôraznil Danko.

Šéf parlamentu zdôraznil potrebu rozlíšiť, čo je štátne a čo súkromné. Zároveň skritizoval podpredsedníčku Národnej rady Luciu Ďuriš Nicholsonovú (SaS). Nepáči sa mu, že v pléne tlmočila požiadavky Kancelárie prezidenta SR. Zároveň vyzýva, aby sa na všetkých ústavných činiteľov pozeralo rovnako, odmieta dvojaké metre.

Predseda klubu OĽaNO-NOVA Richard Vašečka považuje Dankovo vystúpenie za neslušné s cieľom politikárčiť. "Vidím v tom politickú závisť a možno aj politickú pomstu. Toto nie je elementárna slušnosť, ale elementárna hanba," reagoval Vašečka. Ďuriš Nicholsonová sa ohradila voči Dankovej kritike a pripomenula mu, že nie je jeho podriadená a môže v parlamente hovoriť čokoľvek, s čím sa stotožní.

Veronika Remišová (OĽaNO-NOVA) vidí za Dankovým vystúpením osobné spory, nespokojnosť s tým, že Kiska doteraz nevymenoval ústavných sudcov. Danko odmieta opozičné tvrdenia, že ide o niečo osobné. Pýta sa, čo by opozícia robila, keby on takto lietal domov. 

Podľa informácie, ktorú poskytol dnes Kaliňák, až 70 percent letov prezidenta Kisku nesúviselo s výkonom jeho ústavnej funkcie. Od 1. januára 2015 do 24. marca 2017 lietadlá letky ministerstva vnútra vykonali podľa Kaliňáka 880 letov na palube s ústavnými činiteľmi. Z tohto počtu prezident Kiska vykonal 454 letov.

Krajniak si myslí, že Kiska by sa mal, hlavne po Slovensku, presúvať autom

Podpredseda hnutia Sme rodina Milan Krajniak si myslí, že prezident Andrej Kiska by sa mal, najmä po Slovensku, presúvať autom. Za podlé však považuje, že ho koalícia napadla, keď sa nemôže brániť, pretože je služobne mimo územia Slovenska. „Je to politický atentát na prezidenta. Je to zbabelé, že to robíte, keď sa nemôže brániť, lebo je v Izraeli,“ vyhlásil Krajniak. Podpredseda SNS Anton Hrnko si zas myslí, že „ak niekto vyrastal v komunistickej rodine, ktorá terorizovala ľudí za to, že chodia do kostola, nebude konať inak,“ povedal s tým, že normálni ľudia chodia do práce päť dní v týždni, nie štyri. (Kiska lieta vo štvrtok do Popradu, kde má následne na piatok pripravený pracovný program – poznámka SITA).

Milan Krajniak
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)

Poslanec Smeru-SD Ľuboš Blaha poukázal na to, že Kiska je taká čistá duša, že 319-krát letel do Popradu len kvôli pilotom. „Kiska môže byť vyhlásený za svätého. Svätý Andrej, patrón pilotov,“ vyhlásil. Zároveň upozornil, že predseda SaS Richard Sulík, keď bol predseda parlamentu, nezneužil štátnu letku, ale do Salzburgu išiel súkromným lietadlom. „Ak niekto zneužíva letku na cestu za rodinou, je to za čiarou. Ako môžu opoziční kolegovia obhajovať túto bašternákovčinu ako delo,“ pýtal sa Blaha.

Lucia Ďuriš Nicholsonová (SaS) sa spýtala ministra vnútra Roberta Kaliňáka, či požiadal prezidenta, aby využíval letku rezortu. Stranícky kolega Kaliňáka Richard Raši na to uviedol, že Kaliňák o to žiadal, ale nie, aby to využíval na súkromné účely, ale na služobné lety. „Nie je dôvod chodiť na súkromné cesty lietadlom,“ povedal.

Predseda poslaneckého klubu OĽaNO Richard Vašečka upozornil, že Kancelária NR SR nakupuje päť nových áut Škoda Superb za 200-tisíc eur, pričom to nekritizuje. „To, čo kritizujeme nie je to, že prezident prekročil dobré mravy a hospodárnosť, ale spôsob, ako sa to rieši. Prezident nie je na území SR,“ povedal.

 

Viac o téme: LetAndrej DankoAndrej Kiska
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu