Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Je to už oficiálne a podpísané: Rábek sa dohodol so Žitňanskou na implementácii Vatikánskej zmluvy

Lucia Žitňanská
Lucia Žitňanská (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Ordinár Ozbrojených síl (OS) a ozbrojených zborov (OZ) SR František Rábek a ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská podpísali Dohodu o implementácii Zmluvy medzi SR a Svätou stolicou o duchovnej službe v OS a OZ SR. Podpisom nadobudla platnosť. Účinná bude nasledujúci deň po dni jej zverejnenia v Centrálnom registri zmlúv, vedenom na Úrade vlády SR.

Ako uvádza Tlačová kancelária Konferencie biskupov Slovenska, v preambule tohto dokumentu sa medzi iným tiež píše, že dohoda je len spresnením existujúcich práv a povinností. Preto nesmie byť interpretovaná spôsobom, ktorým by sa rozširovala alebo zužovala báza záväzkov ministerstva vyplývajúcich z už existujúcich dokumentov. Dohoda nemôže byť ani v rozpore so všeobecne záväznými právnymi predpismi platnými na území Slovenskej republiky.

Svätá stolica zriadila 1. marca 2003 podľa kánonického práva Ordinariát ozbrojených síl a ozbrojených zborov pre duchovnú službu katolíckym veriacim v ozbrojených silách a ozbrojených zboroch Slovenskej republiky a osobám pozbaveným slobody rozhodnutím štátneho orgánu. Ordinariát je postavený na úroveň samostatnej diecézy. Je osobitnou inštitúciou v štruktúrach ozbrojených síl a ozbrojených zborov, sídli v Bratislave. Hlavným chrámom je Katedrála sv. Šebastiána. Patrónom ordinariátu je sv. Šebastián. Ordinariát je tvorený kúriou ordinára v Bratislave, vikariátmi na Generálnom štábe Ozbrojených síl SR, Ministerstve vnútra SR a Generálnom riaditeľstve Zboru väzenskej a justičnej stráže, ako aj miestami pre duchovných v jednotlivých zložkách OS a OZ SR.

Cieľom ordinariátu je zabezpečovať poskytovanie duchovnej služby katolíckym veriacim v ozbrojených silách, ozbrojených zboroch a v záchranných zboroch a ich rodinným príslušníkom. Na základe zmluvy medzi Svätou stolicou a Slovenskou republikou z 21. augusta 2002 ordinariát zabezpečuje aj poskytovanie duchovnej služby osobám pozbaveným slobody rozhodnutím štátneho orgánu.

Viac o téme: Lucia ŽitňanskáFrantišek Rábek
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu