Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Odkaz z novembra '89 je jednoznačný: Demokraciu musíme obhajovať, tvrdí Bugár

Béla Bugár
Béla Bugár (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Predseda Mostu-Híd Béla Bugár a podpredsedníčka strany a ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská sa dnes zúčastnili na spomienkovom podujatí pri príležitosti 27. výročia udalostí zo 17. novembra 1989. Ako pri pamätnej tabuli na fasáde Univerzitnej nemocnice s poliklinikou Milosrdní bratia na Námestí SNP v Bratislave povedal Bugár, "odkaz novembra '89 je jednoznačný, odkaz, za čo sme vtedy všetci bojovali, znamená vybojovať demokraciu, ľudské práva, menšinové práva, občianske slobody, a samozrejme, pád diktatúry".

Podľa lídra strany Most-Híd by sa takýto odkaz nemal používať ani na boj opozície s koalíciou. "Nesmieme zabudnúť na to, že demokracia nie je jednorazová záležitosť, že sme to raz dostali, raz vybojovali a už nemusíme nič robiť. Musíme si ju obhajovať a samozrejme zveľaďovať. A v období, keď narastá extrémizmus a populizmus je nebezpečné aj to, že vždy to môže byť aj náznakom k návratu totality, a to si musíme zapamätať," dodal Bugár.

Nežnú revolúciu si pripomínajú aj SMK a SDKÚ-DS

Na Nežnú revolúciu dnes spomínajú aj mimoparlamentné strany SMK a SDKÚ-DS. Podľa SDKÚ-DS demokracia a sloboda nie je samozrejmosťou a za ich udržanie musíme neustále bojovať. SMK zdôrazňuje, že kvalita slobody závisí od nás všetkých.

 "Výročie Nežnej revolúcie je ideálnou príležitosťou, aby sme si pripomenuli, že sloboda a demokracia umožnila každému jednému z nás rozhodovať o svojej budúcnosti či o zvyšovaní kvality svojho života," uviedol prvý podpredseda SDKÚ-DS Milan Roman.

Poukázal na rastúcu skepsu u ľudí voči demokracii, ktorá vedie k nárastu vplyvov radikálnych, nesystémových a fašistických politických strán. "Jedným z krokov, ako ich eliminovať, je opätovný návrat k myšlienkam, za ktoré sme bojovali počas Nežnej revolúcie," doplnil Roman.

"Novembrová revolúcia má ten nepopierateľný prínos, že priniesla slobodu. Sloboda však sama osebe neznamená veľa, musia ju formovať okolnosti v spoločnosti a určujú ju tvorcovia a užívatelia slobody, čiže ľudia. To značí, že kvalita slobody závisí od nás všetkých," uviedol predseda SMK József Menyhárt.

Poukázal na rastúce sociálne rozdiely, problémy vidí aj v oblasti právneho stavu. "Nemôžeme hovoriť o slobode a demokracii, keď sa v praxi neuplatňujú naše základné práva a kompetentné orgány nejavia záujem o dodržanie týchto práv a o nápravu nedostatkov," doplnil s tým, že za princípy slobody a demokracie treba bojovať. 

Viac o téme: Lucia ŽitňanskáBéla BugárMost-Híd
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu