Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Remišovej sa nepozdáva nový návrh zákona: Vláda zvyšuje byrokraciu pre opatrovateľov detí

Veronika Remišová
Veronika Remišová (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Nový návrh zákona o sociálnych službách podľa opozičnej poslankyne NR SR Veroniky Remišovej (OĽaNO) len zvýši byrokraciu a rôzne obmedzenia pre opatrovateľov malých detí v domácom prostredí. Parlament rokoval o návrhu zákona v piatok večer, poslanci o ňom budú hlasovať v stredu. Podľa Remišovej minister práce Ján Richter chce návrhom sprísniť reguláciu a pridať ďalšie povinnosti zriaďovateľom jaslí. „Niektorí súkromní prevádzkovatelia už avizovali, že tento zákon bude pre nich likvidačný, prípadne sa premietne do zvýšenia ceny za súkromné jasle,“ upozornila Remišová.

Poslankyňa si je vedomá, že nejaké pravidlá sú nevyhnutné. „No zavádzať nové povinnosti, ako napríklad nutnosť absolvovať akreditovaný kurz opatrovania detí najmenej v rozsahu 220 hodín, nie je automaticky zárukou kvality, len zvyšuje tlak na cenu súkromných jaslí,“ uviedla s tým, že zvyšovanie byrokracie je však opak trendov v Európe, kde sa pravidlá skôr uvoľňujú. Inšpiráciou môžu byť podľa nej napríklad francúzske nizkonákladové mikrojasle pre maximálne deväť detí, s jednoduchými pravidlami pre zriaďovateľov a flexibilnou prevádzkou. „Mikrojasle rodičia môžu platiť aj od hodiny, cena za hodinu sa pohybuje od 30 centov do 4 eur,“ povedala. 

Podľa Remišovej empirický výskum navyše poukázal na zaujímavú skutočnosť, že Slovenky pri deťoch do dvoch rokov preferujú domácu starostlivosť pred inštitucionalizovanou starostlivosťou v jasliach. „Ak chceme pomôcť rodičom s malými deťmi, mali by sme podporovať vznik takýchto typov flexibilných zariadení,“ dodala. 

Zvýšenie kvality služieb starostlivosti o deti do troch rokov, ako aj rozšírenie ponuky takýchto služieb je cieľom návrhu novely zákona o sociálnych službách. Ako sociálna služba sa má stanoviť poskytovanie starostlivosti o dieťa do troch rokov veku v čase, keď rodič alebo iná osoba, ktorá má toto dieťa zverené do osobnej starostlivosti, vykonáva zárobkovú činnosť, alebo študuje na strednej či vysokej škole. Detské jasle bude môcť prevádzkovať samospráva, živnostník, či nezisková organizácia. Prevádzka takýchto zariadení však bude podliehať prísnym požiadavkám na hygienu, priestorové vybavenie, alebo ich personálne zabezpečenie.

Viac o téme: OĽaNOVeronika Remišová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu