Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Danko zvoláva ďalší summit v Bratislave: Chce vyriešiť aj otázku bezpečnosti

Andrej Danko
Andrej Danko (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - V Bratislave sa v dňoch 6. – 7. októbra 2016 bude konať mimoriadny neformálny samit predsedov parlamentov krajín EÚ „Bratislava Parliamentary Summit“ (Bratislavský parlamentný samit).

Bratislavský parlamentný samit, ktorý nesie motto „Spoznajme sa lepšie“, inicioval predseda NR SR Andrej Danko, ktorý chce aj takto reagovať na dynamický vývoj na európskej i svetovej scéne, počas ostatných mesiacov. „Som veľmi rád, že mnoho mojich kolegov z národných parlamentov podporilo moju iniciatívu, pretože si myslím, že je veľmi dôležité jasne pomenovať oblasti, ktoré dokážu všetkým národom a štátom pomôcť v rámci spoločného postupu v takých oblastiach, ako je napríklad voľný pohyb osôb alebo otázka bezpečnosti“, povedal predseda NR SR Andrej Danko.

Predseda Národnej rady SR Andrej Danko pozval do Bratislavy 41 zahraničných parlamentných delegácií na čele s predsedami jednotlivých parlamentných komôr členských krajín EÚ. Svoju účasť potvrdili všetci predstavitelia parlamentných komôr Vyšehradskej štvorky (V4), predsedu Senátu Francúzskej republiky Gérard Larcher, predseda Národného zhromaždenia Francúzskej republiky Claude Bartolone.

Malta, ktorá preberie predsedníctvo v Rade EÚ po Slovenskej republike bude mať na samite tiež svoje zastúpenie a je ním Angelo Farrugia, predseda Snemovne reprezentantov Maltskej republiky. Na Bratislavský parlamentný samit potvrdili svoju účasť aj zástupcovia z krajín ako Rakúsko, Bulharsko, Dánsko, Estónsko, Slovinsko, Španielsko a ďalší.

Program mimoriadneho neformálneho stretnutia je rozdelený do dvoch dní. Vo štvrtok 6. októbra sa uskutoční neformálna večera v reprezentačných priestoroch Bratislavského hradu, spojená s kultúrnym programom zameraným na prezentáciu Slovenskej republiky. Okrem tradičných slovenských jedál je pre hostí pripravený kultúrny program v podobe slovenskej ľudovej hudby s prehliadkou tradičných ľudových krojov. V rámci prezentácie si hostia môžu prezrieť aj kultúrne dedičstvo jednotlivých menšín.

Samotné neformálne rokovanie predsedov parlamentov sa uskutoční v piatok 7. októbra v priestoroch Reduty a je rozdelené do dvoch diskusných častí. Témami prvej časti konferencie sú súčasné hrozby európskej jednoty a prekonávanie odstupu medzi Európskou úniou a jej občanmi. V druhej časti budú parlamentní lídri diskutovať o dvoch úlohách národných parlamentov, vnútornej kohézii Európskej únie a o globálne angažovanej Európe.

Táto iniciatíva bola predsedom Národnej rady SR Andrejom Dankom, prvýkrát verejne prezentovaná 7. júla 2016 a jej myšlienka nadväzuje na neformálny samit hláv štátov a predsedov vlád krajín EÚ, ktorý sa v Bratislave bude konať 16.septembra.

Viac o téme: OktóberSummitBratislavaAndrej Danko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu