Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Danko v priamom prenose vyrazil moderátorovi dych: Zachránil som dôchodcu, ktorého Lipšic zrazil!

Politická diskusia Zobraziť galériu (2)
Politická diskusia (Zdroj: repro foto TA3)

BRATISLAVA - Priznanie, o ktorom nikto nevedel. Andrej Danko v priamom prenose povedal, že poznal dôchodcu, ktorého zrazil Daniel Lipšic. Prezradil tiež, čo s ním riešil.

Debata sa uskutočnila dnes na TA3. Téma nebola o Danielovi Lipšicovi, ale dostalo sa aj na neho. Nikto v štúdiu zrejme nečakal, že predseda parlamentu poznal 72-ročného dôchodcu. „Mne ten človek bol veľmi blízky,“ vyhlásil Danko na margo nehody Daniela Lipšica. Na to sa ho moderátor Noro Dolinský opýtal, "Vy ste ho poznal?" „Ja som ho zastupoval,“ odpovedal Danko. „Vy ste ho zastupoval, keď ste ešte nebol právnik?“, pýtal sa ďalej moderátor. „Zachránil som ho, lebo hrozilo, že ho vysťahujú na ulicu,“ vyhlásil Danko s tým, že sa nechce k tomu ďalej vyjadrovať.

Danko v priamom prenose
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: repro foto TA3)

Vtipkovali

V diskusnej relácii oponenti aj zavtipkovali. „Niečo nám padlo,“ prerušil svoj prejav Sulík. „to bol mikrofón,“ povedal moderátor. „Aby vás bolo počuť, pán Danko,“ zavtipkoval Sulík. Na to mu zakontroval predseda parlamentu po svojom. „Aspoň môžete vyniknúť“.

Danko: Nerobme z Lipšica hrdinu

Lipšic oznámil, že k 30. septembru sa vzdá poslaneckého mandátu. "Nedokázal by som túto funkciu už vykonávať naplno," povedal. Jeho rozhodnutie súvisí s pondelňajšou (19. 9.) tragickou dopravnou nehodou, pri ktorej zrazil 72-ročného chodca na Vajnorskej ulici v Bratislave. Seniora previezla rýchla zdravotná pomoc do nemocnice v Ružinove, kde v nočných hodinách zraneniam podľahol. 

Na Lipšicovo odstúpenie majú obaja politici rozdielne názory. Danko si myslí, že Lipšicov čin by sa nemal heroizovať a bola to Lipšicova "psia povinnosť". Sulík naopak jeho čin vyzdvihol a vyhlásil, že tým postavil latku politickej kultúry veľmi vysoko. Nezabudol poznamenať, že viacero politických elít by si z neho malo vziať príklad. "Tiež by som rád žil v krajine, kde je úplná samozrejmosť, že po takejto udalosti človek odstúpi. Taktiež by som rád žil v krajine, kde Kaliňák odstúpi. To dáva tú latku tak nízko, že Dano Lipšic strašne vyčnieva," zareagoval Sulík.

Odchod hrozí aj Matovičovi

Sulík opakovane vyzýva vládnych predstaviteľov na odstúpenie. Paradoxne, najbližšie k odchodu z parlamentu má ďalší jeho opozičný spojenec Igor Matovič.Ten si totiž zabudol pozastaviť živnosť už druhýkrát a hrozí mu, že mu odoberú poslanecký mandát. Podľa Sulíka v strane prebehne diskusia k Matovičovmu prípadu, zároveň chce počuť názor právnikov. Ako uviedol, Matovič ma dva prehrešky, ktoré sa týkajú dvoch volebných období, pričom rozhodnutie o prvom prehrešku ešte nenadobudlo právnosť. Šéf liberálov tiež pripomenul, že podľa Ústavného súdu SR je podnikanie činnosť, čo Matovič nevykonáva. "V klube ešte neprebehla diskusia. Je to zapeklitá situácia aj pre právnikov, chcem počuť ich názory," dodal Sulík s tým, že stanovisko zaujmú po diskusii na klube.

Danko podľa vlastných slov Igora Matoviča nerieši. "Nebudem človekom, že okamžite poviem rozsudok, trest a ešte ich aj popravím," povedal s tým, že treba počkať na rozhodnutie výboru. "Určite by som mu nechcel pripisovať väčší význam, ako má," povedal Danko o Matovičovi. Sulík zároveň dodal, že ak by aj Matovič odišiel z parlamentu, Opozičnej rady sa to nedotkne, môže byť jej súčasťou ako predseda OĽaNO-NOVA. 

Danko v priamom prenose
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: repro foto TA3)

Sulíkov návrat na Slovensko?

Sulík odpovedal aj na otázku, či nezvažuje návrat z europarlamentu do Národnej rady SR, keďže opozícia stráca hlavné tváre. Podľa Sulíka to nie je ani možné, a aj keby bolo, tak by to zvažoval. "Mne mandát zanikol, nie je to tá situácia, že mi spočíva, ako keď sa z poslanca stane minister. Mne mandát zanikol, nie je možné vrátiť sa," vysvetlil šéf SaS s tým, že ak by to aj bolo možné, zvažoval by to, keďže aj na jeho vkus je parlament cirkus Humberto. Podľa Danka je opozícia rozdrobená a nie je tam človek, ktorý by ju dokázal stmeliť. "Nazval by som to, že každú chvíľku ťahá pílku niekto iný," okomentoval opozíciu šéf NR SR. 

Šéfovia strán sa ešte vrátili k výsledkom Bratislavského summitu (16. septembra) a európskym témam. Podľa Sulíka išlo o veľké divadlo s jedným konkrétnym výsledkom, a to posilnením ochrany bulharských hraníc. Zároveň ale priznal, že pokiaľ išlo o marketing, tak summit pomohol spropagovať Slovensko. Podľa Danka Sulík zosmiešnil Slovensko. "Ja žasnem, že tu máme tisícky novinárov a vy poviete, že to bolo nič," povedal Sulíkovi Danko. Podľa vlastných slov Sulík Slovensko nezosmiešňuje, iba odpovedá na rozdiel od šéfa národniarov na otázky priamo. "Európska šľachta sa sem prišla povoziť na Dunaji a dobre sa najesť. Ale zároveň som povedal, že to má marketingový efekt," trval na svojom Sulík. Podľa Danka je európskym šľachticom Sulík, keďže je europoslanec s obrovským platom. Obaja sa ale zhodli, že Európska únia potrebuje reformu. Takisto nesúhlasia so vstupom Turecka do EÚ. 

 

Viac o téme: Daniel LipšicRichard SulíkAndrej Danko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu