Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Správa, po ktorej môžu byť učitelia spokojní: Ich platy porastú aj v budúcom roku, vyhlásil Plavčan

Peter Plavčan
Peter Plavčan (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Platy učiteľov porastú aj v budúcom roku. Po dnešnom rokovaní vlády to potvrdil minister školstva Peter Plavčan (nom. SNS). Zároveň bude podľa vlastných slov požadovať, aby došlo aj k navýšeniu finančných prostriedkom určených pre školstvo.

"Chceme navýšiť finančné prostriedky určené na školstvo. A tak isto ešte aj dnes na rokovaní vlády sme hovorili aj o zvyšovaní platov učiteľov v budúcom roku, čo nebolo uvedené v programovom vyhlásení vlády," uviedol dnes Plavčan. O koľko by sa platy učiteľov mali zvýšiť šéf rezortu školstva nespresnil, nakoľko stále prebiehajú rokovania.

"Myslím si, že sme sa rámcovo dohodli na tom, že to zvyšovanie platov učiteľov aj v budúcom roku bude," dodal Plavčan. Pripomenul, že platy pedagógov by podľa programového vyhlásenia mali porásť aj v období rokov 2018 až 2020.

Minister sa vyjadril aj na margo stupňovaného štrajku, ktorý organizuje Iniciatíva slovenských učiteľov. Tí dnes uviedli, že doteraz nedostali signál od vlády na rokovania o ich požiadavkách. Plavčan v tomto smere zdôraznil, že zákonným zástupcom učiteľov sú školské odbory a v priebehu najbližších dní bude prebiehať kolektívne vyjednávanie. "Momentálne toto je v centre záujmu členov vlády a školských odborov. Kolektívne vyjednávanie, ktorého súčasťou budú aj platy učiteľov," dodal Plavčan.

Do dnešného stupňovaného štrajku učiteľov sa zapojilo 2000 učiteľov z vyše 150 škôl. Na niektorých školách sa tak dnes neučilo dve vyučovacie hodiny. Na Slovensku je približne 6590 škôl všetkých druhov a viac ako 71.500 učiteľov.

Kažimír s Plavčanom hovorí o zameraní sa na nastupujúcich učiteľov

Ak hovoríme, že chceme do školstva dostať novú krv, kvalitnejších alebo motivovanejších učiteľov, máme podľa ministra financií Petra Kažimíra dve cesty. Ako uviedol dnes na tlačovej besede, s ministrom školstva Petrom Plavčanom rokuje o možnosti zamerať sa na mladých nastupujúcich učiteľov, čo je prvá cesta. Druhá možnosť, ktorú minister označil za kontroverznú, je taká, že sa bude hľadať riešenie v súvislosti s rozdielnymi životnými nákladmi učiteľov vo veľkých mestách, akými sú napríklad Bratislava či Košice, a v malých mestečkách a dedinách. "Toto je téma, ktorá učiteľov asi nebude zjednocovať, ale pýtame sa, lebo aj toto je cesta, či indexovať mzdy učiteľov v Bratislave," konštatoval šéf štátnej kasy. Kažimír uznáva, že pre muža - učiteľa v Bratislave asi nie je jednoduché uživiť rodinu, ale v Trebišove možno áno.

Dnes pokračoval stupňovaný štrajk učiteľov za zvýšenie tarifných platov všetkých pedagogických a odborných zamestnancov v regionálnom školstve. Tí, ktorí sa do neho zapojili, neučili prvé dve vyučovacie hodiny. Štrajk bude pokračovať na budúci týždeň vo štvrtok. Podľa stránky Iniciatívy slovenských učiteľov sa do štrajku zatiaľ registrovalo 2 108 učiteľov zo 151 škôl. 

Minister Kažimír uviedol, že podľa neho sa situácia začína podobať na Hlavu XXII. Od septembra 2015 do septembra 2016 sa zvýšili platy učiteľov o 10 percent. Najprv o štyri percentá na základe kolektívneho vyjednávania a potom o šesť percent na základe politickej dohody koaličných strán. V priemerných číslach je to zvýšenie platov o vyše 100 eur na každého učiteľa. „A to nie sú moje peniaze ani vlády, ale daňových poplatníkov, a teda aj rodičov, ktorí sú opäť vystavovaní nejakému tipu hókusov-pókusov o tom, čo je dosť. Odpoveď na túto otázku by mali povedať práve títo rodičia,“ myslí si Kažimír. 

Zároveň minister financií v súvislosti so školstvom poukázal na to, že „je tu problém, ktorý trčí a piští na kilometre.“ Podľa Kažimíra sa dostávame k 9-percentnej hranici nezamestnanosti, čo je v iných krajinách alarmujúce ale u nás historicky najnižšie, a my nemáme dostatok pracovných síl. „A prečo nemáme dostatok pracovných síl? Lebo z našich škôl vychádzajú deti, ktoré nie sú schopné uchádzať sa o tieto pracovné miesta. A kto učí tieto deti, výsledkom koho práce sú v takomto stave,“ položil si otázky minister a dodal, že je to výsledkom nášho školstva, ktorého kľúčovou reprezentáciou sú naši učitelia. Kažimír dodal, že to nehovorí ako minister ani ako politik, ale ako rodič, ktorý má zo stretnutí s niektorými partnermi zo školstva pocit, že za všetko môžu rodičia. Aj rodičia by mali preto povedať čo si o tom myslia, dodal.

Viac o téme: ŠkolstvoPeter Plavčan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu