Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Proti vymenovaniu Plavčana protestuje už takmer 600 ľudí: Tvrdé slová na adresu ministra

Peter Plavčan
Peter Plavčan (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Petíciu s názvom "Protestujeme proti vymenovaniu Petra Plavčana za ministra školstva SR" podpísalo na portáli www.changenet.sk už vyše 590 podporovateľov. Autori petície uvádzajú, že Plavčan dlhodobo pôsobil vo funkcii generálneho riaditeľa sekcie vysokých škôl a práve s obdobím jeho pôsobenia v tejto funkcii je spojené množstvo zlých rozhodnutí, ktoré vzdelávaniu a vede na Slovensku uškodili a je za ne zodpovedný.

Pod protestným textom je podpísaných viacero zamestnancov vysokých škôl. Medzi nimi napríklad Alžbeta Bojková z Filozofickej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach, profesor Pavel Brunovský z Fakulty matematiky, fyziky a informatiky Univerzity Komenského (UK) v Bratislave, Silvia Dončevová z Pedagogickej fakulty UK v Bratislave, profesor Jordan Kolarov z Prírodovedeckej fakulty UK v Bratislave, profesor Eduard Krekovič z Filozofickej fakulty UK v Bratislave, Marcel Uhrin z Prírodovedeckej fakulty UPJŠ v Košiciach aj Vladimír Leksa z Ústavu molekulárnej biológie Slovenskej akadémie vied.

Autori petície tvrdia, že vymenovanie Petra Plavčana za ministra školstva bolo pre nich veľkým sklamaním a priam urážkou. "Tento človek zosobňuje všetko to, čo slovenskému školstvu dlhodobo škodí: škandály, pochybnosti, neodbornosť, či prepojenie na vysokú školu známu rýchlovýrobou titulov," uvádza sa v texte protestnej petície, v ktorej autori tiež spomínajú tri konkrétne príklady na ilustráciu svojich tvrdení.

Peter Plavčan bol ako generálny riaditeľ sekcie vysokých škôl na ministerstve školstva podľa autorov petície priamo zodpovedný za protiprávne zasahovanie ministerstva školstva do autonómie vysokých škôl pri vymenúvacom konaní profesorov. "Na tento stav upozornili vtedajšieho ministra Mikolaja interpeláciou poslanci Národnej rady SR a napokon aj generálny prokurátor SR listom zo dňa 26. januára 2010, v ktorom konštatuje porušenie viacerých paragrafov Zákona o vysokých školách ako aj Ústavy Slovenskej republiky. Generálny prokurátor zároveň nariadil vtedajšiemu ministrovi bezodkladne odstrániť protiprávny stav a s príslušnými pracovníkmi ministerstva prerokovať opatrenia na predchádzanie obdobným nedostatkom v činnosti ministerstva," uvádza sa v texte.

Autori tiež Plavčanovi vyčítajú, že bol v zjavnom konflikte záujmov, keď ako vysoký úradník ministerstva školstva, ktorý mal pod priamou kontrolou financovanie vysokých škôl, zároveň pôsobil na niektorých z nich ako člen vedeckých rád. Spomínajú pritom Dubnický technologický inštitút, Vysokú školu Danubius v Sládkovičove, Paneurópsku vysokú školu, Pedagogickú fakultu UK a Fakultu manažmentu UK. V poslednom bode spomínajú, že "Peter Plavčan, popri svojom úväzku na ministerstve ako člen správnej rady Študentského pôžičkového fondu neoprávnene získal odmeny v celkovej sume prevyšujúcej 38-tisíc eur a až pod tlakom verejnej mienky tieto prostriedky vrátil." Tieto príklady podľa autorov petície len potvrdzujú, že doterajšie pôsobenie Plavčana na ministerstve školstva bolo nielen nekompetentné, ale doslova v rozpore so zákonmi a dobrými mravmi. 

"Sme presvedčení, že ako minister školstva nielenže nepomôže záchrane vzdelávacieho systému na Slovensku naštartovaním životne dôležitých zmien, ale naopak, spôsobí ďalšiu stagnáciu v tejto oblasti. A stagnácia v dnešnej situácii znamená pre naše školstvo istú cestu do záhuby. Vymenovanie Petra Plavčana do funkcie ministra školstva zároveň poukazuje na trpkú skutočnosť, že na Slovensku dnes zjavne neexistuje vôľa politikov riešiť kritickú situáciu v školstve. Naším protestom zároveň vyjadrujeme rozhorčenie nad hazardným prístupom politických elít k riešeniu problémov v rezorte školstva," uvádza sa ďalej v texte protestu. 

Viac o téme: Peter Plavčan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu