Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Kotleba u občanov totálne prepadol: Oznámkovali ho ako v škole, no hanba!

Odovzdanie vysvedčenia Kotlebovi Zobraziť galériu (7)
Odovzdanie vysvedčenia Kotlebovi (Zdroj: SITA)

BANSKÁ BYSTRICA – V podateľni Úradu Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) v Banskej Bystrici dnes na poludnie aktivisti z iniciatív "Nie v našom kraji" a "Nie v našom meste" nechali predsedovi BBSK Marianovi Kotlebovi nelichotivé vysvedčenie za doterajšiu činnosť.

Jeho celková známka je 4,46, čo je medzi štvorkou a päťkou. "Keby bola župa škola, Kotleba by s celým tímom Ľudovej strany Naše Slovensko prepadol," konštatovala Ingrid Kosová, koordinátorka projektu WatchBBSK. Ako dnes na tlačovej besede zdôraznili aktivisti, ktorí v rámci tohto projektu monitorovali a vyhodnocovali činnosť kraja v 19 oblastiach, nerobili to preto, aby zdiskreditovali Mariana Kotlebu.

"Monitoring bol zameraný na to, aby sme reálne zhodnotili jeho činnosť vo funkcii a tiež to, či voliči, ktorí mu dali šancu vo voľbách, môžu mať aj nejaký pozitívny pocit z toho, že mu dali hlas," uviedla Kosová. Pri hodnotení činnosti predsedu BBSK mapovali situáciu v kraji prostredníctvom rozhovorov s verejnými predstaviteľmi – starostami, primátormi, poslancami VÚC, štátnymi zamestnancami, ale i občanmi BBSK. Oslovili vyše 200 respondentov v rámci kraja, s rozhovorom súhlasilo 71. Ako poznamenal Radoslav Sloboda, projektový manažér WatchBBSK, ich mená a odpovede ponechajú v anonymite.

"Nie všetci mali dostatok informácií alebo odborných kompetencií na zodpovedanie otázok. Mali možnosť aj neodpovedať. Našli sa i takí, ktorí odmietli hodnotiť činnosť M. Kotlebu z obáv, že by im to uškodilo alebo sa len nechceli zúčastniť hodnotenia "proti" Kotlebovi," vysvetlila Kosová.

Najlepšiu známku 3,70 získal Kotleba "v predmete" Spolupráca s obcami, čo má podľa aktivistov súvis najmä s tým, že ak sa obce uchádzali o dotácie a boli im schválené alebo aspoň prisľúbená pomoc, starostovia hodnotili zhovievavejšie. Vplyv na lepšiu známku mali tiež početné výjazdové zasadnutia v regiónoch.

"Jediná pozitívna informácia, ktorá sa objavila, bol lacnejší nákup soli, ktorý znížil stratu Banskobystrickej regionálnej správy ciest o 400.000 eur. Iné pozitívne správy nemôžeme propagovať, lebo ich nemáme. Od respondentov zväčša zaznievali odpovede, že je to katastrofa, že sme na úrovni Ulanbátaru a že kraj sa vrátil o 20 rokov dozadu," zdôraznila Kosová.

Výsledkom polročnej práce a niekoľkohodinových rozhovorov aktivistov s respondentmi je nielen vysvedčenie, ale i publikácia "Zbystrujeme pozor!nosť – odpočet činnosti M. Kotlebu vo funkcii predsedu BBSK. Vysvedčenie pre župana." Ako dodal Sloboda, projekt WatchBBSK bol podporený Islandom, Lichtenštajnskom a Nórskom prostredníctvom programu Aktívne občianstvo a inklúzia, ktorý realizuje Nadácia Ekopolis v spolupráci s Nadáciou pre deti Slovenska a SOCIA – nadácia pre sociálne zmeny.

Stanovisko Mariana Kotlebu

Dnes navštívila Úrad BBSK skupina mimovládnych aktivistov, aby odovzdala predsedovi BBSK Ing. Mgr. Marianovi Kotlebovi vysvedčenie za doposiaľ vykonávanú činnosť. Známky boli vypočítané na základe dotazníkov rozdaných anonymným osobám, ktoré si vraj neželajú byť menované. Pripomíname, že v slušnej spoločnosti anonymný názor nie je považovaný za názor a preto považujeme známky za výmysel profesionálne platených mimovládnych aktivistov a samozvaných „odborníkov“ na verejnú správu.

Vysvedčenie predstavuje výsledok projektu WatchBBSK, zameraného na monitorovanie a kritizovanie súčasného vedenia BBSK, na ktorý dostala mimovládna organizácia Quo vadis, o.z. dotáciu z Ministerstva kultúry SR vo výške 50-tisíc eur na rok. Toto dielo doručila na Úrad BBSK osobne koordinátorka projektu a cigánska aktivistka Ingrid Kosová. Vysvedčenie sme sa aj napriek vymyslenému negatívnemu hodnoteniu rozhodli zverejniť v originálnej podobe (aj so zvýraznenými pravopisnými chybami), pretože ho považujeme za ukážkový príklad plytvania verejných zdrojov na nezmyselné projekty.

Viac o téme: Marián Kotleba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu