Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Vláda o nelichotivej situácii: Kvôli migrantom čelíme tlaku, máme málo spojencov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Jan Zemiar)

BRATISLAVA - V rámci Európskej únie nám neostáva veľa spojencov a reálne hrozí, že tlaku zo strany členských štátov, do ktorých migranti smerujú, budeme v poslednej fáze čeliť osamotení. Uvádza sa to v predkladacej správe k návrhu ďalšieho postupu na riešenie migračnej krízy. Návrh dnes s pripomienkami schválila vláda.

Podľa tohto návrhu Slovensko žiada otvorenú a komplexnú diskusiu, budeme sa zasadzovať za „robustnejšiu spoločnú zahraničnú a bezpečnostnú politiku EÚ nacielenú na prevenciu ozbrojených konfliktov“, posilňovanie štátnych inštitúcií a bezpečnostného sektora v partnerských a z pohľadu migrácie rizikových krajinách. Podľa dokumentu budeme aj naďalej podporovať „diplomatické hľadanie trvalo udržateľných riešení“ v krajinách ako Sýria či Líbya. 

Riešenie krízy chceme tiež presadzovať prostredníctvom zriadenia bezpečných zón pre utečencov v krajinách pôvodu a chceme posilňovať udržateľnú európsku politiku návratov. Rovnako chce Slovensko apelovať na okamžité posilnenie ochrany hraníc. "Za týmto účelom je SR pripravená poskytnúť ďalšiu expertnú, materiálnu a finančnú pomoc prostredníctvom agentúry FRONTEX," píše sa v dokumente. 

Slovensko žiada väčší boj proti pašerákom a je pripravené zintenzívniť policajnú aj spravodajskú spoluprácu. Naďalej odmietame povinné kvóty, keďže by mohli „pôsobiť ako ďalší faktor na zvyšovanie atraktivity EÚ pre zväčšujúce sa migračné vlny“.  S cieľom obmedziť ekonomicky motivovanú migráciu bude SR pripravená podporiť reformu azylových systémov v niektorých členských štátoch, ktorých atraktívnosť motivuje časť migrantov. 

Tento návrh má ambíciu byť komplexným postojom Slovenska vo vzťahu k migrácii. Prakticky bude prezentovaný na piatkovom summite premiérov V4 v Prahe. Ako informuje český úrad vlády na svojej internetovej stránke, v pondelok 7. septembra bude v Bratislave na túto tému diskutovať premiér Robert Fico spolu s českým partnerom Bohuslavom Sobotkom a kancelárom Rakúskej republiky Wernerom Faymannom. 11. septembra sa v Prahe stretnú aj ministri zahraničných vecí V4 plus Luxembursko, ktoré predsedá Rade EÚ. Ministri vnútra EÚ sa zídu 14. septembra.

Viac o téme: UtečenciSlovesnko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu