Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Kľúčový summit o utečencoch definitívne rozdelil Európu: Krajiny V4 idú proti západu

(Zľava) Viktor Orbán, Bohuslav Sobotka, Ewa Kopaczová a Robert Fico Zobraziť galériu (13)
(Zľava) Viktor Orbán, Bohuslav Sobotka, Ewa Kopaczová a Robert Fico (Zdroj: SITA)

PRAHA – Dnes je pre Európu významný deň. V Prahe sa uskutočnil summit predsedov vlád Vyšehradskej štvorky (V4) o utečeneckej kríze, ktorá postihla mnohé európske štáty. K problematike sa už začali vyjadrovať mnohí politici, medzi ktorými je aj maďarský premiér Viktor Orbán. Servítku pred ústa si nekládol a Nemecku odkázal, aby poskytlo migrantom víza, potom ich Maďarsko pustí z krajiny von. O chvíľu budú známe výsledky summitu.

18:35 Nás ONLINE sa skončil. Ďakujeme za pozornosť.

18:17 Prílev migrantov môže byť spojený aj s prítokom nebezpečných ľudí, vyhlásil Fico.

17:59 V4 chce, aby rýchlo vznikali tzv. hotspots, teda miesta na vonkajšej hranici EÚ, kde sa bude vykonávať registrácia, dokumentácia a skríning utečencov. "Mali byť s asistenciou EÚ okamžite ustanovené v najviac postihnutých krajinách tranzitu mimo EÚ pozdĺž migračnej cesty západného Balkánu," stojí vo vyhlásení premiérov.

17:51 Krajiny Vyšehradskej štvorky (V4)  dôrazne odmietli chystaný návrh Európskej komisie na prerozdelenie ďalších 120.000 utečencov v rámci Európskej únie. Kľúč k riešeniu súčasnej migračnej krízy vidia inde.

Kľúčový summit o utečencoch
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Twitter/Úřad vlády ČR)

17:46 Európska politika by sa podľa V4 mala vedľa Stredomoria viac sústrediť aj na balkánsku migračnú trasu. Dvadsaťosmička by tiež mala zefektívniť ochranu vonkajších hraníc a ponechať dobrovoľnosť pri prijímaní utečencov. Jednotlivé členské krajiny potom majú podľa V4 plniť svoje právne povinnosti.

17:33 Musíme prijímať rozhodné, ale zároveň racionálne opatrenia, uzavrel slovenský premiér Fico.

17:31 Sobotka spolu so slovenským premiérom Robertom Ficom, šéfkou poľskej vlády Ewou Kopaczovú a maďarským premiérom Viktorom Orbánom potom vo vyhlásení vyjadrili hlboké poľutovanie nad stratenými ľudskými životmi.

17:29 Štvorica politikov vyjadrila presvedčenie, že doterajší pokrok v implementácii opatrení na európskej úrovni nie je dostatočný. Vyzvala preto Európsku komisiu, aby 14. septembra na zasadnutí únijných ministrov vnútra podala prehľad doteraz podniknutých aktivít.

17:15 O novom návrhu Európskej komisie prerozdeliť ďalších 120.000 utečencov summit nerokoval, povedal Sobotka. Pripomenul, že všetky štyri krajiny V4 sú proti povinným kvótam.

17:12 "Nekontrolovateľný príliv migrantov EÚ môže byť spojený aj s prítokom ľudí, ktorí majú veľmi nebezpečné zámery - sú spojení s rôznymi teroristickými organizáciami. To bude zvyšovať ohrozenia vnútornej bezpečnosti EÚ," povedal Fico.

17:10 K dispozícii je PLNÉ ZNENIE Spoločného prehlásenia predsedov vlád štátov Vyšehradskej štvorky.

17:06 Orbán ocenil, že sa uskutočnila dnešná schôdzka. Podľa neho Česi, Slováci a Poliaci vyjadrili solidaritu s Maďarskom, ktoré čelia obrovskej migračnej vlne.

17:03 Migračná vlna nepoľaví, kým sa nevyriešia konflikty v Sýrii a Líbyi, povedal Sobotka.

Kľúčový summit o utečencoch
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA)

17:01 V4 chce presadiť finančnú a materiálnu pomoc krajinám, kde je veľké množstvo utečencov. Ako príklad v spoločnom vyhlásení uviedla Turecko, Jordánsko, Irak, Libanon či balkánske krajiny, ktoré sú pre utečencov vstupnou bránou do Európy.

16:55 Krajiny V4 chcú, aby sa Európa zamerala na efektívnu kontrolu vonkajších hraníc EÚ. V spoločnom vyhlásení tiež presadzujú zosilnenie boja proti organizovanému zločinu a pašeráctvu a hovorilo sa aj o zriadení prijímacích stredísk pre utečencov na vonkajšej hranici schengenského priestoru.

16:45 Summit sa pred niekoľkými minútami skončil. Premiéri rokovali zhruba hodinu. Za chvíľu predstúpia pred novinárov s výsledkami mimoriadneho rokovania.

16:28 Premiéri V4 sa zatiaľ zaoberajú najmä prvou časťou spoločného vyhlásenia, ktoré má byť hlavným výstupom z dnešného mimoriadneho summitu. Táto časť sa týka krokov vyšehradského zoskupenia a možného zosilnenia jeho záväzkov.

Kľúčový summit o utečencoch
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: TASR)

16:24 Ministri vnútra Česka a Slovenska Milan Chovanec a Robert Kaliňák znovu odmietli snahy o zavedenie povinných európskych kvót pre prijímanie utečencov. Nemajú podľa nich žiaden zmysel, vysídlenci by rovnako išli do cieľových krajín.

16:21 Junckerov prejav o stave únie bude v znamení utečeneckej krízy v EÚ. Predseda EK bude hovoriť o veľkých výzvach, ktorým v súčasnosti čelí Európa, pričom sa očakáva, že utečenecká kríza bude stredobodom nielen jeho prejavu, ale aj následných debát poslancov EP. Junckerov kabinet dnes potvrdil, že šéf exekutívy EÚ na budúci týždeň predstaví nový balík opatrení, ktorý by sa mal týkať prerozdelenia okolo 160.000 žiadateľov o azyl. 

Kľúčový summit o utečencoch
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: TASR)

16:17 Asi 300 migrantov utieklo zo stráženej maďarskej stanice v Bicske a vydalo sa pozdĺž trate smerom k rakúskej hranici.

16:13 Pražský summit V4 je pod drobnohľadom zahraničných aj českých médií

16:10 Okrem premiérov V4 v Prahe dnes o pálčivej otázke migrácie rokujú aj ministri zahraničia EÚ v Luxemburgu.

Kľúčový summit o utečencoch
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: TASR)

16:07 Európska únia chce, aby sme prevzali ďalších 120-tisíc migrantov. Ak by Nemecko naozaj chcelo prijať všetky utečencov zo Sýrie, Česko a Slovensko by vytvorili vlakový koridor ich premiestnenie z Maďarska. Novinárom to dnes povedali v Prahe český a slovenský minister vnútra Milan Chovanec a Robert Kaliňák. Medzi Nemeckom a Maďarskom by musela existovať dohoda o takomto postupe.

15:52 Českí diplomati upozorňujú, že odmietanie kvót a pozícia nových členov EÚ v otázke migrácie sa týmto krajinám vráti už v blízkej dobe pri debate o zmenách rozpočtových pravidiel Európskej únie. Zmena postojov a nálad v Európskej únii vraj naznačujú aj sémantické zmeny v slovníku západoeurópskych štátnikov, ktorí prestávajú hovoriť o "nových členoch" EÚ, ale o "východných krajinách".

Kľúčový summit o utečencoch
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: TASR)

15:47 Na začiatku summitu každá z krajín V4 predstaví svoj pohľad na migračné krízu. Česko chce podľa informácií klásť počas summitu dôraz na skoré zjednotenie zozname takzvaných bezpečných krajín, ktorých obyvatelia nemajú v EÚ nárok na azyl. V súčasnej dobe sa tieto zoznamy medzi jednotlivými členskými krajinami líšia.

15:25 V Prahe začal pred niekoľkými minútami mimoriadny summit višegrádskej skupiny (V4) k migračnej kríze. Premiéri Česka, Slovenska, Poľska a Maďarska na ňom budú hľadať spoločné riešenia súčasnej situácie spôsobenej vysokým počtom utečencov prichádzajúcich do Európy.

"Ja som summit zvolal do Prahy preto, aby sme sa poradili vo svetle súčasnej migračnej krízy, ktoroú dnes prechádza celá Európska únia. Cieľom je skoordinovať postoje krajín V4 tak, aby sme v rámci Európskej únie vystupovali spoločne a jednotne," povedal vo štvrtok novinárom český premiér Bohuslav Sobotka, podľa ktorého nebola doterajšia reakcia dvadsaťosmičky dostatočne dôsledná.

Ak si neustrážime hranice, prídu desiatky miliónov migrantov

Vyhlásil to dnes v maďarskom verejnoprávnom rozhlase predseda maďarskej vlády Viktor Orbán. K štvrtkovému bruselskému rokovaniu o prisťahovalectve poznamenal, že medzi Európskou úniou a Maďarskom sú vážne rozpory, pretože väčšina lídrov únie sa domnieva, že treba vpustiť každého. 

"Ak každého vpustíme, bude to koniec Európy. Terajšie sťahovanie národov je neobmedzené - a zrazu iba zistíme, že sme v menšine na vlastnom kontinente," vyhlásil Orbán. Podľa jeho slov je preto ľuďom chystajúcim sa na cestu potrebné odkázať, aby sa na ňu nevydávali, pretože ich nevpustia, prípadne pošlú domov. "Oprávnený nárok občanov Európy môžeme naplniť len v prípade, ak si ustrážime hranice," konštatoval Orbán.

Kľúčový summit o utečencoch
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA)

"Európa musí byť teraz silná: ona je síce bohatá, ale slabá, čo je tá najhoršia kombinácia," podotkol premiér s tým, že Európa musí preukázať pri ochrane hraníc silu. Predseda vlády dodal, že o kvótach bude možné hovoriť v prípade, ak si Európa bude strážiť svoje hranice. Grécko kritizoval za to, že si neplní schengenské záväzky, pretože ak by si ich plnilo, neboli by v Maďarsku s migrantmi problémy. "Ak sa všetci budú správať takto, schengenský systém sa zrúti," varoval.

Podľa Orbánových slov si treba ctiť postoj krajín, ktoré sa už dávnejšie rozhodli, že chcú žiť spolu so spoločenstvami moslimov - ale takisto aj Maďarsko má právo rozhodnúť, či chce nasledovať tento príklad. "Odporúčam, aby ho Maďari nenasledovali," poznamenal.  V súvislosti so situáciou, ktorá sa vytvorila okolo budapeštianskej stanice Keleti, Orbán vyjadril názor, že za ňu nesie zodpovednosť zlá komunikácia z Nemecka, ktoré najskôr vyhlásilo, že prijme každého občana Sýrie, potom však tento sľub odvolalo.

"Ak pustíme ďalej týchto migrantov, ktorí neakceptujú maďarské zákony a odmietajú spolupracovať s maďarskými orgánmi, tak Rakúsko zatvorí hranice," podotkol premiér dodajúc, že Maďarsko musí strážiť vonkajšie hranice a vynútiť si dodržiavanie európskych noriem aj na budapeštianskej stanici Keleti v záujme toho, aby bolo možné udržať voľný pohyb v rámci Európy. Dnešný summit predsedov vlád Vyšehradskej štvorky v Prahe podľa neho bude možnosťou hovoriť o skutočných veciach bez ideológie. Slovensko, Česko a Poľsko si ctia svoju terajšiu identitu a želajú si historickú kontinuitu Európy, dodal Orbán.

Kľúčový summit o utečencoch
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA)

Pätnásteho septembra sa začne nové obdobie v súvislosti s maďarskými prisťahovoleckými normami, informoval predseda vlády, podľa ktorého sa už v sobotu začne informačná kampaň, aby sa migranti mohli pripraviť na nové podmienky. V nej upozornia, že nikto nemôže vstúpiť na územie Maďarska ilegálne. Na nové pravidlá sa musia pripraviť Srbsko, Macedónsko, samotní migranti, ale aj prevádzači, podčiarkol Orbán.

K aktuálnym problémom s migrantmi najmä v hlavnom meste premiér poznamenal, že Maďarsko musí chrániť svoje hranice a aplikovať európske migračné pravidlá aj na týchto ľudí. "My Maďari, ak chceme mať naďalej možnosť voľne sa pohybovať po Európe, musíme chrániť naše hranice a takisto tak musíme na Východnej stanici v Budapešti vynútiť rešpektovanie pravidiel Európskej únie," povedal.

Poukázal pritom na to, že väčšina utečencov, ktorí sa utáborili na Keleti, sa nechce registrovať v Maďarsku, ale sa chceli dostať do Nemecka. Maďarsko ich ale nemôže nechať prejsť, pretože by tým riskovalo, že Rakúsko uzavrie svoje hranice. "Ak im Nemecko dá víza, môžeme ich nechať ísť," dodal Orbán.

Merkelová prispieva k utečeneckej kríze v Európe 

Nemecká kancelárka Angela Merkelová výrokmi o tom, že jej krajina prijme ďalších utečencov, nabáda k tomu, aby stále viac týchto osôb riskovalo svoje životy pri pokusoch dostať sa do Európy. Uviedol to dnes líder britskej euroskeptickej Strany nezávislosti Spojeného kráľovstva (UKIP) Nigel Farage, ktorého citovala agentúra Reuters.

Farage bol podľa vlastných slov zdesený fotografiou utopeného trojročného sýrskeho chlapca vyplaveného na pobreží Turecka, pričom zdôraznil, že existuje riziko ďalších podobných prípadov, keďže EÚ hodlá prijať viac utečencov.

"Otázka, ktorú si musíme položiť, je: Ako predchádzame tomu, aby sa nestávali veci zachytené na danej fotografii? Ako predchádzame prípadom, akým bola nedávna smrť 71 ľudí nájdených v dodávke v Rakúsku?" prízvukoval Farage.

"Domnievam sa, že to, čo robí, je veľmi nebezpečná vec," vyjadril sa líder UKIP ohľadom Merkelovej postoja pri príležitosti odštartovania predvolebnej kampane svojej strany pred referendom o zotrvaní Británie v EÚ.

Merkelová a Hollande žiadajú "povinnú" schému pre presídľovanie utečencov 

Nemecká kancelárka Angela Merkelová a francúzsky prezident Francois Hollande napísali lídrom Európskej únie list, v ktorom naliehajú na vytvorenie "dlhodobo fungujúceho a povinného" mechanizmu na presídľovanie utečencov do všetkých členských štátov. Informoval o tom dnes Merkelovej hovorca Steffen Seibert.

Angela Merkelová
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA)

Hovorca na tlačovej konferencii uviedol, že list adresovaný predsedovi Európskej komisie Jeanovi-Claudovi Junckerovi a predsedovi Európskej rady Donaldovi Tuskovi obsahuje množstvo konkrétnych návrhov, ako môže Európa zvládnuť migračnú krízu. Medzi návrhmi je rýchle vytvorenie prijímacích centier, takzvaných "hotspots", v Taliansku a Grécku, a takisto žiadosť, aby EK preskúmala, či by mali vzniknúť aj v ďalších európskych krajinách.

"Takzvané hotspots v Taliansku a Grécku musia začať fungovať čo najskôr - najneskôr do konca roka," povedal Seibert a poznamenal, že Nemecko a Francúzsko sú pripravené poskytnúť podporu. "V tesnej súvislosti so založením týchto prijímacích centier sa vynára riešenie, ako budú utečenci prerozdeľovaní, a to na základe zásady solidarity medzi všetky členské štáty. Naliehavo potrebujeme dlhodobo fungujúci a povinný mechanizmus na presídľovanie týchto ľudí," dodal Seibert.

Británia prijme "tisíce ďalších" sýrskych utečencov 

Britský premiér David Cameron dnes prisľúbil, že Británia prijme v rámci programov OSN "tisíce ďalších sýrskych utečencov". "Budeme pokračovať v našom prístupe a brať ich priamo zo sýrskych utečeneckých táborov," dodal. Podrobnosti podľa jeho slov britská vláda zverejní na budúci týždeň. Je však nepravdepodobné, že týmto krokom uspokojí svojich kritikov, napísala tlačová agentúra DPA.

Cameron sa vyjadril v Madride pred stretnutím s premiérmi Španielska a Portugalska. Nespomenul však, či Británia prijme niektorých z desaťtisícov utečencov, ktorí sa už nachádzajú v iných členských krajinách EÚ.

David Cameron
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA)

Vysoký komisár OSN pre utečencov António Guterres dnes povedal, že krajiny EÚ musia vypracovať spoločnú stratégiu na presídlenie možno až 200.000 utečencov, ktorí už do Európy dorazili. Dodal, že "žiadna krajina nemôže odmietnuť" niesť svoj podiel záťaže. "Solidarita nesmie byť iba povinnosťou niekoľkých členských štátov EÚ," pokračoval bývalý portugalský premiér.

"Situácia si vyžaduje obrovské spoločné úsilie, ktoré nie je možné so súčasným rozdrobeným prístupom... Jediný spôsob, ako môže EÚ tento problém vyriešiť, je uplatňovať spoločnú stratégiu založenú na zodpovednosti, solidarite a dôvere," zdôraznil Guterres. Denník Telegraph a ďalšie britské médiá informovali, že Cameron vo štvrtok rokoval so svojimi poradcami o tom, ako má reagovať na "meniacu sa náladu verejnosti", pokiaľ ide o utečeneckú krízu v Európe.

Maďarský parlament schválil nové zákony na zamedzenie prílevu migrantov 

Maďarský parlament prijal dnes sériu zákonov zameraných na obmedzenie prílevu migrantov do krajiny. Nové právne normy okrem iného posilnia právomoci polície, stanovujú prísne tresty za nelegálne prekročenie štátnej hranice a na ich základe vytvoria pri hraniciach tranzitné zóny pre migrantov. Informovala o tom agentúra Reuters.

Maďarsko buduje na svojej hranici so Srbskom plot v snahe zastaviť príchod migrantov po tom, ako do krajiny v uplynulých mesiacoch prišli desaťtisíce utečencov, pochádzajúcich prevažne zo Sýrie či Afganistanu. Nové zákony stanovujú, že prekročenie alebo poškodenie hraničného plota je trestným činom, pričom za nelegálne prekročenie hraníc bude možné udeliť trest do troch rokov väzenia. Podľa schválených legislatívnych návrhov bude okrem toho možné podávať žiadosti o azyl na hraničných priechodoch, pričom ich vybavovanie bude môcť byť zrýchlené.

Premiéri V4 sa dnes stretnú pre migračnú krízu

Premiér Robert Fico sa dnes zúčastní na mimoriadnom summite premiérov krajín Visegrádskej skupiny (V4) v Prahe. Český premiér Bohuslav Sobotka bude s poľskou premiérkou Ewou Kopaczovou, maďarským premiérom Viktorom Orbánom a šéfom našej vlády Robertom Ficom rokovať o riešení migračnej krízy a spoločnom postupe krajín V4. Mimoriadny summit zvolal Sobotka ako predstaviteľ Českej republiky, ktorá momentálne V4 predsedá. Šéfovia vlád sa stretnú o 15:00, výsledky summitu sa očakávajú podvečer.

V pondelok po mimoriadnom zasadnutí Bezpečnostnej rady Fico prezradil, že by privítal, aby výsledkom summitu bol spoločný postoj krajín V4 k odmietnutiu povinných kvót. Kvóty neprešli na júnovom summite lídrov EÚ. Proti nim sa vtedy postavil Fico spolu so Sobotkom, podľa pondelňajších slov premiéra ostáva tento postoj nemenný. 

Premiér na mimoriadnom summite bude postupovať podľa vládou schváleného postupu na riešenie migračnej krízy. V schválenom postupe sa hovorí, že Slovensko bude žiadať otvorenú a komplexnú diskusiu, robustnejšiu zahraničnú a bezpečnostnú politiku EÚ zameranú na prevenciu ozbrojených konfliktov a zriadenie bezpečných zón pre utečencov v krajinách pôvodu. Budeme tiež apelovať na okamžité posilnenie ochrany hraníc, na čo je Slovensko ochotné poskytnúť aj peniaze či expertnú a materiálnu pomoc prostredníctvom agentúry FRONTEX. Rovnako žiadame aj väčší boj proti pašerákom a sme pripravení zlepšiť policajnú a spravodajskú spoluprácu. 

Aj keď Slovensko naďalej odmieta zavedenie povinných kvót, v predkladacej správe sa uvádza, že „v rámci Európskej únie nám neostáva veľa spojencov a reálne hrozí, že tlaku zo strany členských štátov, do ktorých migranti smerujú, budeme v poslednej fáze čeliť osamotení“. 

Viac o téme: UtečenciV4Viktor Orbán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu