Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Policajná razia v Matovičovej firme: Sú za tým skorumpovaní hajzli, bráni sa

Igor Matovič Zobraziť galériu (7)
Igor Matovič (Zdroj: TASR)

TRNAVA - Razia v Matovičovej fime! Spoločnosť lídra Obyčajných ľudí RegionPRESS v Trnave obsadilo policajné komando a prehľadávalo dokumenty. Matovič sa bráni. Skorumpovaní hajzli ho podľa vlastných slov nezlomia.

Komando z Národnej kriminálnej agentúry dnes doobeda obsadilo Matovičovu firmu RegionPRESS, informujú Hospodárske noviny. Polícia mu mala zhabať dáta zo serverov. V budove sa mali nachádzať šiesti policajti a dvaja znalci. Podľa nášho zdroja je vo firme už kľud a akcia skončila.

Firma odmietla vydať polícii potrebné dokumenty

Polícia si prišla po dokumenty, ktoré jej firma odmietla vydať. Podľa informácií, ktoré sa podarilo získať portálu Topky.sk, sa prípad ťahá už viac ako mesiac. Predstavitelia RegionPRESSu naťahovali vyšetrovateľa v prípade vydania účtovných kníh. Nakoniec oficiálne požadovali príkaz prokurátora. Z týchto informácii vyplýva, že ak by dokumenty vydali dobrovoľne, vyhli by sa policajnej razii.

"Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry v júni tohto roku začal trestné stíhanie vo veci zločinu skrátenia dane a poistného. V súvislosti s prípadom polícia opakovane vyzvala konateľa obchodnej spoločnosti na vydanie vecí dôležitých pre trestné konanie. Konateľ veci dobrovoľne nevydal, preto prokurátor vydal príkaz na vydanie a uchovane počítačových údajov a vykonanie prehliadky iných priestorov, čo dnes polícia zrealizovala," informoval hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka.

Sídlo Matovičovej firmy v Trnave
Zobraziť galériu (7)
Sídlo Matovičovej firmy v Trnave  (Zdroj: topky)

Akcia môže súvisieť s Procházkom aj sponzorskými darmi

Akcia má súvisieť s nahrávkou Radoslava Procházku a príkaz mala vydať Špeciálna prokuratúra. Políciu mohli tiež zaujímať sponzorské dary strany Oľano. Vedieť o nej mal dať jeden zo zamestnancov firmy na Facebooku. Policajti boli podľa nich v civilnom oblečení a správali sa korektne.

Prípad dozoruje špeciálna prokuratúra

Špeciálna prokuratúra potvrdila pre Topky, že prípad dozoruje, ale nijako sa k tomu nebude vyjadrovať. "Prípad dozoruje Úrad špeciálnej prokuratúry, ale nijako bližšie sa k tomu nebudeme vyjadrovať," povedala pre Topky Jana Tökölyová.

Policajná razia v Matovičovej
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: topky)

Matovičova žena nebola vo firme

Majiteľka spoločnosti Pavlína Matovičová nebola vo firme prítomná, rovnako ani konateľ Radoslav Gloznek, ktorý je na dovolenke v zahraničí. Podľa neho firma regionPRESS nikdy neporušila zákon. Matovič zároveň poznamenal, že s firmou oficiálne nemá nič spoločné, ale je to rodinná firma, ktorú založil a je hrdý, že funguje devätnásty rok. Orgány činné v trestnom konaní vyzval, aby neprekračovali svoje právomoci.

Matovič: Takto ma skorumpovaní hajzli nezlomia

Namiesto toho, aby zobrali len kópie, vzali so sebou celý server firmy. "Zobrali srdce firmy – server a firma s 2 tisíc zamestnancami stojí, väčšinou študenti ktorí zarobia pár korún aby mohli pomôcť rodičom. Napriek tomu, že mali zaistiť kópie účtovníctve, zobrali server a nezobrali si kópie s tým, že mám informácie, že dnes večer bude ešte späť," vyhlásil líder Oľano.

(Zľava) Predseda strany SaS
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Matovič si myslí, že ich šikanujú. "Firma RegionPRESS je dnes šikanovná a dostala po papuli. V tomto prípade policajti, ktorí zastupujú verejný záujem a zoberú si server firmy a 2000 ľudí nemá čo robiť. Urobili to nad rámec vecí, ktoré mali. Konajú ako keby si mysleli, že stoja nad zákonom," povedal Matovič a dodal, že "naša firma odmietla prijať úplatok od ženy zo štábu Radoslava Procházka a nás tu idú šikanovať."

A na záver dodal, že ho nezlomia. "Takto ma skorumpovaní hajzli nezlomia. Budeme sa legitímne brániť, nenechám si skákať po hlave. Za všetko môže Matovič, ktorý stupil nejakému hajzlovi na otlak, baby v RegionPRESSe za nič nemôžu."

Policajná razia v Matovičovej
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR)

Matovič pripomenul, že jeho bývalá firma bola obviňovaná, že okradla štát za dovoz rotačky zo zahraničia. „Neokradol som štát o DPH ani o clo tým, že sme rotačku pred dovozom rozobrali, ale tradovalo sa to. Potvrdilo to aj daňové riaditeľstvo, že dovoz rotačky bol v súlade so zákonom,“ konštatoval. Zároveň konštatoval, že OĽaNO ušetrilo približne 1,5 milióna eur v porovnaní s tým, ak by objednávali reklamu za štandardných podmienok. „Netunelujem stranu v prospech našej rodinnej firmy,“ povedal.

Môže za tým byť Procházka

Líder hnutia OĽaNO Igor Matovič vidí za dnešnou policajnou raziou v jeho rodinnej firme regionPRESS v Trnave pokus o šikanovanie za nahrávku s predsedom Siete Radoslavom Procházkom. Na nahrávke sa hovorí o platení inzercie bez bločku. Matovič naznačil, že Procházka v dnešnej razii môže mať prsty.

"Mám pocit, že to, čo sa dnes stalo, je zákon o ochrane oznamovateľov korupcie v praxi. Ja som oznámil korupciu a teraz sa mi idú pomstiť cez našu rodinnú firmu. Do našej firmy nabehlo komando a táto firma dostala po papuli. Nás idú šikanovať a ten, čo korupciu spáchal, si behá v bielej košeli a vyhrnutých rukávoch," vyhlásil Matovič na dnešnej tlačovej konferencii v parlamente.

Lipšic: Kľúčové funkcie v polícii majú finančné skupiny

Na tlačovke bol spolu s Matovičom aj Lipšic. Ten obhajoval Matoviča so slovami, že ide o škandalizáciu Matoviča a jeho strany Nova. "Je to snaha znervózniť a spochybniť. Je potrebné mať pevné nervy, inak sa z toho človek nedostane. A ja si myslím, že oboje Igor má," povedal Matovič.

Policajná razia v Matovičovej
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR)

Podľa koaličného partnera OĽaNO lídra Nova Daniela Lipšica sa týmto začína zastrašovanie, pretože niekto má strach. „OĽaNO ani NOVA nie sú financované oligarchami. Preto treba kampaň proti nám. Moji spolupracovníci boli škandalizovaní a kriminalizovaní. Treba mať gule ísť proti vplyvným v tejto krajine aj za cenu škandalizácie,“ zdôraznil.

Na otázku, či za dnešnou raziou vidí Procházku, poukázal na nedávny rozhovor, v ktorom mal Procházka hovoriť o tom, že sa čoskoro stane nejaká veľká vec. Podľa Matoviča sa dá medzi riadkami z rozhovoru vyrozumieť, že sa to týka Procházkovho politického rivala. V súvislosti s nahrávkou rozhovoru s Procházkom uviedol, že unikla zo spisu. "Označil som si ju malinkou zvukovou stopou a tá zverejnená nahrávka túto stopu mala," poznamenal.

Opozícia reaguje na Matoviča

Predseda Mostu Béla Bugár tvrdí, že keď je politik nevinný, nemá sa čoho báť. „Teraz nemám bližšie informácie a neviem ani prečo sa tak NAKA rozhodla,“ zareagoval pre Topky Béla Bugár a dodal, že keď je politik nevinný nemal by sa ničoho báť. „Každá politická strana musí mať všetko v poriadku,“ dodal Bugár.

Ľubomír Galko za tým vidí politickú objednávku. "Osobne neočakávam nič dobré od špeciálneho prokurátora Kováčika. Považujem to za politickú kauzu a budem sledovať, ako sa toto neštandardné vyšetrovanie vyvinie ďalej," povedal pre Topky exminister obrany.

R. Procházka tvrdí, že s raziou u Matoviča nič nemá

Predseda strany Sieť Radoslav Procházka nemá nič s dnešnou policajnou akciou v rodinnej firme lídra OĽaNO Igora Matoviča regionPress v Trnave. "O zásahu v niekdajšej firme poslanca Matoviča som sa dozvedel z médií, dôvod zásahu nepoznám a ani ma nezaujíma," uviedol pre TASR Procházka. Zároveň potvrdil, že vyšetrovateľom v súvislosti s kauzou nahrávky o platení inzercie bez bločka poskytol všetku súčinnosť, ktorú poskytnúť vedel.

Viac o téme: RaziaFirmaIgor MatovičObyčajní ľudia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu