Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Chren: Do Gorily nie je namočený len ten, kto v tom čase v politike nebol!

Martin Chren Zobraziť galériu (2)
Martin Chren (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Do kauzy Gorila nie je namočený len ten, kto v tom čase v politike nebol. Je to kauza, ktorá dokazuje, že keď ide o moc a peniaze, tak medzi modrými a červenými nie je žiadny rozdiel. Vyhlásil to dnes nezaradený poslanec Národnej rady SR a člen strany SKOK Martin Chren.

Poslanci sa v pléne dohadujú, koho sa kauza týka. Pravica poukazuje na to, že jediný z aktívnych politikov, ktorý chodil do bytu na Vazovovej a pil tam kolu s partnerom skupiny Penta Jaroslavom Haščákom, je premiér Robert Fico (Smer-SD). Spis podľa opozície dokazuje, že Smer-SD financujú oligarchovia. Viacerí predstavitelia opozície sú presvedčení, že spis Gorila je autentický.

Poslanci Smeru-SD trvajú na tom, že kauza je prípadom druhej vlády Mikuláša Dzurindu. Poukazujú na opis delenia provízií z privatizácií či kupovanie poslancov. Podľa Antona Martvoňa aj Ľuboša Blahu (obaja Smer-SD) v tom vystupujú pravicoví politici aj z KDH a Mostu-Híd (predtým SMK). "Prečo tu nesedia predstavitelia KDH a Mostu?" pýta sa Martvoň. Blaha zas hovoril o delení provízií v pravici tak, ako je to opísané v spise Gorila, ktorého autenticita nie je zatiaľ potvrdená.

V pléne sedí počas rokovania o kauze Gorila a o krokoch špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika pri vyšetrovaní kauzy len asi 20 zo 150 poslancov. Opoziční rečníci pritom poukazujú na dôležitosť tohto rokovania. Niektorí poslanci Smeru-SD už vyhlásili, že sa nechcú do diskusie zapájať, lebo je to kauza pravice a sociálnych demokratov sa netýka.

 

 

Lipšic je v kauze Gorila skeptický: Vyšetrovanie sa za Ficovej vlády ďalej nepohne

Vyšetrovanie kauzy Gorila sa za vlády Roberta Fica (Smer-SD) ďalej nepohne. Je o tom presvedčený nezaradený poslanec Daniel Lipšic, ktorý spolu s kolegami inicioval dnešné mimoriadne rokovanie parlamentu ku kauze Gorila. Odvoláva sa na citát zo spisu Gorila. "Fakt je taký, že my Fica financujeme osem rokov. Ťažko si teraz predstaviť, že Fico vyštartuje proti nám v niečom, čo by malo trestnoprávny rozmer," čítal Lipšic. Zdôraznil, že kým na Slovensku budú fungovať jednotlivci a skupiny, ktoré majú pocit, že stoja nad zákon, dovtedy nebudú mať navrch bežní ľudia.

Aktuálna schôdza je podľa neho dôležitá aj pre to, že sa ukáže, kto k téme Gorila vystúpi a kto nie. "Je najvyšší čas, aby sme kvôli našim občanom hovorili vážne o tom, že táto krajina sa stáva ukradnutou. Je ukradnutá nám, nevládne tu vláda, ale pár vybraných oligarchov," povedal Lipšic. Dodal, že toto má za následok nezamestnanosť či stav zdravotníctva.

Pripomenul, že kauza Gorila sa vyšetrovala aj za prvej Ficovej vlády, ale toto vyšetrovanie bolo zastavené. Podľa Lipšica sa reálne kauza vyšetrovala, keď bol ministrom vnútra on. V súčasnosti marí podľa Lipšica vyšetrovanie špeciálny prokurátor Dušan Kováčik. Ten podľa opozície blokuje žiadosti vyšetrovateľov o vypočutie kľúčových svedkov, ktorí by vedeli raz a navždy povedať, či je spis Gorila autentický. "Máme priameho svedka, ktorý videl, kto chodí do bytu na Vazovovej. A jeho vypočutie nie je pre vyšetrenie kauzy zaujímavé?" pýta sa Lipšic.

Opozícia iniciovala schôdzu pre to, že nie je spokojná s krokmi špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika pri vyšetrovaní tohto prípadu. Výsledkom zasadnutia má byť podľa opozície uznesenie NR SR s konštatovaním, že "dôsledné vyšetrenie kauzy Gorila a postavenie podozrivých osôb pred spravodlivosť je kľúčovým pre demokratický a právny štát". Zároveň má parlament vyjadriť "znepokojenie nad krokmi špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika, ktoré výrazne sťažujú dôsledné vyšetrenie kauzy Gorila".

 

Začala mimoriadna schôdza ku Gorile: Opozícia žiada dôkladné vyšetrenie

Predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini (Smer-SD) dnes otvoril mimoriadnu schôdzu pléna ku kauze Gorila. Rokovanie 40 podpismi iniciovala opozícia, ktorá nie je spokojná s krokmi špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika pri vyšetrovaní tohto prípadu. Poslanci Smeru-SD, ktorí majú väčšinu, za program rokovania zahlasovali. Ak by to neurobili, schôdza by sa nekonala.

Výsledkom zasadnutia má byť podľa opozície uznesenie NR SR s konštatovaním, že "dôsledné vyšetrenie kauzy Gorila a postavenie podozrivých osôb pred spravodlivosť je kľúčovým pre demokratický a právny štát". Zároveň má parlament vyjadriť "znepokojenie na krokmi špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika, ktoré výrazne sťažujú dôsledné vyšetrenie kauzy Gorila".

Pellegrini oznámil, že do pléna pozval aj Kováčika a poslanci hlasovaním vyslovili súhlas s tým, aby mohol vystúpiť. Šéf parlamentu zároveň presadil, že ak to bude potrebné, rokovať sa bude aj po 19. hodine, kým nevystúpia všetci, ktorí chcú ku kauze niečo povedať.

Opozícia sa najskôr dvakrát pokúsila riešiť Kováčikove kroky na pôde brannobezpečnostného výboru, špeciálny prokurátor však ani raz neprišiel. Ospravedlnil sa s tým, že prípad je stále živý a že príde referovať až po skončení vyšetrovania a vydaní meritórneho rozhodnutia. "Dušan Kováčik marí vyšetrovanie kauzy, zamieta žiadosti vyšetrovateľov o zbavenie mlčanlivosti kľúčových svedkov. Ide pritom o kľúčové výpovede, ktoré by potvrdili autenticitu spisu Gorila," povedal Daniel Lipšic (nezaradený).

Kritické stanovisko ku schôdzi vydal partner skupiny Penta Jaroslav Haščák, ktorý ju označil za protiprávnu. "Poslanci navrhujú, aby podozriví v kauze Gorila, vrátane mňa, boli postavení pred spravodlivosť, keďže je to kľúčové 'pre demokratický a právny štát'. Zároveň navrhujú prijať uznesenie, v ktorom vyjadria 'znepokojenie nad krokmi špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika'. Skupina poslancov hrubo porušuje princípy parlamentnej demokracie a právneho štátu," povedal.

Viac o téme: Robert FicoDaniel LipšicGorilaMartin Chren
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu