Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

SNS protestuje proti Bugárovým vyjadreniam o Benešových dekrétoch

Andrej Danko
Andrej Danko (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Slovenská národná strana (SNS) protestuje proti vyhláseniam predsedu strany Most-Híd Bélu Bugára na tému Benešových dekrétov.

"Žijeme v 21. storočí a musíme sa pozerať do budúcnosti, pretože dnes aj Slovákov aj Maďarov trápia rovnaké problémy, a to najmä ekonomického rázu," vyhlásil predseda SNS Andrej Danko.

"Politika Bélu Bugára patrí do minulého storočia. Neustála konfrontácia národnostných tém a vyťahovanie krívd minulosti neposunú Slovensko ani jeho obyvateľov akejkoľvek národnosti vpred," dodáva. Benešove dekréty boli podľa Danka prijaté v zložitom období vtedajšej doby a ich zrušenie by mohlo spochybniť celý historický kontext vtedajších povojnových riešení v celej Európe. 

"Politici by mali dnes hľadať konsenzus a riešenia pre prítomnosť a budúcnosť občanov, témy, ktoré spájajú, nie rozdeľujú. Aj Slovákov aj Maďarov v tomto štáte trápi najmä nezamestnanosť, zlé ekonomické podmienky, nízke platy, nedostatočne sa budujúca infraštruktúra," vysvetľuje predseda SNS. "Pán Bugár by si mohol napríklad uvedomiť, že aj Slovák aj Maďar v zápche na ceste zo Šamorína do Bratislavy má rovnaký pocit a aj Slovák aj Maďar by mal radšej na tomto úseku diaľnicu. Aj Slováci aj Maďari v oboch krajinách sa cítia ako chudobní príbuzní pri bohatých štátoch a chceli by dnes radšej zvýšiť životnú úroveň na takú, aká je v Západnej Európe," povedal Danko. 

SNS podľa neho žiada Bélu Bugára ako predsedu parlamentnej strany, ktorá môže mať vplyv na stav vecí v Slovenskej republike, "aby začal riešiť problémy, ktoré dnes skutočne občanov trápia". "Inak vyvoláva dojem, že témami minulého storočia zastiera neschopnosť ponúkať efektívne riešenia pre budúcnosť," uzavrel Danko. 

Koniec 2. svetovej vojny, ktorý si v týchto dňoch pripomíname, priniesol aj tzv. Benešove dekréty. Namierené boli voči tým, ktorí spolupracovali s fašistami. Trestali však na základe kolektívnej viny. Šéf strany Most-Híd Béla Bugár dnes uviedol, že to vníma ako problém aj voči maďarskej menšine. Hoci by bol rád, keby sa slovenský a maďarský parlament s Benešovými dekrétmi vysporiadal, nevidí to nateraz reálne.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu