Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Na zámene pozemkov štát poriadne prerobil: Podľa Simona prišiel o státisíce!

Zsolt Simon
Zsolt Simon (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Na zámene súkromných lesných pozemkov, ktoré sa nachádzajú medzi Borským Mikulášom a Šaštínom a boli vlastníctvom manželov, za štátne pozemky Lesov SR, š. p., v lukratívnej oblasti pri Borinke neďaleko Bratislavy, štát prerobil približne 500.000 eur. Vyhlásil to na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave podpredseda opozičnej strany Most-Híd Zsolt Simon. Odvolal sa na zmluvu, ktorá je verejne prístupná.

Hodnota súkromného pozemku manželov je podľa neho 0,40 eura za štvorcový meter (m2). Výmera pozemku, ktorý vlastnili Lesy SR, je 5453 m2, čo je podľa Simona len o dva m2 menej, ako mal pozemok manželov pri Šaštíne. "Pozemok štátnych lesov pri Borinke ocenili a pán minister s tým súhlasil, lebo ministerstvo pôdohospodárstva súhlasilo so zámenou, na 379,51 eura ako celok, nie meter štvorcový," zdôraznil Simon. Nákupná cena, za ktorú manželia získali v Borinke pôdu, je tak 0,40 eur/m2, pričom v tejto lokalite je podľa neho priemerná cena 100 eur/m2. Štát takto podľa Simona na zámene pozemkov prerobil približne 500.000 eur.

K tomuto prevodu by podľa Simona nedošlo bez súhlasu ministra pôdohospodárstva Ľubomíra Jahnátka (Smer-SD), keďže na zámenu, nájom, výpožičku a prevod pozemku vo vlastníctve štátu je potrebný súhlas Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR. Pripomenul, že minister sa ešte v decembri 2012 vyjadril, že s takými zámenami pozemkov súhlasiť nebude.

"Pán minister odsúhlasil, že pôvodný pozemok sa zamení za pozemok v Borinke medzi Záhorskou Bystricou a Stupavou blízko lokality, v ktorej bývajú prominentné osobnosti blízke aj vládnemu Smeru," povedal Simon. Podľa neho nie je možné povedať, že pozemok, ktorý manželia získali, sa nenachádza v zastavanom území. Ilustroval to aj na katastrálnej mape.

Pripomenul tiež medializované informácie o zámenách v lukratívnych rekreačných oblastiach Oravskej priehrady a Liptovskej Mary a prevody na Slovenskom pozemkovom fonde (SPF), za ktoré podľa neho nesie zodpovednosť tiež minister pôdohospodárstva.

"Zodpovednosť nesie preto, lebo šéf Rady fondu je pán Gocník z Komjatíc, ktorý je vysoko postavený úradník ministerstva. Vtedy sme vyzývali pána premiéra, aby konal," povedal Simon a dodal, že právo na lukratívne pozemky majú nielen "vyvolení", ale každý občan tejto krajiny.

"Lesné pozemky vo vlastníctve štátu o celkovej výmere 5453 m2 tvoria prístupovú komunikáciu k bývalému pionierskemu táboru vo vlastníctve Viliama Maroša a manželky. Zámenou došlo k majetkovo-právnemu vysporiadaniu pozemku pod cestou, ktorej teleso patrí Viliamovi Marošovi. Za tieto lesné pozemky získal štát sedemnásobne vyššiu hodnotu, a tými sú lesné pozemky, ktoré priamo nadväzujú na lesné pozemky vo vlastníctve štátu," reagovalo na kritiku Simona MPRV SR.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu