Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Most-Híd kritizuje vládu: Bezpečnosť Slovákov je vám ľahostajná!

Béla Bugár
Béla Bugár (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Kým vláda neaktualizuje Bezpečnostnú stratégiu SR z roku 2005, občania sa podľa Mosta-Híd právom môžu cítiť ohrození. Most-Híd považuje za nanajvýš dôležité, aby rezort zahraničných vecí v spolupráci s ministerstvom obrany konečne predstavil svoje plány na aktualizáciu Bezpečnostnej stratégie SR. Je to zásadný politický dokument, ktorý jasne stanovuje rámce bezpečnostnej politiky v každej demokratickej krajine.

Bezpečnostná stratégia SR spred desiatich rokov už dávno nereflektuje na zmeny, ktoré nastali v politickej, vojenskej a strategickej oblasti, upozornil Most-Híd vo svojom programovom dokumente Občianska vízia 2016, ktorej spoluautorom je Róbert Ondrejcsák, riaditeľ Centra pre európske a severoatlantické vzťahy. 

Bezpečnostná stratégia SR si podľa opozičnej strany vyžadovala aktualizáciu už po voľbách v roku 2006, kedy nastal značný odklon od jej napĺňania. Schválenie novej Bezpečnostnej stratégie SR by bolo zodpovedným krokom aj vo vzťahu k súčasnému konfliktu na Ukrajine. 

Smer by podľa Mosta-Híd s ohľadom na bezpečnosť svojich občanov mal prijať zákon, ktorý by stanovil povinnosť každej vlády, aby sa bezpečnostná stratégia pravidelne aktualizovala. „Nečinnosť vlády Roberta Fica v tejto oblasti považujeme za nezodpovednosť. Smeru je, zdá sa, bezpečnosť občanov tejto krajiny ľahostajná. Česká republika aktualizovala svoju bezpečnostnú stratégiu pred niekoľkými týždňami, Poľsko už na jeseň,“ uzatvára Most.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu