Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

FOTO Pozrite sa, ako pracujú poslanci: Mikloš zmohol ministra Kažimíra, rovno za pultom!

Zobraziť galériu (8)
(Zdroj: topky)

BRATISLAVA - Zákon roka a v sále ani nohy! Takto vyzerá rokovanie nášho parlamentu, keď sa schvaľuje rozpočet na budúci rok. V Národnej rade sedeli dnes poobede ledva dve desiatky poslancov. Smerákov by sa dalo spočítať na prstoch jednej ruky. Minister financií si dokonca počas rozpravy podriemal.

Zákon roka je už v parlamente a poslanci o ňom začali rokovať už včera. Rozhodne sa v ňom, ako bude hospodáriť štát s peniazmi, ktoré vyberie od daňových poplatníkov. Diskusiu k zákonu v prvý deň poslanci doslova odignorovali. Parlamentná sála zívala poobede prázdnotou a sám minister financií si pri prejave Ivana Mikloša chvíľkami zdriemol.

Ideálny čas na poobednú siestu - pri kritike od jeho predchodcu na ministerstve
Zobraziť galériu (8)
Ideálny čas na poobednú siestu - pri kritike od jeho predchodcu na ministerstve  (Zdroj: topky)

Kažimír možno sníval o vyrovnanom rozpočte, už ani nepamätáme, kedy Slovensko skončilo naposledy v pluse. Napriek tomu, minister si v prejave veril. "Som presvedčený, že predkladaný rozpočet je najvyrovnanejší v histórii Slovenska a zverejnené hodnotenia Európskej komisie ako aj Rady pre rozpočtovú zodpovednosť mi dávajú za pravdu," skonštatoval Kažimír, ktorý rečnil zhruba pol hodinu. Poobede za rečnícky pult vystúpil exminister Mikloš, ktorý sa návrh na rok 2015 skritizoval. Financmajster ho ledva počúval a hlava mu padala každú chvíľu. Nevideli sme ani nového predsedu parlamentu Petra Pellegriniho.

FOTO Pozrite sa, ako
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: topky)

Mikloš skritizoval Kažimíra za hospodárenie nemocníc. "Toto považujem za nemiestny žart," vyhlásil v rámci rozpravy s tým, že vyrovnané hospodárenie nemocníc je za súčasných podmienok nereálne. Najmä ak výdavky zdravotných poisťovní na zdravotnú starostlivosť majú klesnúť o 3 % a rozpočet neobsahuje žiadne opatrenie na zníženie dlhu v zdravotníctve. Exminister rečnil tiež asi pol hodinu.

FOTO Pozrite sa, ako
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: topky)

Diskusiu počúvalo iba minimum poslancov. Okolo pol 4 poobede sme ich tam narátali sotva dve desiatky. Ostatní boli nevedno kde. Poslancov z vládnej strany sme zvládli napočítať na prstoch jednej ruky. Viacerí sa iba prišli zapísať na prezenčku a okamžite zmizli, v sále sa ani nezastavili.

Prázdne smerácke lavice
Zobraziť galériu (8)
Prázdne smerácke lavice  (Zdroj: topky)

Rozpočet na rok 2015

Očakáva sa, že k rozpočtu sa rozprúdi dlhá diskusia. V minulom roku diskutovali poslanci v pléne viac ako tri dni. Deficit verejných financií by mal podľa návrhu rozpočtu v budúcom roku dosiahnuť úroveň 2,29 % hrubého domáceho produktu (HDP), namiesto pôvodne plánovaných 1,98 % HDP. Rezort financií si však pri deficite nechal aj rezervu vo výške 0,2 % HDP na riziká makroekonomického vývoja. Dôvodom je pokračujúci geopolitický konflikt na Ukrajine.

O čom asi tak pán minister sníva? Napíšte nám vaše tipy na tipy@topky.sk.

FOTO Pozrite sa, ako
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: topky)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu