Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Hádky medzi Glváčom a Galkom pokračujú: Nezhody kvôli vojenským lietadlám Spartan!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Vojenské dopravné lietadlá Spartan C27J sa dajú kúpiť za nižšiu cenu ako je tá, za ktorú nakupuje minister obrany Martin Glváč (Smer-SD). Tvrdí to jeho rezortný predchodca a poslanec Národnej rady SR za SaS Ľubomír Galko. Minister obrany s ním nesúhlasí a vracia mu úder.

Jedno lietadlo má stáť 34,5 milióna eur. Galko vyhlásil, že za jeho ministrovania dostal výhodnejšiu ponuku za toto lietadlo. "Chcem spochybniť výhodnosť tejto ceny. Na konci roka 2010, keď som viedol rezort obrany, sme mali ponuku od toho istého dodávateľa o niekoľko miliónov eur nižšiu," povedal Galko.

Je presvedčený, že niet dôvod kupovať tieto talianske lietadlá drahšie. "Situácia na trhu s lietadlami je priaznivá, hospodárska kríza predurčuje to, že by ceny mali zostať zachované oproti roku 2010, alebo by mali klesnúť," vysvetlil Galko.

Ministrovi Glváčovi vyčíta aj to, že nákup nerobí transparentne. Poukázal na ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD), ktorý obnovu svojej letky riešil na branno-bezpečnostnom výbore, priniesol analýzu, zverejnil podmienky. "Minister Glváč neurobil nič transparentné," poznamenal Galko.

Slovensko nakúpi pre armádu dve talianske vojenské dopravné lietadlá Spartan C-27J. Jedno lietadlo bude stáť 34,5 milióna eur. Lietadlá dodá spoločnosť Alenia Aermacchi. Prvé bude dodané v roku 2016, druhé v roku 2017.

Galkovi tečie do topánok

Ministerstvo obrany tvrdí, že dohodli lepšie podmienky, než boli vysúťažené v roku 2008. "Oproti obstaraným cenám lietadiel sa nám podarilo s partermi vyrokovať cenu 34,5 milióna eur za lietadlo," uviedla hovorkyňa ministerstva obrany Marina Balleková s tým, že pôvodne sa počítalo so sumami od 37 do 42 mil. eur. Tento rok odíde aj prvá splátka vo výške 7,5 mil. eur. Celkovo budú za lietadlá tri splátky, posledná bude v roku 2016.

„Pánovi Galkovi tečie do topánok, pretože dobre vie, že nákup lietadiel spackal on. Treba mu pripomenúť, že je to tender z roku 2008 a pozná všetky detaily, pretože riadil ministerstvo obrany.  Tento tender nespochybnil, nezrušil, nenapadol ani v súvislosti s ním nepodal trestné oznámenie.  Ak by na to bol dôvod, pán Galko – chronicky podávateľ trestných oznámení, by ho určite podal.  Keby sa súčasné vedenie správalo v súvislosti s nákupom Spartanov ako on v dobe, kedy viedol ministerstvo obrany, zaplatí Slovenská republika obrovskú pokutu vo výške niekoľkých desiatok miliónov eur. Pán Galko, ktorý dnes podporuje nákup Spartana, trestuhodne premárnil šancu na obstaranie týchto lietadiel v roku 2011. Áno je pravda, že Slovenská republika vtedy dostala od spoločnosti Allenia ponuku  na dve už vyrobené lietadlá. Tie však boli pôvodne určené pre iného zahraničného partnera. Táto ponuka bola časovo ohraničená a pán Galko na ňu vôbec nereagoval. Preto sa treba pýtať jeho, prečo nekúpil tieto lietadlá v roku 2011. Veď disponoval väčším balíkom peňazí, aký má dnes súčasné vedenie k dispozícii. Bol to práve pán Galko, ktorý svojou nečinnosťou pripravil SR o 13 miliónov eur, pretože ani len nezareagoval na ponuku talianskej spoločnosti. Aj keby sme dostali lietadlá zadarmo, pán Galko by tvrdil, že je to podvod,“ píše sa v stanovisku ministerstva.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu