Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Glváč sa bráni obvineniam: Obstarávame legálne a len to, čo potrebujeme

Martin Glváč Zobraziť galériu (2)
Martin Glváč (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Ministerstvo obrany (MO) SR obstaráva v rozsahu, ako si to slovenské ozbrojené sily vyžadujú. "Žiadame len to, čo potrebujeme. Je to legálne a v súlade s európskou legislatívou a pravidlami NATO. Odmietam preto za niečo čisté niesť zodpovednosť," vyhlásil dnes na tlačovej konferencii na pôde MO SR šéf rezortu Martin Glváč (Smer-SD).

Podľa ministra sú dnešné vyhlásenia opozičných poslancov o tom, že sa malo nakúpiť 688 kusov pušiek a pištolí bez súťaže, plné klamstiev a cielené tak, aby mali na námestí čo povedať. Tvrdí, že domnienka Igora Matoviča (OĽaNO), že ministerstvo obrany nakúpi zbrane za 87 miliónov eur, nie je pravdivá. „Ani štyri percentá z tejto sumy to nie sú,“ povedal Glváč. Ako uviedol, suma za útočnú pušku Bren CZ 805 je 2324,69 eura. „Oproti Českej republike, vzhľadom na lepši kurz eura v porovnaní s českou korunou, môže byť táto cena lacnejšia približne o 15 percent, podľa toho, aký bude kurz v danom čase“ podotkol.

Minister však rázne odmieta informácie o kúpe pištolí. Samotná zmluva nie je podľa neho utajovaná, ale ide o vojenský materiál, preto sa nezverejňuje. Cenu považuje za takú, akú mala vysúťaženú Česká republika. Glváč ale tvrdí, že Česi mali pri verejnej súťaži problémy. „Tu MO SR muselo zrušiť súťaž kvôli námietkam. Každý, kto prehrá, podá námietku. My musíme splniť medzinárodné záväzky. Aj situácia na Ukrajine nás k tomu núti. My nemôžeme stratiť spôsobilosť tým, že budeme riešiť námietky biznisových skupín,“ povedal. „O tomto nákupe rozprávame predsa rok a pol,“ poznamenal.

Glváč opätovne uviedol, že stovky útočných pušiek budú určené pre nový prápor ISTAR a nejde o prezbrojenie, ale unifikáciu zbraní so spojencami. Čím podľa neho plníme aj to, čo NATO deklaruje medzi členskými štátmi, a to spolupráca a zdieľanie. „My sa prihlasujeme k záväzkom EÚ a NATO,“ uviedol šéf rezortu obrany. Stále si stojí aj za tým, že sa za pracovné miesta, ktoré vytvorí Česká zbrojovka Uherský Brod pri výrobe pušiek v Novákoch, nechá aj ubičovať. 

Nákup pušiek dnes obhajoval aj premiér Robert Fico (Smer-SD), podľa ktorého bolo obstarávanie v súlade so zákonom a vidí význam v spolupráci s Českou zbrojovkou. Česká zbrojovka (CZ) Uherský Brod od roku 2009 prezbrojuje českú armádu. V tomto roku začala vyrábať komponenty do ručných zbraní v spoločnom podniku s MSM Martin v Novákoch.

„V budúcom roku počítame, že tam budeme už kompletizovať útočné pušky. Mali by sa týkať pokračujúceho prezbrojenia Armády Českej republiky. No nielen jej, pretože zabezpečujeme dodávky napríklad aj pre potreby mexickej armády," povedal generálny riaditeľ CZ Uherský Brod Lubomír Kovařík.

Mala by k nim patriť aj útočná puška BREN CZ 805, ktorá v lete tohto roku splnila vojenské požiadavky Armády SR. Spoluprácu armád SR a ČR zakotvila aj Deklarácia o spolupráci pri vytváraní podmienok pri obstarávaní ručných zbraní, ktorú podpísal minister obrany Martin Glváč so svojím českým náprotivkom Martinom Stropnickým v júli 2014 v Novákoch. "Touto deklaráciou sme sa dohodli, že budeme unifikovať všetky ručné zbrane, ktoré máme vo výzbroji," vysvetlil vtedy Glváč.

 CZ Uherský Brod vyváža svoju produkciu do 90 krajín sveta. V roku 2014 očakáva, že jej tržby dosiahnu úroveň 3,4 miliardy Kč (123 miliónov eur). V priestoroch Vojenského opravárenského podniku (VOP) v Novákoch vytvorila v tomto roku spoločný podnik so spoločnosťou MSM Martin. Túto spoločnosť ako nájomcu VOP Nováky vybralo Ministerstvo obrany SR od 1. januára 2013, keď vzišiel ako víťaz z verejného ponukového konania. Trvanie nájmu je stanovené na 20 rokov.

O investícii CZ Uherský Brod na Slovensku rozhodla potreba rozšírenia kapacít, logistická blízkosť a zbrojárska tradícia, povedal v diskusnej relácii na teraz.sk jej generálny riaditeľ Lubomír Kovařík. "Máme kapacitné problémy, preto investujeme na Slovensku. Región je známy zbrojárskou výrobou a tradíciou, kde nadväzujeme na skúsenosť ľudí, ktorí pracujú v zbrojárstve," zdôraznil Kovařík.

Figeľ obviňuje ministerstvo obrany: Zavádzate verejnosť!

Ministerstvo obrany (MO) SR pri nákupe techniky využíva nástroje, ktoré sú na jednej strane možné, na druhej strane sú skôr zakrývaním spôsobu, akým sa obstaráva. Vyhlásil to dnes líder KDH Ján Figeľ, podľa ktorého spoločné nákupy s inými krajinami zakrývajú súťaže. Uviedol to na margo septembrového kontraktu MO a Českej zbrojovky Uherský Brod na nákup pištolí a útočných pušiek.

"Ide o zavádzanie verejnosti. Minister obrany Martin Glváč (Smer-SD) až dnes priznal, že zmluva bola podpísaná pred dvoma mesiacmi, ale všetky jeho doterajšie vyjadrenia boli opačného charakteru," upozornil. Aj on očakáva, že sa opozícia dozvie viac na mimoriadnom brannobezpečnostnom výbore. Ak nie, nevylučuje ďalšie kroky.

Aj člen Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť Gábor Gál tvrdí, že aj jeho strana vníma medializované informácie o nákupe armádnej techniky negatívne. "Tieto informácie sú veľmi závažné a vyzerá to tak, že po prevalení kauzy predraženého nákupu CT prístroja v piešťanskej nemocnici, kvôli ktorému padali hlavy na najvyšších miestach, tu máme ďalšie prípady podozrivého nakupovania, tentoraz na ministerstve obrany," poznamenal.

Podľa Gála klamlivé informovanie verejnosti o týchto nákupoch vyvolávajú legitímne pochybnosti o tom, či rezort obrany nie je skutočne ďalším ministerstvom, kde sa vo veľkom šafári s peniazmi daňových poplatníkov. Aj preto sa poslanec pripojil k iniciovaniu mimoriadneho brannobezpečnostného výboru. "Strana Most-Híd bude požadovať, aby minister Glváč dôveryhodne vysvetlil tieto sporné nákupy. V opačnom prípade budeme požadovať voči nemu vyvodenie minimálne politickej zodpovednosti," dodal.
      

Fico: Nákup zbraní bol v súlade so zákonom 

Nákup útočných pušiek a pištolí Ministerstvom obrany (MO) SR bol v súlade so zákonom a v režime, ktorý zákon umožňuje. Vyhlásil to dnes predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) v reakcii na septembrový kontrakt rezortu obrany a Českej zbrojovky Uherský Brod, od ktorej slovenská strana nakúpila zbrane bez súťaže.

Rozhodnutie ministra obrany Martina Glváča bolo podľa premiéra kryté rozhodnutím vlády SR aj Bezpečnostnej rady SR v utajenom režime. "Vidím množstvo dobrých argumentov aj dôvodov, prečo má význam spolupracovať s Českou zbrojovkou. Môžeme to nakúpiť aj od japonskej zbrojovky, ale budú Japonci na Slovensku niečo v budúcnosti vyrábať? Môžeme kúpiť pušky aj z Madagaskaru, ale bude tu Madagaskar na Slovensku vyrábať nejaké pušky? Český partner dnes vytvára na Slovensku stovky pracovných miest a má záujem ďalej rozvíjať spoluprácu v podnikoch, ktoré sú stále pod MO," dodal Fico s tým, že ďalšie informácie dnes poskytne minister Glváč. Nákup 688 kusov pušiek a pištolí bez súťaže kritizuje opozícia, ktorá iniciovala aj mimoriadne rokovanie brannobezpečnostného výboru. Na ňom chce klásť otázky ministrovi obrany.

Glváč čelí škandálu s nákupom pušiek: Údajne ich nakúpil potajomky z Česka!

Ministerstvo obrany bez súťaže podpísalo zmluvu s Českou zbrojovkou Uherský Brod, informuje dnes denník SME. Podľa dokumentu, ktorý denník získal, má ministerstvo obstarať 688 kusov útočných pušiek Bren a rovnaký počet pištolí CZ 75. Cena kontraktu má byť 3,25 milióna eur. „Predmetom zmluvy je dodávka ľahkých pechotných zbraní s príslušenstvom a dokumentáciou,“ uvádza dokument, ktorý podľa dátumu malo ministerstvo podpísať už 19. septembra – teda pred dvoma mesiacmi.

Úrad Martina Glváča bol ochotný potvrdiť len toľko, že k podpísaniu nákupu skutočne došlo. „Zmluvný vzťah bol v súlade s potrebami ozbrojených síl a na základe zákonného postupu uzatvorený tak, aby bolo možné požadovaný materiál dodať do konca roka 2014,“ uvádza hovorkyňa Martina Balleková.

Bez ďalších podrobností však dodáva, že objem kontraktu je odlišný, než uvádza dokument, ktorý získal denník SME. Z oficiálnych reakcií ministerstva je tak zrejmá len informácia, že nákup sa týka minimálne šiestich stoviek pištolí a pušiek v hodnote 1,6 milióna eur a bližšie nespresneného balíka príslušenstva. „Celkový objem zákazky nemožno z bezpečnostných dôvodov zverejniť,“ dodáva Balleková. 

O tom, že zmluvu podpísali, doteraz nikto mimo ministerstva netušil. „Doteraz som žil v tom, že o zákazke sa stále rokuje,“ hovorí exminister obrany a nezaradený poslanec Martin Fedor. Podobne zareagoval aj ďalší exminister obrany a poslanec Ľubomír Galko (SaS). „Pokiaľ už zmluvu podpísali, je to podraz. Zapadá to však do stratégie Martina Glváča informovať o nákupoch až vo chvíli, keď sú uzatvorené,“ tvrdí Galko. Podľa doterajších vyjadrení ministerstva sa totiž zdalo, že s Českou zbrojovkou sa naďalej rokuje.

„V súčasnosti rokujeme len s jedným výrobcom,“ povedal v polovici novembra pred novinármi riaditeľ sekcie pre vyzbrojovanie Róbert Tibenský. Sám minister Glváč ešte pred pár mesiacmi nákup českých pušiek popieral. „Nie je pravda, že ideme nakupovať pušky Bren,“ povedal v júni v rozhovore. Minister potvrdil vtedy len toľko, že chce zjednotiť výzbroj s českou armádou. Tá má však – aspoň v menších počtoch – aj iný typ zbraní než od Českej zbrojovky. 

Hoci je celý kontrakt z hľadiska počtu kusov relatívne malý, svojím významom môže ovplyvniť podobu slovenskej armády na nasledujúce desaťročia. Až doteraz totiž armáda kupovala moderné zbrane predovšetkým len pre špecializované útvary. V tomto prípade však pušky a pištole dostanú stovky „radových vojakov“ v rámci novovznikajúceho práporu.

„Nie je bežné ani efektívne, aby ozbrojené sily mali viacero druhov zbraní,“ hovorí bezpečnostný analytik Vladimír Bednár. Inými slovami utajeným nákupom získala zbrojovka z Uherského Brodu veľkú šancu, že postupne prezbrojí celú 14-tisícovú slovenskú armádu – možno s výnimkou vojenskej polície či špeciálnych jednotiek.

„Z odborného hľadiska by zrejme i nasledujúci minister musel pokračovať v kontrakte a dozbrojiť armádu zbraňami Českej zbrojovky alebo tieto nové zbrane vyradiť,“ dodáva Bednár. Ak by ministerstvo vypísalo otvorenú súťaž, pozícia Českej zbrojovky by bola podľa medializovaných informácií podstatne zložitejšia. O slovenskú zákazku sa totiž zaujímala napríklad i veľká belgická zbrojovka FN Herstal s konkurenčnou puškou SCAR. „Ak by bola vyhlásená súťaž, zúčastnili by sme sa na nej,“ potvrdila pred niekoľkými dňami Anne Devroye, komunikačná manažérka firmy.

Fedor: MO SR malo nakupovať zbrane cez verejnú súťaž

Ministerstvo obrany (MO) SR mohlo pištole a útočné pušky nakupovať cez verejnú súťaž, čo by pomohlo vygenerovať najnižšiu cenu. Na dnešnej tlačovej konferencii to povedal exminister obrany a člen Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť Martin Fedor (nezaradený) na margo septembrového kontraktu medzi MO a Českou zbrojovkou Uherský Brod.

"Neviem, prečo MO postupuje pri obstarávaní pištolí a pušiek utajene, v koho je to záujme. Nespochybňujem potrebu prezbrojenia, ale na trhu existuje množstvo podobných ručných zbraní a výrobcov. Verejná súťaž by vygenerovala najnižšiu cenu za porovnateľnú kvalitu. Katalógová cena zakúpenej pušky Bren je okolo 3500 eur, kúpená bola za 4300 eur, na druhej strane podobná útočná puška americkej armády stojí okolo 1000 eur," zdôraznil

Podľa jeho slov, podpísaná zmluva nie je len o tomto nákupe, ale pootvára dvere na prezbrojenie celej armády a otvára dvere aj pre ministerstvo vnútra v súvislosti s nákupom zbraní pre policajtov. "Verejná súťaž je tu absolútne na mieste," zdôraznil.

Fedor je tiež presvedčený, že zbrane možno nakupovať aj cez akvizičnú agentúru NATO. "Agentúra by zabezpečila interoperabilitu a jasný a transparentný nákup bez postranných dohôd s najlepšími cenami," odkázal s tým, že rezort obrany bude musieť na viaceré otázky odpovedať.

Miroslav Beblavý (Sieť) sa vrátil k nákupu dvoch dopravných lietadiel Spartan. Ako tvrdí, aj v tomto nákupe je viacero nepríjemných otázok. "MO podpísalo zmluvu, ktorú by už dnes nemohlo podpísať. Podľa najnovších zákonov je totiž potrebné aj v oblasti obrany vypisovať súťaže, ale táto zmluva bola ešte z roku 2008. Jej využite bol jediný spôsob pre MO, ako to urobiť takýmto spôsobom," poznamenal.

Ďalšiu výčitku má k tomu, že MO obrany vylúčilo z verejnej obchodnej súťaže troch zo štyroch uchádzačov a ponechalo len taliansku spoločnosť Alenia. "Nebola to žiadna súťaž," vyhlásil Beblavý. Do tretice tvrdí, že konečná cena je v skutočnosti o päť miliónov eur vyššia, ako deklaroval rezort, teda nie 94 ale 99 miliónov eur.

Beblavý z týchto dôvodov avizoval, že predseda Siete Radoslav Procházka a Martin Fedor požiadajú o stretnutie s prezidentom Andrejom Kiskom ako najvyšším veliteľom vojsk o stretnutie. S hlavou štátu chcú hovoriť o využívaní prostriedkov ministerstvom obrany.

Opozícia chce mimoriadny brannobezpečnostný návrh

Opoziční poslanci požiadajú o mimoriadne rokovanie parlamentného brannobezpečnostného výboru, na ktorom chcú od ministra obrany Martina Glváča informácie o zmluve s Českou zbrojovkou Uherský Brod. Ako povedal dnes predseda parlamentného poslaneckého klubu OĽaNO Richard Vašečka, Glváč by mal na výbore vysvetliť utajenú zmluvu.

„Veríme, že sa môže zabrániť tomu, aby veci boli netransparentné, alebo aby sa niekto obohatil na verejných zdrojoch. Kontrolné výbory musia byť funkčné a poslanci musia mať možnosť skontrolovať aj niektoré veci, ktoré musia byť pred verejnosťou utajené,“ uviedol Vašečka. Nákup kritizoval aj podpredseda SaS Ľubomír Galko, ktorý sa tiež pripojil k zvolaniu výboru.

Predseda OĽaNO Igor Matovič upozornil, že zmluva s českou zbrojovkou bola podpísaná ministerstvom obrany 19. septembra a zbrojovkou 23. septembra, pričom minister hovoril len o príprave podpisu zmluvy na nákup zbraní. Matovič zároveň pripomenul, že všetko sa začalo tým, že české a slovenské ministerstvá obrany podpísali memorandum, podľa ktorého sa bude zjednocovať výzbroj armád SR a ČR.

„Úmysel asi nebol myslený dobre a s čistým svedomím. Ak sa popíše takáto zmluva o jednotnej výzbroji, nemusíte ísť cez verejnú súťaž, cez verejné obstarávanie. Keď sa už raz obíde obstarávanie, mali by sme mať rovnaké zbrane. Ale na základe zmluvy naše ministerstvo obrany nenakúpilo zbrane ako má ČR, ale celkom iné,“ vyhlásil Matovič s tým, že naše ministerstvo nakúpilo zbrane, ktoré česká armáda nechce, pretože ich často reklamovala. Matovič predpokladá, že kontrakt bude rozšírený na výzbroj všetkých 14 000 slovenských vojakov i 23 000 policajtov. V takom prípade pôjde o kontrakt podľa Matoviča v hodnote 87 miliónov eur. 

Matovič tiež upozornil, že dohodnutá suma sa rovná cene, keď sa nakupuje jeden kus zbrane. „Pri 688 kusoch mali byť ceny polovičné,“ uviedol s tým, že nakupujeme vykopávky, ktoré nie sú kompatibilné ani s českou armádou, ale ani s ostatnými armádami členských krajín NATO. 

Ministerstvo obrany bez súťaže podpísalo zmluvu s Českou zbrojovkou Uherský Brod. Podľa dokumentu, ktorý denník získal, má ministerstvo obstarať 688 kusov útočných pušiek Bren a rovnaký počet pištolí CZ 75. Cena kontraktu má byť 3,25 milióna eur. „Predmetom zmluvy je dodávka ľahkých pechotných zbraní s príslušenstvom a dokumentáciou,“ uvádza dokument, ktorý podľa dátumu malo ministerstvo podpísať už 19. septembra – teda pred dvoma mesiacmi. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu