Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Mimoriadne rokovanie vlády: Fico už neodmietol sankcie, podľa SDKÚ hrá so Slovákmi hru!

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Robert Fico hrá podľa predsedu SDKÚ-DS Pavla Freša so Slovenskom a jeho občanmi nebezpečnú hru.

Ako povedal dnes Frešo v reakcii na postoj vlády k sankciám voči Rusku, ak sa zúčastnené strany dohodnúť nechcú, sankcie sú najbližším možným mierovým spôsobom, ako dotlačiť Ruskú federáciu k tomu, aby prestala destabilizovať situáciu na Ukrajine.

„Ich krátkodobé náklady sú neporovnateľne menšie ako riziko, ktoré v prípade pokračujúceho alebo väčšieho konfliktu na Ukrajine hrozí. Dnes už len ten, čo nechce vidieť a počuť, nevidí a nepočuje, že situáciu na východe Ukrajiny priamo destabilizuje Ruská federácia,“ vyhlásil Frešo. SDKÚ-DS podľa neho nikdy nebolo jedno, do akého civilizačného okruhu Slovensko patrí.

„Nie je nám jedno, ako vyzeráme vo svete. Predseda vlády SR ohrozuje meno Slovenska v demokratickom svete a rovnako aj základne záujmy našej vlasti. Ide snáď o najvážnejšiu tému za posledné roky a rozhoduje bez politického konsenzu a bez súhlasu volených zástupcov občanov v parlamente. Preto budúci týždeň urobíme všetko preto, aby sme postoje slovenskej vlády k rusko-ukrajinskému konfliktu dostali na pôdu NR SR,“ zdôraznil Frešo.

Európa podľa predsedu poslaneckého klubu SDKÚ-DS Ľudovíta Kaníka v súčasnosti prežíva najväčšiu geopolitickú krízu od skončenia studenej vojny po roku 1989. „Slovensko, ktoré je dnes súčasťou EÚ a NATO, by malo vo vlastnom záujme, keďže leží na východnom okraji týchto zoskupení, obhajovať spoločný postup inštitúcií, s ktorými zdieľa identické hodnoty slobody, demokracie a vlády zákona. Rovnako stabilná a demokratická Ukrajina by mala byť geopolitickou prioritou Slovenska číslo jeden,“ uviedol.

Podľa Kaníka Slovensko v minulosti hralo v EÚ aj NATO prvú ligu. „Dnes nás Robert Fico vracia do dôb mečiarizmu a vyčleňuje Slovensko z hlavného európskeho civilizačného prúdu. Dnešným alibistickým rozhodnutím o sankciách ukázal, že nezastupuje záujmy Slovenska, záujmy našich spojencov, ale záujmy Ruska. Robí to v čase, keď zasadá kľúčový summit Severoatlantickej aliancie, robí tak bez súhlasu príslušného výboru NR SR napriek tomu, že predchádzajúci balík sankcií podporil,“ upozornil Kaník.

Kabinet podporuje politické riešenie situácie na Ukrajine

Vláda SR podporuje politické riešenie situácie na Ukrajine. Vyhlásil to dnes po mimoriadnom zasadnutí vlády premiér Robert Fico. "Náš politický postoj zostáva nemenný, podporujeme politické riešenie krízy na Ukrajine, a pokračovanie v intenzívnom a diplomatickom dialógu s Ruskom," citoval premiér z inštrukcie pre veľvyslanca v Bruseli. Ako ďalej zdôraznil, na tomto stanovisku sa zhodla tak Vláda SR, ako aj sociálni partneri. Podľa premiéra nemožno zamieňať sankcie so stratégiou a prijímané sankcie podľa neho nevedú k deeskalácii konfliktu, práve naopak.
 

Ako ďalej Fico uviedol, je dobré, že Európska komisia sa rozhodla nerozširovať už existujúce reštriktívne opatrenia na ďalšie oblasti ako napríklad energetika. "Zostali sme v tých istých sektoroch, ktoré boli predmetom prvej a druhej vlny sankcií, iba sa do určitej miery prehlbujú. Už aj toto naznačuje, že takýto typ sankcií nemôže zmeniť na správaní Ruskej federácie nič," povedal.

Premiér upozornil na tri oblasti sankcií, ktoré by sa mali v ďalšom kole rozšíriť. "Predovšetkým to je oblasť kapitálového trhu. Tu dostal inštrukciu veľvyslanec, že nemôže súhlasiť s textom, ktorý stavia slovenský bankový a finančný systém do veľkého rizika v súvislosti s existenciou dcéry Sberbank na území Slovenska," podotkol Fico.

Zároveň dodal, že v prvom a druhom kole sankcií bola dcérska banka vyňatá zo zoznamu sankcionovaných finančných ústavov, keď sa sankcie dotkli iba materskej firmy. "Tým, že dcéra Sberbank na Slovensku je na území EÚ, sankcie sa jej netýkali. Ak bude prijatý text v oblasti kapitálového trhu, tak vytvárame obrovské riziko," priblížil Fico.

V oblasti výrobkov dvojakého použitia, teda tých, ktoré môžu byť použité na civilné aj vojenské účely, požiadal premiér veľvyslanca o vyňatie niektorých produktov zo zoznamu. Fico to odôvodnil charakterom slovenského hospodárstva. Vláda taktiež nie je presvedčená, že je správne, aby sa zakázal vývoz tovarov a technológií dvojakého použitia aj civilným užívateľom Ruskej federácie.

"Úprimne povedané, trošku sa nad týmito sankciami aj smejem, pretože máme informácie, že cez Bielorusko, Turecko, ako členský štát NATO, sa valí všetok tovar do Ruskej federácie," uzavrel Fico s tým, že sankcie strácajú efekt a nič nezmenia na správaní Ruskej federácie k Ukrajine.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu