Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Rušný deň vo vláde: Čo všetko sa zmenilo?

BRATISLAVA - Delegáciu Slovenska, ktorá sa 30. augusta zúčastní na mimoriadnom zasadnutí Európskej rady, povedie predseda vlády Robert Fico. Zloženie delegácie vláda SR schválila na svojom dnešnom zasadnutí.

Vláda schválila delegáciu pre mimoriadne zasadnutie Európskej rady 

Témami rokovania bude nominácia kandidátov na obsadenie najvyšších postov v EÚ – predsedu Európskej rady a vysokého predstaviteľa EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku. Na poslednom rokovaní Európskej rady 16. júla totiž nebola dosiahnutá dohoda, uvádza sa v materiáli ministerstva zahraničných vecí. Rezort bude v Bruseli zastupovať štátny tajomník Peter Javorčík.

Svojho predsedu volí Európska rada v súlade so Zmluvou o EÚ kvalifikovanou väčšinou na funkčné obdobie dva a pol roka. Súčasnému šéfovi Rady Hermanovi Van Rompuyovi uplynie funkčné obdobie 30. novembra 2014. Nástupcu súčasnej vysokej predstaviteľky EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Catherine Ashtonovej so súhlasom predsedu Európskej komisie vymenuje Európska rada.

Za predsedu Európskej komisie zvolil Európsky parlament počas svojho druhého plenárneho zasadnutia 15. júla Jeana-Clauda Junckera. Nový šéf komisie ešte pred hlasovaním o svojej kandidatúre v Európskom parlamente uviedol, že budúci vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku bude musieť byť silnou a skúsenou osobnosťou, ktorá bude schopná kombinovať národné a európske nástroje a všetky nástroje, ktoré má k dispozícii EK, pripomenulo ministerstvo zahraničných vecí.

Zoznam osôb, ktoré členské krajiny navrhujú vymenovať za eurokomisárov, prijme po dohode s predsedom Európskej komisie Rada EÚ. Šéf komisie medzi nich prerozdelí pracovné portfóliá v navrhovanom kolégiu komisárov. Proces zostavenia Európskej komisie bude zavŕšený jej schválením ako celku zo strany Európskeho parlamentu a následným vymenovaním zo strany Európskej rady. Funkčné obdobie súčasnej Európskej komisie sa končí 31. októbra 2014.

Ministri schválili správu o vzťahoch v gabčíkovskej elektrárni

Vládny kabinet dnes prerokoval správu o aktuálnom stave prevádzkových vzťahov na Vodnej elektrárni Gabčíkovo. Ministri sa so správou stotožnili. Ministrovi životného prostredia Petrovi Žigovi uložili jeho kolegovia povinnosť, aby prostredníctvom generálneho riaditeľa Vodohospodárskej výstavby Ladislava Lazára, prijal opatrenia "na odstránenie nežiaduceho stavu spojeného s neplnením povinností zo strany Slovenských elektrární v súvislosti s prevádzkou Vodnej elektrárne Gabčíkovo“. Do konca októbra chce mať vláda na stole informáciu o prijatých opatreniach a o výsledku. 

Vodohospodárska výstavba predložila vláde správu, podľa ktorej Slovenské elektrárne nedodržujú zmluvu o prenájme gabčíkovskej elektrárne. "Slovenské elektrárne si neplnia povinnosti vyplývajúce zo zmluvy, na základe čoho dochádza v súčasnosti k viacerým problémom spojeným s prevádzkou Vodnej elektrárne Gabčíkovo, v dôsledku ktorých vzniká pre náš podnik škoda," uviedla v správe Vodohospodárska výstavba. Podľa štátneho podniku sú problémom platby zo strany Slovenských elektrární, ktoré majú za prenájom vodnej elektrárne na Dunaji platiť. Vodohospodárska výstavba sa sťažuje na neposkytovanie potrebných informácií zo strany Slovenských elektrární. Ide o údaje, na základe ktorých by si mohol štátny podnik skontrolovať výpočty výšky platieb odvádzaných zo strany slovenského dominantného výrobcu elektriny. 

Vodohospodárska výstavba dokonca tvrdí, že Slovenské elektrárne môžu ohroziť bezpečnú prevádzku vodnej elektrárne. Štátnemu podniku sa totiž nepáči, že elektrárne stále nevykonali generálnu opravu turbín. "Do dnešného dňa nebol záväzným spôsobom zo strany štatutárnych orgánov Slovenských elektrární odsúhlasený časový harmonogram realizácie generálnych opráv turbín. Tie mali byť už dávno realizované," uviedol vodohospodársky podnik. 

Minister životného prostredia si za správou, ktorú predkladal vláde, stojí. "Slovenským elektrárňam vyplývajú zo zmluvy isté povinnosti. My len chceme, aby tieto povinnosti dodržiavali. To znamená, aby urobili generálne opravy, aby účtovali veci tak, ako im vyplývajú zo zmluvy, aby nezatajovali informácie, ktoré vyplývajú z hospodárenia na vodnej elektrárni v Gabčíkove. Je to legitímna požiadavka, ktorú vláda má,“ povedal k celej záležitosti po rokovaní vlády minister životného prostredia Peter Žiga, ktorý rázne vylúčil, že by správa, ktorou sa v stredu zaoberala vláda, mala niečo spoločné s júlovou policajnou raziou v Slovenských elektrárňach. 

Slovenské elektrárne všetky obvinenia odmietajú. "Plníme si všetky záväzky vyplývajúce zo zmlúv a dohôd upravujúcich prevádzku a majetko-právne vzťahy na Vodnom diele Gabčíkovo,“ reagovali pre portál vEnergetike.sk Slovenské elektrárne s tým, že za prenájom elektrárne riadne odvádzajú Vodohospodárskej výstavbe 65 % výnosov z predaja elektriny vyrobenej na Vodnom diele Gabčíkovo. 

Slovenský dominantný výrobca elektriny je presvedčený, že nijakým spôsobom neohrozuje bezpečnosť prevádzky gabčíkovskej elektrárne. "Počas celej doterajšej prevádzky vodnej elektrárne v Gabčíkove z našej strany nedošlo k žiadnym závažným poruchám alebo iným rizikovým udalostiam. Technický stav elektrárne je neustále kontrolovaný tímom expertov a zodpovedá náročným medzinárodným štandardom. Dôkazom vynikajúceho stavu technologických zariadení boli aj povodne minulý rok, keď všetky gabčíkovské turbíny boli v prevádzke a prevádzali povodňové prietoky,“ uviedli Slovenské elektrárne. Tie tvrdia, že v súčasnosti pracujú na novom harmonograme generálnych opráv turbín, keďže ten, ktorý bol prijatý počas predchádzajúceho vedenia Vodohospodárskej výstavby, bol novým vedením odmietnutý. 

Zmluvu o prevádzke Vodnej elektrárne Gabčíkovo podpísali v marci 2006, teda ešte pred samotným ukončením privatizačného procesu, štátny podnik Vodohospodárska výstavba a Slovenské elektrárne. Podpisom zmluvy získali elektrárne právo prevádzkovať gabčíkovskú elektráreň na obdobie 30 rokov. Táto zmluva sa však nepozdávala nastupujúcej prvej Ficovej vláde, ktorá ju v roku 2007 napadla na súde s tým, že ju chcela zrušiť. Doteraz je na súdoch podaných v tejto veci celkovo dvanásť súdnych sporov. 

Vláda schválila novelu zákona o peňažných príspevkoch pre paralympionikov 

Úspešní paralympionici by od budúceho roka nemali pre odmeny za svoje športové úspechy v reprezentácii prichádzať o kompenzačné príspevky. Navrhujú to poslanci vládnej strany Smer-SD v novele zákona o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia. Dnes ju odsúhlasila vláda SR.

Sociálni demokrati pripomínajú, že ocenení športovci sú často poberateľmi peňažných príspevkov na kompenzáciu. Vzhľadom na súčasný zákon však môžu byť tieto príspevky znížené alebo o ne môžu športovci prísť práve pre odmeny za športové úspechy v reprezentácii. Táto odmena sa totiž započítava do príjmu fyzickej osoby s ťažkým zdravotným postihnutím. Poslanci Smeru-SD to chcú zmeniť.

"Je potrebné prijať zmenu zákona o peňažných príspevkoch, podľa ktorej sa ich odmeny za dosiahnuté športové výsledky na týchto hrách nebudú považovať za príjem na účely peňažných príspevkov na kompenzáciu, t. j. nebudú mať vplyv na poskytnutie alebo výšku peňažných príspevkov," vysvetľujú sociálni demokrati.

Poslanci pripomínajú, že Slovenský paralympijský výbor eviduje v súčasnosti 73 paralympijských športovcov, 56 v letnej a 17 v zimnej paralympiáde. Finančnú odmenu dostávajú športovci a družstvá, ktoré sa na paralympijských hrách umiestnili na 1.- 6. mieste.

Odmeny v individuálnych športoch sú za 1. miesto 22.500 eur, za 2. miesto 17.500 eur, za 3. miesto 12.500 eur, za 4. miesto 7500 eur, za 5. miesto 5000 eur, za 6. miesto 4000 eur. V kolektívnych športoch za 1. miesto 7500 eur, za 2. miesto 6500 eur, za 3. miesto 5500 eur, za 4. miesto 4500 eur, za 5. miesto 3000 eur a za 6. miesto 2000 eur. Sociálni demokrati navrhujú, aby bola novela účinná od 1. januára 2015.

Upravili štatút rady pre mimovládne organizácie

Rada vlády pre mimovládne neziskové organizácie bude mať nového člena – zástupcu Asociácie na ochranu práv pacientov SR. Vyplýva to z úpravy štatútu rady, ktorý dnes schválila vláda. Nový člen sa zapojí do jednej z dvoch komôr rady, konkrétne do komory za mimovládky, kde už je zastúpená široká paleta takýchto organizácií. V tejto komore sa na druhej strane zníži počet zástupcov Rady vlády pre ľudské práva, národnostné menšiny a rodovú rovnosť za mimovládne organizácie. Tá tam mala podľa doterajších pravidiel troch členov, úpravou štatútu sa ich počet znížil na jedného.

Komoru rady za mimovládky teda po novom budú tvoriť zástupca Sociofóra, Asociácie poskytovateľov sociálnych služieb, Ekofóra, Siete environmentálnych výchovných programov Špirála, Rady mládeže Slovenska, Fóra donorov, Asociácie komunitných nadácií Slovenska, Platformy mimovládnych rozvojových organizácií, Ženskej loby Slovenska, Slovenskej humanitnej rady, Únie materských centier, Okrúhleho stola Maďarov na Slovenska, Fóra života, poradného orgánu splnomocnenca vlády SR pre rómske komunít, Asociácia organizácií zdravotne postihnutých občanov SR, Národnej rady občanov so zdravotným postihnutím v SR, Asociácie telovýchovných jednôt a klubov SR, Združenia horských a ostatných záchranných systémov SR, Slovenského Červeného kríža, Vidieckeho parlamentu, Platformy dobrovoľníckych centier a organizácií, Stálej konferencie organizácií tretieho sektora SR, Slovenskej koalície pre kultúrnu diverzitu, Rady vlády pre ľudské práva, národnostné menšiny a rodovú rovnosť za mimovládne neziskové organizácie, Asociácie na ochranu práv pacientov SR a päť významných odborníkov z oblasti mimovládnych neziskových organizácií. 

V komore rady za verejnú správu sú štátni tajomníci vládnych rezortov, vládni splnomocnenci a zástupcovia samosprávnych združení ZMOS, ÚMS a SK8. 

Kubánci s diplomatickým pasom budú môcť prísť do SR bez víz

Kubánci s diplomatickými pasmi už budú po novom cestovať na Slovensko bez víz. Minister vnútra Robert Kaliňák prišiel s návrhom na uzavretie dohody medzi Slovenskou republikou a Kubou o zrušení vízovej povinnosti pre držiteľov diplomatických pasov. Návrh dnes schválila vláda.

Dohoda medzi dvoma štátmi by mala pomôcť zamestnancom ambasád či konzulárnych úradov a ich rodinným príslušníkom - manželkám a neplnoletým deťom. Držitelia diplomatických pasov budú môcť vstúpiť, vycestovať, prechádzať a zdržiavať sa na území Kuby či Slovenska maximálne 90 dní v rámci 180 dní bez víz. 

Mladí z Taiwanu môžu k nám prísť za prácou alebo dovolenkou

Mladí ľudia z Taiwanu budú môcť prísť na Slovensko za dočasnou prácou alebo štúdiom. Vláda dnes schválila materiál z dielne rezortov vnútra a práce, ktorý sa zaoberá pravidlami takéhoto pobytu. V apríli bolo podpísané Memorandum o porozumení medzi Slovenským ekonomickým a kultúrnym úradom v Taipei a Reprezentačným úradom Taipei v Bratislave o programe pracovnej dovolenky. Memorandum má podľa predkladacej správy uľahčiť procedúry pri vstupe a pobyte mladým Slovákom a Taiwančanom, ktorí chcú stráviť dovolenku, či pracovať a študovať v druhej krajine.

Podmienkou na udelenie národného víza pre účastníka z Taiwanu je napríklad vek od 18 do 35 rokov, pričom hlavným cieľom jeho pobytu na Slovensku je štúdium alebo cestovanie spojené s možným zamestnaním. Zamestnať sa však môže maximálne na pol roka, aj študijné kurzy nesmú presiahnuť šesť mesiacov. Program môže každý využiť len jedenkrát a pobyt nesmie trvať viac ako rok. Na programe sa môže ročne zúčastniť sto ľudí z Taiwanu. 

Vláda prijala opatrenia na odstránenie transpozičného deficitu 

Do polovice tohto roka neprebralo Slovensko do svojho vnútroštátneho právneho systému šesť smerníc záväzných pre členské štáty Európskej únie. Informáciu o transpozičnom deficite našej krajiny dnes zobrala na vedomie vláda SR. Zároveň prijala opatrenia na odstránenie nedostatkov.

Na existenciu nesplnených povinností upozornil vedúci Úradu vlády SR. Najviac bude musieť doháňať ministerstvo hospodárstva, ktoré mešká s transpozíciou smernice Rady o energetickej efektívnosti, smernice Rady, ktorá upravuje smernicu o energetickej efektívnosti z dôvodu pristúpenia Chorvátska do EÚ a smernice Európskej komisie meniacej smernicu, ktorá určuje zoznam výrobkov obranného priemyslu.

V prvých dvoch prípadoch transpozičný deficit odstraňuje návrh zákona o energetickej efektívnosti, ktorý schválila vláda na svojom minulotýždňovom zasadnutí (20.8.). V zvyšnom prípade príslušný výnos ministerstva, ktorým sa vydáva zoznam výrobkov obranného priemyslu, prešiel medzirezortným pripomienkovým konaním.

Zaostáva aj ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja, ktoré zatiaľ iba čiastočne transponovalo Smernicu Európskeho parlamentu a Rady dopĺňajúcu smernicu o minimálnej úrovni prípravy námorníkov. Potrebné je ešte prijať výnos, ktorý ustanoví podrobnosti o získaní odbornej spôsobilosti člena lodnej posádky. Legislatívny proces sa ešte nezačal.

Ministerstvo spravodlivosti neprevzalo včas smernicu Európskeho parlamentu a Rady o práve na informácie v trestnom konaní. Novely Trestného zákona a Trestného poriadku riešiace časť tejto problematiky už prešli medzirezortným pripomienkovým konaním. Potrebné bude upraviť aj zákon o európskom zatýkacom rozkaze - tu legislatívny proces ešte nezačal. Transpozičná lehota uplynula 2. júna 2014.

Ministerstvo životného prostredia v termíne do 14. februára 2014 neprebralo smernicu Európskeho parlamentu a Rady o odpade z elektrických a elektronických zariadení. Legislatívny proces ohľadom nového zákona o odpadoch, ktorý rieši aj túto problematiku, rezort v auguste prerušil. Návrh zákona bol predložený na vnútrokomunitárne pripomienkové konanie.

V prípade piatich smerníc začala Európska komisia voči Slovenskej republike už aj konanie pre neplnenie zmluvných povinností, keď nám zaslala formálne oznámenie. „Tam, kde sa legislatívny proces ešte nezačal, je potrebné urýchlene konať a predložiť návrhy právnych predpisov ihneď na rokovanie vlády,“ konštatuje v materiáli vedúci Úradu vlády SR.

Kabinet odobril úpravu pri výpočte dôchodku

Kabinet v stredu odobril návrh ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVaR) na zmenu nariadenia vlády, ktorým sa ustanovuje spôsob určenia poistno-matematického ekvivalentu nároku na starobný dôchodok vo vzťahu k dôchodkovému systému Európskej únie alebo jej inštitúcie. Rezort svojim návrhom spresňuje výpočet jednotkovej hodnoty odloženého dôchodku (JHOD).

Hodnota "r", ktorá predstavuje rozdiel medzi dôchodkovým vekom žiadateľa a vekom žiadateľa ku dňu rozhodujúcemu pre výpočet, nemôže byť podľa ministerstva vo vzorci pre určenie JHOD záporná. "Vtedy totiž diskont „d“ prechádza na úrokovanie a pravdepodobnosť je väčšia ako 1. Ani jeden z týchto dvoch prípadov nemôže nastať, a preto by pri zápornej hodnote uvedený vzorec nemal byť použitý," uvádza MPSVaR. Po novom by sa v takomto prípade malo "r" rovnať nule. Podľa rezortu ak hodnota "r" je nulová, vzorec možno použiť bez výhrad. 

Ekvivalent nároku na starobných dôchodok sa podľa nariadenia vlády určí ako súčin JHOD a predpokladanej sumy starobného dôchodku. Samotná jednotková hodnota odloženého starobného dôchodku sa určí podľa vzorca, pre výpočet ktorého je dôležitý dosiahnutý vek žiadateľa, potrebné obdobie do dovŕšenia dôchodkového veku a predpokladaný vek dožitia. Nariadenie vlády má nadobudnúť účinnosť 30. septembra tohto roka.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu