Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Minister Lajčák vystúpil na medzinárodnom sympóziu v Salzburgu

Miroslav Lajčák
Miroslav Lajčák (Zdroj: SITA)

SALZBURG - Podpredseda vlády a minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Miroslav Lajčák sa dnes (26. augusta 2014) zúčastnil na medzinárodnom sympóziu pod názvom "1814, 1914, 2014: lekcie z minulosti, vízie pre budúcnosť", ktoré sa konalo v Salzburgu. Šéf slovenskej diplomacie vystúpil v paneli venovanom aktuálnym krízam predstavujúcim najväčšiu hrozbu pre medzinárodnú bezpečnosť. Vo svojom vystúpení akcentoval, že rok 2014 patrí medzi najkrvavejšie a najsmutnejšie od skončenia druhej svetovej vojny.

"Od roku 1945 nebolo nikdy v jednom roku toľko konfliktov, kríz, či občianskych vojen, ako je tomu v súčasnosti," skonštatoval M. Lajčák. Ako dodal, svet dnes eviduje vyše 50 miliónov utečencov a žiadateľov o azyl. Z nestabilných regiónov spomenul Sýriu, Líbyu, Irak, východnú Ukrajinu, napätie medzi Sudánom a Južným Sudánom, Kongom a Demokratickou republikou Kongo a v neposlednom rade dianie na Blízkom východe a krvavé zrážky medzi Izraelom a Hamasom.

"Osobitne blízkosť konfliktu na Ukrajine bola pre mnohých z nás v Európskej únii šokom," uviedol M. Lajčák. Šéf slovenskej diplomacie ďalej skonštatoval, že na elimináciu konfliktov nebol stále vynaložený dostatok úsilia na využitie mechanizmov, ktoré ponúka medzinárodné právo a medzinárodné inštitúcie. Zároveň dodal, že tento systém nie je, a žiaľ asi ani nikdy nebude, dokonalý. M. Lajčák položil rečnícku otázku, či svetové spoločenstvo nie je schopné anticipovať konflikty alebo má skôr tendenciu ignorovať niektoré signály a s poľutovaním skonštatoval, že viaceré aktuálne problémy nemajú okamžité reálne riešenia.

Minister M. Lajčák v Salzburgu tiež rokoval s prezidentom Medzinárodného inštitútu mieru (IPI) Terjem Rod-Larsenom, s ktorým prediskutoval celý rad aktuálnych medzinárodnopolitických otázok, vrátane reformy OSN, aktivít IPI týkajúcich sa Náhorného Karabachu a Podnesterska, vývoja situácie na Ukrajine a krízy na Blízkom Východe. Šéf slovenskej diplomacie vyjadril podporu projektu IPI "Prelomenie ľadu", ktorý je zameraný na mapovanie latentných konfliktov v Európe a na podporu prevencie. "Budúci rok si pripomíname štyridsiate výročie od podpisu Helsinského záverečného aktu, čo by mohlo byť impulzom na zvýšenie úsilia pri riešení konfliktov na území členských štátov OBSE," uviedol M. Lajčák. 

Medzinárodný inštitút mieru bol založený v roku 1970 ako Medzinárodná mierová akadémia. Jeho prvou úlohou bolo trénovanie vojenských zložiek, ale aj civilného obyvateľstva za účelom udržania mieru. Funguje ako nezávislá, nezisková organizácia a špecializuje sa na propagáciu predchádzania konfliktov vo vnútri štátov ako aj medzi štátmi cez posilňovanie medzinárodného mieru a bezpečnostných inštitúcií. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu