Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Summit NATO: Lajčák diskutoval s mladými ľuďmi o situácii na Balkáne

Miroslav Lajčák
Miroslav Lajčák (Zdroj: SITA)

NEWPORT - Minister zahraničných vecí SR Miroslav Lajčák sa dnes v rámci summitu NATO vo waleskom Newporte stretol s mladými ľuďmi na paralelnom podujatí Future Leaders Summit. S približne 45 z nich, ktorí už pôsobia na pozíciách v štátnej a súkromnej sfére, diskutoval o situácii na Balkáne.

Podľa Lajčáka je Balkán v súčasnosti vojensky aj politicky stabilný a zásluhu na to má aj NATO. "Teraz sú NATO a Balkán partnermi a krajiny tohto regiónu dnes pomáhajú aliancií stabilizovať iné regióny, ako napríklad Afganistan," uviedol Lajčák na stretnutí.

Stále však podľa šéfa slovenskej diplomacie existujú v tomto regióne dve krajiny, o ktoré sa obáva. "Nie však z hľadiska bezpečnosti, ale z hľadiska budúcnosti," dodal Lajčák. Ide o Bosnu a Hercegovinu a Macedónsko. Podľa jeho slov v týchto krajinách politici demonštrujú priority a ciele, reálne ich sa však nedodržujú.

Diskusie sa okrem Lajčáka zúčastnila aj chorvátska ministerka zahraničných vecí a európskych záležitostí Vesna Pusičová a ministerka obrany Čiernej Hory Milica Pejanovičová-Djurišičová.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu