Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Fico mieril na českého premiéra samopaľom: Česi s nami podpísali dohodu!

Fico si to namieril rovno na českého premiéra. Zobraziť galériu (9)
Fico si to namieril rovno na českého premiéra. (Zdroj: MOSR)

NOVÁKY - Pokiaľ budú slovenskí vojaci trvať na svojej požiadavke, česká strana je pripravená ešte v tomto roku prepustiť SR svoje objednávky na dodávku ručných zbraní, ktoré má vysúťažené na rok 2014. Vyhlásil to dnes v Novákoch minister obrany SR Martin Glváč po podpise deklarácie medzi SR a ČR týkajúcej sa spolupráce pri obstarávaní ručných zbraní.

Ako uviedol, táto objednávka by nemala presiahnuť tisíc kusov, ide totiž o nutné počty pre Battle group a prápornú skupinu. "Tieto požiadavky prídu od náčelníka generálneho štábu a veliteľa pozemných síl. Naše tímy úzko spolupracujú, takže všetko bude jasné do konca augusta, aj konkrétne čísla. Ak to bude naozaj v takej konštelácii a konfigurácii, že to bude pre slovenské ozbrojené sily priorita," doplnil. 

Podľa ministra obrany ČR Martina Stropnického nie je problém dohodnúť sa na konkrétnych zbraniach. "Ide o to, aby sme sa dohodli na špecifikácii. Keď sa tie požiadavky na konkrétne zbraňové systémy budú približovať, určite v našich snahách bude, aby sme postupovali jedným smerom," podotkol.

Deklaráciu o spolupráci pri vytváraní podmienok pri obstarávaní ručných zbraní podpísal Glváč so svojím českým náprotivkom pri príležitosti otvorenia nového výrobného podniku CZ-Slovensko v Novákoch.

"Touto deklaráciou sme sa dohodli, že budeme unifikovať všetky ručné zbrane, ktoré máme vo výzbroji," vysvetlil šéf rezortu obrany. 

Premiér ČR Bohuslav Sobotka uviedol, že deklaráciou dôjde k ďalšiemu posilneniu súčinnosti pri akvizíciách zbraní, a to aj s ohľadom na produkty Českej zbrojovky, ktoré má vo svojej výzbroji Armáda ČR.

"Česká republika v tejto deklarácii vyjadrila pripravenosť zdieľať so slovenskou stranou svoje informácie a svoje skúsenosti, ktoré získala pri prezbrojovaní na nové typy ručných zbraní, a poskytnúť taktiež slovenským ozbrojeným silám poradenstvo, pokiaľ by sa Slovensko rozhodlo zaviesť do svojej výzbroje rovnaké typy zbraní," vyhlásil s tým, že pokiaľ by armády boli vybavené rovnakými typmi zbraní, umožnilo by to praktické posilnenie ich súčinnosti a samozrejme by to uľahčilo aj spoločné nasadenie v zahraničných misiách. 

Fico: SR a ČR majú morálne právo uchádzať sa o zbrojárske trhy v zahraničí 

Najmä krajiny, ktoré najviac kritizovali Česko a Slovensko pre výrobu zbraní začiatkom 90. rokov, okamžite obsadili trhy, ktoré vtedy Česko-Slovensko malo. Vyhlásil to dnes premiér Robert Fico pri príležitosti podpisu Deklarácie o spolupráci pri vytváraní podmienok pri obstarávaní ručných zbraní medzi slovenským a českým ministerstvom obrany a otvorení nového česko-slovenského zbrojárskeho závodu v Novákoch.

"Preto už neverím týmto vyhláseniam. Slovenská a Česká republika majú morálne právo opäť sa uchádzať o trhy v zahraničí, majú morálne právo byť chytrejší, majú morálne právo dohodnúť sa na veciach, ktoré možno v roku 1990-91 pre niekoho boli nepredstaviteľné. Môžeme si akokoľvek vykladať obsah tejto deklarácie, ale určite je to zbližovanie Českej republiky a Slovenskej republiky v produkcii, ktorá bola do 90. rokov minulého storočia tak dôležitá pre celé Česko-Slovensko," zdôraznil. 

Jeho český náprotivok Bohuslav Sobotka podotkol, že spoločný trh Slovenska i Česka je príliš malý na to, aby boli tieto krajiny schopné tieto výrobky udržať a do budúcna modernizovať a rozvíjať. "Je teda evidentné, že musíme uspieť na globálnych trhoch, konkurencia je veľmi ostrá a spolupráca výrobných kapacít v Českej republike a Slovenskej republike je preto veľmi logická, z hľadiska snahy získať nové trhy a podporiť nové pracovné miesta," vyhlásil. Zároveň pripomenul, že obe krajiny sú spojenci, sú súčasťou NATO, veľmi úzko spolupracujú v mnohých oblastiach, participujú na spoločných misiách či vytvárajú spoločnú jednotku Battle Group v rámci skupiny V4.

"Je teda logické, že budeme hľadať synergie, ktoré v skutočnosti ušetria peniaze daňovým poplatníkom, pokiaľ tu bude podobná alebo dokonca rovnaká výzbroj v našich armádach, pokiaľ sa to pre jednotlivé armády ukáže ako užitočné a efektívne," podčiarkol. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu