Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Podľa Galka sa potvrdili slová SaS, návrat bývalých členov z NOVA si nevie predstaviť

Ľubomír Galko
Ľubomír Galko (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Vznikajúci rozkol v hnutí NOVA podľa podpredsedu SaS Ľubomíra Galka ukazuje, čo SaS tvrdila dávno, že spojenie konzervatívcov a liberálov do jednej strany nemôže fungovať.

„Vnímam to ako potvrdenie, že Daniel Lipšic chce vybudovať konzervatívny subjekt,“ povedal Galko dnes s tým, že SaS je s NOVA po voľbách pripravená spolupracovať. Galko si nevie predstaviť, že by sa do SaS vrátili tí, ktorí odišli do hnutia NOVA. „Nepredpokladám, že by tak chceli urobiť,“ dodal.

Strana NOVA je pred rozkolom. Podľa informácií predseda strany Daniel Lipšic presadzuje odchod liberálov, ktorí prišli do strany pred rokom. Dôvodom je, že spojenectvo konzervatívcov a liberálov sa neosvedčilo, čo mali ukázať aj voľby do Európskeho parlamentu. Snahou Lipšica bolo, aby išlo o rozchod po vzájomnej dohode, čo údajne liberáli odmietli. 

Rok a pol po založení hnutia NOVA je podľa Lipšica čas na vyhodnotenie jeho doterajšieho smerovania a perspektívy do budúcnosti. „Po voľbách do Európskeho parlamentu potrebujeme nový reštart, ktorý nás posunie dopredu,“ povedal dnes s tým, že na sobotňajšej Republikovej rade hnutia NOVA navrhne takú zmenu stanov, ktorá zruší ideologické frakcie v strane a zníži počet podpredsedov. Do funkcií podpredsedov navrhnem Republikovej rade zvoliť Janu Žitňanskú, Marcela Klimeka a Gábora Grendela, uviedol Lipšic, ktorý to chápe ako nový začiatok na ceste k cieľu, ktorým je moderné, spravodlivé a úspešné Slovensko. „Sme presvedčení, že má zmysel snažiť sa o spravodlivosť a pomáhať ľuďom,“ dodal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu